Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες: Κυρώσεις άμεσα για την κρατική αεροπειρατεία της Λευκορωσίας
Ανανεώθηκε:
Την ανάγκη να υιοθετήσει άμεσα η Ευρωπαϊκή Ένωση ένα πλέγμα ισχυρών κυρώσεων έναντι της Λευκορωσίας «για μία πράξη που ισοδυναμεί ουσιαστικά με κρατική αεροπειρατεία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες.
Στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται αναπόφευκτα να κυριαρχήσει η άνευ προηγούμενου επιθετική ενέργεια του καθεστώτος Λουκασένκο με την εκτροπή της πτήσης Αθήνα-Βίλνιους και τη σύλληψη του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.
Αναφερόμενος στο περιστατικό με την εκτροπή της πτήσης της Ryanair, ο πρωθυπουργός επισήμανε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής:
«Είναι πράξη η οποία ισοδυναμεί ουσιαστικά με κρατική αεροπειρατεία, δεν αρκεί μόνο να παραμείνουμε σε φραστικές καταδίκες, η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν ένα νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας έτσι ώστε να στείλει ένα μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές στην ευρωπαϊκή ήπειρο».
Ως προς τη λοιπή ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ειδικά το μέτωπο της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid, το οποίο και αποτέλεσε εξάλλου ελληνική πρωτοβουλία, όπως σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως κατά πάσα πιθανότητα η Ελλάδα θα φθάσει σήμερα το ορόσημο των πέντε εκατομμυρίων εμβολιασμών. «Επιταχύνοντας σημαντικά την επιχείρηση 'Ελευθερία' χτίζουμε το τείχος ανοσίας, το οποίο θα μας επιτρέψει το συντομότερο δυνατόν να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Και βέβαια η υποδοχή επισκεπτών το καλοκαίρι με ασφάλεια αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση» επισήμανε.
Διαβάστε επίσης
«Αεροπειρατεία» Λουκασένκο: Ποιες κυρώσεις εξετάζει η ΕΕ για το «διεθνές σκάνδαλο»
Δένδιας σε Λαβρόφ: Να μην επιδεινωθούν οι ευρω-ρωσικές σχέσεις, κίνδυνος η Τουρκία
Οι κυρώσεις που βρίσκονται στο «τραπέζι»
Η κρατική αεροπειρατεία του Αλεξάντερ Λουκασένκο καταδικάζεται εν χορώ και σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους από την ΕΕ, με πολλά κράτη-μέλη να ζητούν την επιβολή αυστηρών οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας.
«Αυτό που συνέβη χθες ήταν ένα διεθνές σκάνδαλο» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι οι ζωές πολιτών τέθηκαν σε κίνδυνο και η ΕΕ είναι πεπεισμένη ότι χρειάζεται «μία σταθερή αντίδραση».
Ο Σαρλ Μισέλ είχε ήδη διαμηνύσει πως «δεν θα παραμείνει χωρίς συνέπειες» το άνευ προηγουμένου περιστατικό, με τους «27» να ζητούν παράλληλα από το Μινσκ την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο τραπέζι των «27» βρίσκονται οι ακόλουθες προτάσεις για κυρώσεις, οι οποίες και θα εξεταστούν απόψε κατά το δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ
- Απαγόρευση στα αεροσκάφη του εθνικού αερομεταφορέα της Λευκορωσίας, Belavia, να προσγειώνονται στα αεροδρόμια των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Αποκλεισμό πτήσεων από ευρωπαϊκές εταιρείες στον ενάεριο χώρο της Λευκορωσίας. (Ήδη η Λιθουανία απαγόρευσε όλτες τις πτήσεις από και προς το έδαφός της μέσω του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας, ενώ και η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποφεύγει τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας).
- Τερματισμός των διελεύσεων «transit», συμπεριλαμβανομένου του χερσαίου χώρου, από τη Λευκορωσία προς την ΕΕ.
- Διεξαγωγή έρευνας από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) για τυχόν παραβίαση των διεθνών αεροπορικών κανόνων
- Ενίσχυση και επέκταση του ήδη υφιστάμενου καθεστώς κυρώσεων κατά αξιωματούχων της Λευκορωσίας
Επισημαίνεται ότι η επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας απαιτεί την ομοφωνία των κρατών-μελών της ΕΕ.
Θα πρέπει να υπάρξουν όλες οι προβλεπόμενες «συνέπειες για τις παραβιάσεις των διεθνών κανόνων που διέπουν τις αερομεταφορές» έχει διαμηνύσει από πλευράς της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε υπογραμμίσει και πριν την άφιξή του στις Βρυξέλλες ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες «πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να υπάρξουν ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες που δεν θα αφήσουν περιθώρια στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας».
Μιλώντας στους «Financial Times», ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το προηγούμενο η ΕΕ να μην παρουσιάζει ενιαίο μέτωπο σε εξωτερικά ζητήματα δεν πρέπει να επαναληφθεί στην περίπτωση της «απαράδεκτης επιθετικής ενέργειας» από την Λευκορωσία.
Η ΕΕ είχε ήδη επιβάλει, πριν από το πρωτοφανές περιστατικό, τρεις γύρους κυρώσεων σε βάρος της κυβέρνησης του Αλεξάντερ Λουκασένκο και ετοιμαζόταν να ανακοινώσει τέταρτο γύρο μέτρων σε βάρος Λευκορώσων αξιωματούχων μετά και τις περυσινές, νοθευμένες προεδρικές εκλογές, καθώς και τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που ακολούθησαν μία ακόμη... «νίκη» Λουκασένκο.
Διαβάστε επίσης
CEO της Ryanair: Κρατική αεροπειρατεία που ενορχηστρώθηκε από πράκτορες της KGB
Εκτροπή αεροσκάφους: Η Λευκορωσία υπερασπίζεται την «αεροπειρατεία» ενώ «βράζει» η δυτική οργή
Στο τραπέζι των «27» η κρατική αεροπειρατεία Λουκασένκο: Το στίγμα Μητσοτάκη και οι υψηλοί τόνοι