ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιστοποιητικό εμβολιασμών: Οι «αστερίσκοι», η υποχρεωτικότητα και τα προνόμια

(AP Photo/Harry Nakos)

Περιθώρια ασφαλούς ευελιξίας για να απομακρυνθούν οι «αστερίσκοι» που υπάρχουν γύρω από το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό βλέπει η Αθήνα.

Για παράδειγμα, η ευρωπαϊκή συζήτηση μένει να αποσαφηνίσει εάν στο «υγειονομικό διαβατήριο» θα γίνεται δεκτή η «θεώρηση» των εμβολιασμών με μόνο μια δόση.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα, κυβερνητικοί παράγοντες δεν εμφανίζονται αρνητικοί, καθώς δεν διαβλέπουν υγειονομικό ρίσκο στην συγκεκριμένη επιλογή.

Ήταν ενδεικτική η αναφορά του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη στα επαρκή, όπως υποστήριξε, στατιστικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων από την πρώτη δόση:

«Με μικρές διαβαθμίσεις, φαίνεται ότι με μια εβδομάδα μετά την πρώτη δόση, έχει δημιουργηθεί επαρκής ανοσία σε όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια, της τάξεως του 80% και άνω. Άρα μιλάμε ότι ήδη από την πρώτη δόση έχει δημιουργηθεί ένα πολύ ικανό τείχος ανοσίας», είπε ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στο Action 24.

Το Sputnik

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα που αφορά στην ένταξη των εμβολίων που ακόμη δεν έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, όπως για παράδειγμα το ρωσικό Sputnik-V.

Η Αθήνα, πάντως, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός, θα ανάψει κανονικά το «πράσινο φως» στην κατηγορία των πολιτών που θα ταξιδέψουν στη χώρα μας και έχουν εμβολιαστεί με το ρωσικό εμβόλιο.

«Η Ρωσία είναι μια σημαντική αγορά για εμάς. Από τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας θεωρούμε πως το ρωσικό εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Βεβαίως δεν έχει εγκριθεί από τον EMA, γι’ αυτό και δεν χορηγούμε το εμβόλιο, σε απόλυτη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς όσον αφορά στις προμήθειες, αλλά δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα στο να υποδεχτούμε στην Ελλάδα τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο Sputnik» είχε αναφέρει στη συνέντευξη του στους Financial Times, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η υποχρεωτικότητα

Από την άλλη, και με τον ρυθμό του εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος να ισχυροποιείται, το βάρος των κυβερνητικών προσπαθειών πέφτει στην εξάντληση όλων των δυνατοτήτων για να καμφθούν οι επιφυλάξεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες του γενικού πληθυσμού αλλά και στις τάξεις των κρατικών λειτουργών.

Εγχείρημα το οποίο εξελίσσεται ταυτόχρονα με τη συζήτηση για την καθιέρωση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών που αναζωπυρώθηκε μετά τη σχετική απόφαση του αρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που αφορούσε στο επίλεκτο τμήμα της ΕΜΑΚ.

«Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση της ΕΜΑΚ είναι ένα πρώτο βήμα και όλα αξιολογούνται» είπε την περασμένη Πέμπτη η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, εξηγώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης υπηρεσίας που αιτιολογούσαν τη συγκεκριμένη απόφαση.

Ταυτόχρονα η κ. Πελώνη υπενθύμισε την πρωθυπουργική πρόθεση η συζήτηση για τους υγειονομικούς να ανοίξει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Οι κατηγορίες

Παράμετρος - κλειδί στη συγκεκριμένη συζήτηση αναμένεται να αποτελέσει η εκδήλωση ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, όπως μεταδίδεται από αρμόδιες πηγές, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα κριτήρια τα οποία θα πρέπει να πληρούν οι 4.000 νοσηλευτές που, όπως έχει εξαγγελθεί, η προκήρυξη για την πρόσληψή τους στο ΕΣΥ, θα γίνει εντός του έτους.

Στην ίδια τροχιά με τους υγειονομικούς πάντως θα βρεθούν εργαζόμενοι και σε άλλες δομές που διατρέχουν υψηλό, υγειονομικό κίνδυνο, όπως το δυναμικό που απασχολείται στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Τα προνόμια

Τον ερχόμενο μήνα πάντως θα εκπληρώνονται οι τυπικές προϋποθέσεις, που δημοσίως έχουν προσδιοριστεί, για την έναρξη της συζήτησης, που αφορά στην παροχή προνομίων σε όσους εμβολιαστεί.

Ο διεπιστημονικός διάλογος έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ υπάρχουν και ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία που έχουν ήδη διαμορφώσει τις σχετικές πτυχές της εθνικής τους νομοθεσίας.

Παρότι η συγκεκριμένη συζήτηση θεωρείται πρόωρη για την κυβέρνηση, ωστόσο στο τραπέζι κατατίθενται σκέψεις για τη δημιουργία του σχετικού πλαισίου.

Προβλέπουν έναν αυξημένο βαθμό ελευθερίας αποκλειστικά όμως για τα ατομικά μέτρα υγειονομικής προστασίας, όπως η χρήση της μάσκας.

Σε πρώτη φάση τουλάχιστον, δεν φαίνεται να συζητείται η επιπλέον ευχέρεια να αφορά ένα ευρύ φάσμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης