ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αεροπειρατεία» Λουκασένκο: Ποιες κυρώσεις εξετάζει η ΕΕ για το «διεθνές σκάνδαλο»

AP Photo/Virginia Mayo

Το πλαίσιο κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας ως απάντηση στην άνευ προηγούμενου επιθετική ενέργεια του καθεστώτος Λουκασένκο «ζυγίζουν» οι «27» κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Διεθνές σκάνδαλο» χαρακτηρίζει ο Σαρλ Μισέλ την εκτροπή της πτήσης Αθήνα-Βίλνιους και τη σύλληψη του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.

Η ατζέντα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναπόφευκτα μεταβλήθηκε και στην κορυφή της βρίσκεται η «κρατική αεροπειρατεία» που καταδικάζεται εν χορώ και σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους από την ΕΕ, με πολλά κράτη-μέλη να ζητούν την επιβολή αυστηρών οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας.

«Αυτό που συνέβη χθες ήταν ένα διεθνές σκάνδαλο» δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ προσερχόμενος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι οι ζωές πολιτών τέθηκαν σε κίνδυνο και η ΕΕ είναι πεπεισμένη ότι χρειάζεται «μία σταθερή αντίδραση».

Ο Σαρλ Μισέλ είχε ήδη διαμηνύσει πως «δεν θα παραμείνει χωρίς συνέπειες» το άνευ προηγουμένου περιστατικό, με τους «27» να ζητούν παράλληλα από το Μινσκ την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο τραπέζι των «27» βρίσκονται οι ακόλουθες προτάσεις για κυρώσεις, οι οποίες και θα εξεταστούν απόψε κατά το δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ

  • Απαγόρευση στα αεροσκάφη του εθνικού αερομεταφορέα της Λευκορωσίας, Belavia, να προσγειώνονται στα αεροδρόμια των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Αποκλεισμό πτήσεων από ευρωπαϊκές εταιρείες στον ενάεριο χώρο της Λευκορωσίας. (Ήδη η Λιθουανία απαγόρευσε όλτες τις πτήσεις από και προς το έδαφός της μέσω του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας, ενώ και η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποφεύγει τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας).
  • Τερματισμός των διελεύσεων «transit», συμπεριλαμβανομένου του χερσαίου χώρου, από τη Λευκορωσία προς την ΕΕ.
  • Διεξαγωγή έρευνας από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) για τυχόν παραβίαση των διεθνών αεροπορικών κανόνων
  • Ενίσχυση και επέκταση του ήδη υφιστάμενου καθεστώς κυρώσεων κατά αξιωματούχων της Λευκορωσίας

Επισημαίνεται ότι η επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας απαιτεί την ομοφωνία των κρατών-μελών της ΕΕ.

Θα πρέπει να υπάρξουν όλες οι προβλεπόμενες «συνέπειες για τις παραβιάσεις των διεθνών κανόνων που διέπουν τις αερομεταφορές» έχει διαμηνύσει από πλευράς της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Από ελληνικής πλευράς, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες «πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να υπάρξουν ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες που δεν θα αφήσουν περιθώρια στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας».

Μιλώντας στους «Financial Times», ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι το προηγούμενο η ΕΕ να μην παρουσιάζει ενιαίο μέτωπο σε εξωτερικά ζητήματα δεν πρέπει να επαναληφθεί στην περίπτωση της «απαράδεκτης επιθετικής ενέργειας» από την Λευκορωσία.

Η ΕΕ είχε ήδη επιβάλει, πριν από το πρωτοφανές περιστατικό, τρεις γύρους κυρώσεων σε βάρος της κυβέρνησης του Αλεξάντερ Λουκασένκο και ετοιμαζόταν να ανακοινώσει τέταρτο γύρο μέτρων σε βάρος Λευκορώσων αξιωματούχων μετά και τις περυσινές, νοθευμένες προεδρικές εκλογές, καθώς και τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που ακολούθησαν μία ακόμη... «νίκη» Λουκασένκο.

Λιθουανία: Απαγόρευση πτήσεων - Ταξιδιωτική οδηγία

Η κυβέρνηση της Λιθουανίας συνιστά στους πολίτες της αποφύγουν τα ταξίδια προς την Λευκορωσία και σε όσους βρίσκονται στην λευκορωσική επικράτεια να την εγκαταλείψουν αμέσως.

Παράλληλα, ο υπουργός Μεταφορών της Λιθουανίας ανακοίνωσε ότι όλες οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της Λιθουανίας θα πρέπει να παρακάμπτουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Το μέτρο θα ισχύσει από τις 03.00 της Τρίτης.

Ο κυπριακός αεροπορικός όμιλος Avia Solutions Group με έδρα την Λιθουανία δεν θα χρησιμοποιεί πλέον τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, ανακοίνωσε η εταιρεία.

«Οι βασικές προτεραιότητες των εταιρειών μας είναι η ασφάλεια των πτήσεων και η ασφάλεια των επιβατών, άρα οι εταιρείες του ομίλου μας [...] αλλάζουν τη διαδρομή των πτήσεών τους και θα παρακάμπτουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ομίλου.

Στην Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, δήλωσε ότι θα προτείνει να διακοπούν όλες οι πτήσεις από την Λευκορωσία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δεν πετά στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας η SAS

Η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS ανακοίνωσε ότι υπό το βάρος των γεγονότων που σημειώθηκαν θα αποφεύγει τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Η εταιρεία αποφάσισε να ακολουθήσει τη σύσταση της σουηδικής εθνικής υπηρεσίας αερομεταφορών Transportstyrelsen, η οποία κάλεσε τους αερομεταφορείς «να λάβουν υπόψη τους την αβέβαιη κατάσταση και [...] να σκεφτούν να αποφεύγουν τις πτήσεις στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας».

Η SAS εκτελεί δύο φορές την εβδομάδα ένα δρομολόγιο από το Όσλο της Νορβηγίας στο Κίεβο της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης

CEO της Ryanair: Κρατική αεροπειρατεία που ενορχηστρώθηκε από πράκτορες της KGB

Εκτροπή αεροσκάφους: Η Λευκορωσία υπερασπίζεται την «αεροπειρατεία» ενώ «βράζει» η δυτική οργή

Στο τραπέζι των «27» η κρατική αεροπειρατεία Λουκασένκο: Το στίγμα Μητσοτάκη και οι υψηλοί τόνοι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης