Αχτσιόγλου για εργασιακό νομοσχέδιο: Στην ευχέρεια του εργοδότη η 10ωρη εργασία
Ανανεώθηκε:
Σκληρή κριτική ασκεί για μία ακόμα φορά η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, στο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση εν μέσω αντιδράσεων από το σύνολο της αντιπολίτευσης.
«Το εργασιακό νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας παραβιάζει βάναυσα και καταργεί το 8ωρο, ο εργαζόμενος θα δουλεύει 10 ώρες την ημέρα χωρίς υπερωριακή αμοιβή», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στην ΕΡΤ1 και προσέθεσε:
«Δεν υπάρχει ελευθερία του εργαζόμενου να αρνηθεί την παροχή της εργασίας του. Ο εργαζόμενος θα σπρώχνεται από την ανάγκη, θα απειλείται με απόλυση και με το ενδεχόμενο να δυσκολέψει η ζωή του την επόμενη μέρα».
Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι «είναι ψευδεπίγραφη η επίκληση από τον κ. Χατζηδάκη της προστασίας από τις απολύσεις». «Ο εργοδότης μπορεί να επικαλεστεί οποιονδήποτε λόγο για να απολύσει τον εργαζόμενο που δεν θα δεχθεί να δουλέψει 10ωρο» τόνισε και υπενθύμισε ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση «κατήργησε αμέσως τον βάσιμο λόγο και το αιτιολογημένο των απολύσεων» που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Αν ήθελε την προστασία από τις απολύσεις γιατί κατήργησε τον βάσιμο λόγο;» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Οι άνεργοι δεν θα μπορούν να βρουν μία θέση εργασίας γιατί αυτή θα καλύπτεται από τους υφιστάμενους εργαζόμενους, οι οποίοι θα δουλεύουν υπερωριακά χωρίς την αμοιβή που τους αντιστοιχεί. Όλο το σκεπτικό του νομοσχεδίου είναι οι περισσότερες και φθηνότερες υπερωρίες. Αυτό ήταν παγίως, εξάλλου, και το αίτημα συγκεκριμένων εργοδοτικών κύκλων», επισήμανε.
Αναφερόμενη στο ΣΕΠΕ υποστήριξε ότι από τη στιγμή που η ΝΔ έγινε κυβέρνηση έχει σκοπίμως απαξιωθεί παντελώς.
Για το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού ομάδων εργαζομένων, υποστήριξε ότι «ο εμβολιασμός είναι το βασικό προληπτικό μέσο με το οποίο μπορεί να σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας. Πρέπει να έχουμε όλοι εμπιστοσύνη στην επιστημονική κοινότητα. Είναι πρώτιστο καθήκον να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες. Όμως, η υποχρεωτικότητα είναι το έσχατο μέσο».
Αναφερόμενη στον νόμο που ψήφισε η ΝΔ για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, δήλωσε ότι «πρόκειται για μία σοβαρή οπισθοδρόμηση στο οικογενειακό δίκαιο».
Σημείωσε, τέλος, ότι «ενώ όλα λειτουργούν κανονικά, με επιλογή της κυβέρνησης η Βουλή εξακολουθεί να υπολειτουργεί».