ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πιο κοντά στη «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας»

ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Με διάχυτη ικανοποίηση έγινε στην Αθήνα η δεκτή η είδηση για το σημαντικό βήμα που επετεύχθη προς τη διάνοιξη της «λωρίδας ταχείας κυκλοφορίας» για τις μετακινήσεις εν όψει του καλοκαιριού.

 

Στο Μέγαρο Μαξίμου άλλωστε θυμίζουν ότι η Ελλάδα δεν υπήρξε απλώς θιασώτρια, αλλά εκείνη που διά της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έριξε τον «σπόρο» βάζοντας από τις αρχές του χρόνου στην ατζέντα του ευρωπαϊκού διαλόγου την ιδέα για το πιστοποιητικό εμβολιασμών.

«Η σημερινή προσωρινή συμφωνία για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη. Η Ελλάδα υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής από την αρχή, καθώς θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ και θα συμβάλει στις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης», ήταν τα λόγια με τα οποία ο πρωθυπουργός χαιρέτισε το deal ανάμεσα στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Κομισιόν.

Η μάχη με το χρόνο

Τον περασμένο Φεβρουάριο μάλιστα, και ενώ οι συζητήσεις μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών, βρίσκονταν ακόμη σε πρωτόλειο στάδιο, ήταν χαρακτηριστικό το σήμα που είχε εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αναφερόμενος στην πρόταση που κατέθεσε για θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο πρωθυπουργός είχε σημειώσει ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις, τόσο καλύτερα για την ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, είχε επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης, είχε αναφέρει μάλιστα ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες.

Σημειώνεται ότι στην ίδια συνεδρίαση η πρόεδρος της Κομισιόν είχε τονίσει προς τους 27 ηγέτες την ανάγκη για κοινή και ταχεία δράση, ώστε η δημιουργία του πιστοποιητικού να μην γίνει από την Google ή την Apple.

Μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη κορυφής για τον συντονισμό των κρατών-μελών στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η κ. Φον ντερ Λάιεν είπε ότι οι δύο αμερικανικοί κολοσσοί έχουν ήδη προσεγγίσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να αναλάβουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και ανέδειξε πόσο προβληματικό θα ήταν τα προσωπικά υγειονομικά δεδομένα των Ευρωπαίων να δοθούν στις εταιρείες αυτές.

Πώς θα είναι το πιστοποιητικό

Το ψηφιακό πιστοποιητικό θα περιέχει τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, κράτος μέλος έκδοσης και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό. Επιπλέον, το χορηγηθέν εμβόλιο και τον παρασκευαστή του εμβολίου, τον αριθμό δόσεων και την ημερομηνία εμβολιασμού.

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό περιέχει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από πλαστογράφηση. Όταν γίνεται έλεγχος στο πιστοποιητικό, σαρώνεται ο κωδικός QR και γίνεται η επαλήθευση της υπογραφής. Όλοι οι φορείς έκδοσης (π.χ. νοσοκομεία, κέντρα εξέτασης, υγειονομικές αρχές) διαθέτουν το δικό τους κλειδί ψηφιακής υπογραφής. Όλα αυτά αποθηκεύονται σε ασφαλή βάση δεδομένων στην κάθε χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει πύλη. Μέσω της πύλης αυτής, όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε όλη την ΕΕ. Τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου του πιστοποιητικού δεν περνούν μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν αναγκαίο για την επαλήθευση της ψηφιακής υπογραφής.

Η Κομισιόν θα προσφέρει επίσης λύσεις αναφοράς ανοικτού κώδικα, με σκοπό να υποστηρίξει τα κράτη μέλη στην ανάπτυξη λογισμικού το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι αρχές για τη σάρωση και τον έλεγχο των κωδικών QR.

Είναι ξεκάθαρο η ελληνική αποστολή θα αξιοποιήσει την επικείμενη, έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, για να ρίξει περισσότερο νερό στο μύλο της δημιουργίας του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για την Covid-19. Ήδη από την Πέμπτη ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές επαφές μέσω τηλεδιάσκεψης με κορυφαίους παράγοντες των ευρωπαϊκών οργάνων λαμβάνοντας μέρος στην προετοιμασία του ευρωπαϊκού ραντεβού για το κλίμα, το οποίο όμως αναπόδραστα θα απασχολήσει η πανδημία και φυσικά το νέο, ευρωπαϊκό εργαλείο για τις μετακινήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης