ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καραμανλής και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον αγιασμό για το Εκκλησιαστικό Μητροπολιτικό Μουσείο

Intime/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τον αγιασμό έναρξης των εργασιών για το Εκκλησιαστικό Μητροπολιτικό Μουσείο και το Κέντρο Συντήρησης Κειμηλίων, στην οδό Θουκυδίδου, στην Πλάκα, τέλεσε το απόγευμα της Πέμπτης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, αφού το έργο θα υλοποιηθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε πολύ τόσο τους συνεργάτες του όσο και τους συνεργάτες του υπουργείου για τη βοήθειά τους, ώστε «να φθάσουμε επιτέλους στη σημερινή ημέρα», ενώ παράλληλα μίλησε για την ιστορική σημασία και αξία του συγκεκριμένου σημείου.

«Οπωσδήποτε οι πρώτοι οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εδώ και χρησιμοποίησαν αυτό τον χώρο συνδέονται άμεσα με τον πολιτισμό της τότε εποχής, της π.Χ.» ανέφερε και σημείωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες από τα χρόνια μετά την τουρκοκρατία, «τότε που εδώ στο κέντρο αυτό βασίλευε η μορφή της οικογένειας των Μπενιζέλων, η Αγία Φιλοθέη, η αγία της Εκκλησίας μας, η οποία προσέφερε πάρα πολλά εις το έθνος μας και εις το γένος μας».

Σχολίασε, εξάλλου, ότι από την άλλη πλευρά του χώρου, όπου θα χτιστεί το μουσείο, υπάρχει το κτήριο όπου στεγάστηκε η Ιερά Σύνοδος αμέσως μετά την απελευθέρωση, το 1834.

Επισήμανε ότι «πέρασαν πολλές γενεές ανθρώπων και χρόνια πολλά για να βρει αυτός ο χώρος την συναντίληψη και τη βοήθεια για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο αυτό το σημερινό, την ώρα τη σημερινή».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «πέρασε αυτός ο χώρος μέσα από πολλά προγράμματα. 'Αλλαξαν κατά καιρούς, διότι ίσως και οι συνθήκες να το απαιτούσαν» και υπογράμμισε ότι ο κάτω χώρος θα παραμείνει όπως έχει, ώστε να είναι ορατά τα σημεία του πολιτισμού της προ Χριστού εποχής, ενώ στο υπόλοιπο οικοδόμημα θα γίνει ένα εκκλησιαστικό μουσείο, «για να στεγάσει κι αυτό θησαυρούς, οι οποίοι είναι πολύτιμοι και βρίσκονται σε ντουλάπια και σε χώρους ακατάλληλους». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι θα υπάρχει και ένας μέρος, όπου θα διδάσκεται η τέχνη της συντήρησης των κειμηλίων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στραφείς στον υπουργό, τόνισε ότι στην μπροστινή πλευρά του κτηρίου είναι γραμμένο το έτος «1834», όταν άρχισε η λειτουργία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, για να δηλώσει εν συνεχεία πως «σήμερα, θα μπει μια άλλη χρονολογία που θα έχει το δικό σας όνομα, που θα θυμίζει ότι όχι μόνον οι παλαιοί, αλλά και οι νεότεροι μπορούν και ξέρουν να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα».

Στην προγραμματική σύμβαση του εν λόγω έργου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, περιλαμβάνονται, επίσης, η αποκατάσταση του πρώην κτηρίου της Ιεράς Συνόδου στην Αγίας Φιλοθέης, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο από το ΚΑΣ, καθώς και η αποκατάσταση του Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέα, παρεκκλησίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η μελέτη για την οποία αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του Ιουλίου.

Ακολούθως, ο Αρχιεπίσκοπος και ο υπουργός κατευθύνθηκαν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου υπεγράφη με τον μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιο απόφαση για τη σύναψη τριμερούς προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λιβαδειάς, για την αποπεράτωση του Κέντρου Επιμόρφωσης και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδειάς (προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ) και επισκευές και πρόσθετο εξοπλισμό της Ιεράς Μονής Ευαγγελιστρίας Αλιάρτου Βοιωτίας (προϋπολογισμού 500.000 ευρώ).

Ο μητροπολίτης Θηβών ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, τον υπουργό, αλλά και όλους τους συνεργάτες τους για το εν λόγω έργο.

Συζητήθηκε, επίσης, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, η ένταξη στο ΠΔΕ 2021 του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να εκτελεστεί μέσω προγραμματικής σύμβασης με την Κτηριακές Υποδομές Α.Ε., η ανακατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου του Κέντρου Παιδείας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, «Η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία» στον Αυλώνα Αττικής, καθώς και το αίτημα του Δήμου Λιβαδειάς για χρηματοδότηση κατασκευής οδικού τμήματος μήκους 2,5 χλμ.

Παρόντες ήταν, επιπλέον, ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ο διευθυντής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Διασύνδεσης της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης, καθώς και διευθυντές υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής, ενώ τον υπουργό συνόδευε ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης