ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας θέτει θέμα δημοκρατίας με το βλέμμα στην κοινωνία και τη… Νέα Δημοκρατία

Ο Τσίπρας θέτει θέμα δημοκρατίας με το βλέμμα στην κοινωνία και τη… Νέα Δημοκρατία
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στην προχτεσινή συνεδρίαση του «πρωινού καφέ» ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει στην εισήγησή του ότι το θέμα της δημοκρατίας θα αποτελέσει άξονα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα.

Χτες στη Βουλή στη συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για παραβίαση βασικών κανόνων λειτουργίας του κοινοβουλίου κι εν γένει της δημοκρατίας . Σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

«Αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό συστηματικά και απροσχημάτιστα είναι ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αναδειχθεί συνειδητά, θα έλεγα, σε κακοποιητή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της ίδιας της δημοκρατικής λειτουργίας.»

Προσέθεσε δε ότι:

«Και ομιλώ μετά λόγου γνώσεως, γιατί είναι κακοποίηση της Δημοκρατίας ο τρόπος που εδώ και μήνες, με απόλυτη ευθύνη του πρωθυπουργού, με εντολές, θα έλεγα εγώ, του πρωθυπουργού, ασκείται η κοινοβουλευτική διαδικασία.»

Τα σημεία

Κατά τον κ. Τσίπρα, η «κακοποίηση της δημοκρατίας» έγκειται:

-Στη λειτουργία της Βουλής χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία του συνόλου των βουλευτών, ακόμα και στις ονομαστικές ψηφοφορίες.

-Στην απουσία του πρωθυπουργού από πολύ σημαντικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες όπως στη συζήτηση για τη συνεπιμέλεια.

-Στον «καταιγισμό απευθείας αναθέσεων» στο όνομα της πανδημίας.

-Στη «χειραγώγηση των ΜΜΕ» μέσω των κρατικών κονδυλίων διαφήμισης.

Η Βουλή

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε ότι:

Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχει εν συνόλω πλέον στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αψηφώντας τις οδηγίες του Προέδρου της Βουλής, Κωνσνταντίνου Τασούλα.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συμμετάσχει ξανά σε καμία ονομαστική ψηφοφορία, όσο αυτή γίνεται με επιστολική ψήφο και όχι δια ζώσης.

Τα ρήγματα της Νέας Δημοκρατίας

Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας πιέζει για τη λειτουργία της Βουλής επειδή εκτιμά ότι μέσα από μια «κανονική» κοινοβουλευτική διαδικασία θα αναδειχτεί ότι η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερα προβλήματα συνοχής. Το επιτελείο Τσίπρα προσδίδει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο στη διαφοροποίηση της Όλγας Κεφαλογιάννη και της Μαριέττας Γιαννάκου στη χτεσινή ψηφοφορία, αλλά και στο «αντάρτικο» του Κώστα Τζαβάρα.

Η Κουμουνδούρου πιστεύει ότι οι «ακραίες» πολιτικές του πρωθυπουργού, καθώς και ο τρόπος που πολιτεύεται μέσα από έναν πολύ στενό κύκλο συνεργατών του, αυξάνουν τη δυσφορία στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Δυσφορία που «κρύβεται» όσο η Βουλή δεν λειτουργεί κανονικά. «Δεν γίνεται να έχουν ανοίξει τα πάντα και να μένει κλειστή η Βουλή,», λέει χαρακτηριστικά συνεργάτης του κ. Τσίπρα

Η κοινωνία

Πέρα από τη συνοχή της Νέας Δημοκρατίας, το ζήτημα της υπεράσπισης της δημοκρατίας αξιολογείται πολύ ψηλά από τις ηλικίες κάτω των 40 στις οποίες κατεξοχήν απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι έρευνες που έχει στα χέρια της η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνουν ότι οι νεότερες γενιές θεωρούν μείζον πρόβλημα τον αυταρχισμό και απαιτούν πλήρη σεβασμό και διεύρυνση των πολιτικών ελευθεριών. Αυτή η κοινωνική τάση έρχεται να συναντηθεί με ιδεολογικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη του κόμματος όπως ο Νίκος Βούτσης, επανειλημμένα έχουν δηλώσει ότι το ζήτημα της δημοκρατίας είναι εξίσου σημαντικό με την οικονομία.