Το «σχέδιο πτήσης» της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα
«Η οδηγία από τον "πύργο ελέγχου" της κυβέρνησης είναι μια: να ταξιδεύουμε όλο και πιο ψηλά τη χώρα, χωρίς όμως να πετάμε στα σύννεφα». Σε αυτήν τη μεταφορά που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» κωδικοποιείται το «σχέδιο πτήσης» που το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταρτίσει για την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία.
Τρεις είναι οι πυλώνες του, τμήματα των οποίων ήδη ξεδιπλώνονται με την ένταξη τους σε τροχιά νομοθέτησης.
Η συγκυρία φέρνει σε πρώτο πλάνο τον τουρισμό: «Βαδίζοντας προσεκτικά προς την έξοδο από την υγειονομική κρίση, το αεροδρόμιο "Μακεδονία" και τα υπόλοιπα 13 περιφερειακά μας αεροδρόμια γίνονται οι εθνικές μας γέφυρες για ένα πιο ελεύθερο και αποδοτικό καλοκαίρι. Όλα τους πια, όπως εξάλλου και τα υπόλοιπα αεροδρόμιά μας, έχουν πιστοποίηση για τα μέτρα ασφάλειας κατά του κορωνοϊού από τον Διεθνή Οργανισμό Αεροδρομίων», είπε ο πρωθυπουργός από την τελετή στον υπερσύγχρονο αερολιμένα της Βορείου Ελλάδας, όπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των 14 αερολιμένων διαχείρισης Fraport Greece.
Η πρωθυπουργική αποστροφή μεταδίδει και την κυβερνητική ρεκλάμα στον μαραθώνιο του ανταγωνισμού της σκληρής βιομηχανίας του τουρισμού, στον οποίο η Αθήνα ρίχνεται με την πεποίθηση, όχι απλώς της ευχέρειας για να αντιμετωπίσει τις ανταγωνίστριες χώρες, αλλά να τις υποσκελίσει. Άλλωστε η ανάπτυξη των σύγχρονων υποδομών αποδίδει τη μια μία πτυχή των πρωτοβουλιών για την ελληνική επικράτηση και συμπληρώνεται από την εμπειρία της προηγούμενης σεζόν, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και τα προβλήματα της τρέχουσας περιόδου.
«Καθώς πλησιάζουμε πια στο τέλος της πανδημίας όλοι προσδοκούμε ότι η αυξημένη κίνηση του καλοκαιριού θα μας επιτρέψει να προσβλέπουμε σε μια πολύ καλύτερη τουριστική περίοδο από αυτήν που είχαμε πέρσι» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης. Ο στόχος άλλωστε της κυβέρνησης είναι οι επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας να ανέλθουν στο 50% των αποτελεσμάτων του 2019. Πήχης ο οποίος σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να επιτευχθεί, καθώς όπως τόνισε διαδικτυακή συζήτηση την Κυριακή, αναμένεται το 2021 να καταγραφούν οι περισσότερες, από ποτέ, απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ, ενώ σε σημαντικά επίπεδα θα ανέλθει και το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον.
Κομβικής σημασίας για την εφαρμογή του «σχεδίου πτήσης» είναι οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις με τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου που διέπει χρόνια ζητήματα, όπως κατά την κυβέρνηση θεωρείται το εργασιακό ή το οικογενειακό δίκαιο.
Για το σκέλος των πρωτοβουλιών αναμόρφωσης της εργασιακής νομοθεσίας, συνομιλητές του πρωθυπουργού επαναλάμβαν προς το CNN Greece μια πτυχή της κυβερνητικής σφυγμομέτρησης για τις προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά. Σε αυτήν αποτυπώνεται όπως έλεγαν μια δυσαναλογία «ανάμεσα στην πολιτική αντίδραση και στο κοινωνικό ενδιαφέρον».
Για την πτυχή δε των εσωτερικών αντιδράσεων, που καταγράφονται στην γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα, από την κυβέρνηση επισημαίνουν την ευχέρεια των βουλευτών σε ευαίσθητα ζητήματα όπως η συνεπιμέλεια, να λειτουργούν κατά συνείδηση. Δεν παραλείπεται δε, από αρμόδιες πηγές, η ανάδειξη των επιρροών στη διαμόρφωση του νέου πλαισίου μέσω της δημόσιας διαβούλευσης.
Μέσα στο καλοκαίρι δε, θα ξεδιπλωθούν και άλλες πρωτοβουλίες που ανήκουν στον πυρήνα του μεταρρυθμιστικού πλάνου της κυβέρνησης, με το εργασιακό νομοσχέδιο να διαδέχεται ακόμη ένα πακέτο απλουστεύσεων στην αδειοδοτική διαδικασία καθώς και επιπλέον ρυθμίσεις στο οικονομικό πεδίο.
Τον πολιτικό διάλογο, εντός του θέρους, θα απασχολήσει όπως δείχνει η κυβερνητική προδιάθεση, το σχέδιο για την αναμόρφωση του πλαισίου των επικουρικών αλλά και για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Η κυβέρνηση ποντάρει τα ρέστα της στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Θεμέλιος λίθος του είναι το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» που θα χρηματοδοτηθεί από τους πόρους «μαμούθ», που προβλέπει ο «κουμπαράς» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ένα σχέδιο που αποτελεί κυρίαρχη βούληση να εκτελεστεί μέσα από την επαφή με τους πολίτες και συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στην αιχμή του βρίσκονται τα έργα υποδομής, ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλά και η πράσινη ανάπτυξη.