ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Όχι ΦΠΑ στην εκπαίδευση

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Την κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση και της αύξησης του ΦΠΑ στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, προτείνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Οι βουλευτές Γιάννης Μανιάτης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Βασίλης Κεγκέρογλου με τροπολογία που κατέθεσαν στο νομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, τονίζουν ότι με την πρότασή τους ρυθμίζεται το σοβαρό ζήτημα που προέκυψε από την κατάργηση της απαλλαγής των τυπικών υπηρεσιών άτυπης και τυπικής ιδιωτικής εκπαίδευσης από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ, με τους πρόσφατους ν. 4334/2015 και 4336/2015.

Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας «η ιδιωτική εκπαίδευση με τις δομές της, έχει σήμερα ένα σημαντικό συμπληρωματικό ρόλο στο όλο σύστημα εκπαίδευσης, καθώς προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες σε εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους, και απασχολεί δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους». Υποστηρίζουν δε, ότι «η επιχειρηθείσα υπαγωγή των υπηρεσιών της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε καθεστώς υποχρεωτικής καταβολής ΦΠΑ πλήττει σε αδικαιολόγητα επαχθή βαθμό ευρέα στρώματα του κοινωνικού συνόλου, με παιδιά που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών και Ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΙΕΚ), ενώ αντίκειται σε ευρωπαϊκή οδηγία.

Με την ίδια τροπολογία η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητά την κατάργηση του ΦΠΑ στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, υποστηρίζοντας ότι επιδιώκεται η αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των ατόμων της τρίτης ηλικίας, που αποτελούν μια από τις πιο ευπαθείς ομάδες στη χώρα μας, καθώς και των οικογενειών τους που τους στηρίζουν οικονομικά. Με την προτεινόμενη διάταξη οι υπηρεσίες αυτές κατατάσσονται εκ νέου στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης