ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας θέλει να θέσει πολιτικό δίλημμα για την ανάπτυξη

Ο Τσίπρας θέλει να θέσει πολιτικό δίλημμα για την ανάπτυξη
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στη χτεσινή παρουσίαση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανάκαμψης ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε την πολιτική γραμμή την οποία υιοθετεί η αξιωματική αντιπολίτευση για την επόμενη περίοδο.

Τη γραμμή αυτήν την έχει ήδη περιγράψει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην τοποθέτησή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει από την αφετηρία ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει κάποιους είδους ανάκαμψη της οικονομίας, στο βαθμό βέβαια που δεν θα υπάρξει κάποια δραματική αναζωπύρωση της πανδημίας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την οικονομική πολιτική της δεν διασφαλίζει μια στιβαρή και ταχεία ανάκαμψη ώστε να αναπληρωθεί το χαμένο έδαφος όχι μόνο της πανδημίας αλλά και των χρόνων του Μνημονίου.

Το ερώτημα

Ακόμα πιο σημαντικό από το «πόσο» είναι το ερώτημα τι είδους ανάπτυξη θα έχουμε. Αν δηλαδή θα ωφεληθούν όλοι από την ανάκαμψη ή μόνο η οικονομική ελίτ, αν η επιστροφή στους θετικούς δείκτες ανάκαμψης «σφραγιστεί» από τη νέα φτωχοποίηση σημαντικού τμήματος της μεσαίας τάξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιδιώκει μια ανάκαμψη για όλους, ενώ ο ίδιος έχει σχέδιο για ανάπτυξη για όλους.

Στη χτεσινή εκδήλωση ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά:

«Η συζήτηση διεθνώς περιστρέφεται γύρω από τον τρόπο με τον οποίο θα χτίσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Γύρω από αρχές και αξίες που έχουν στο επίκεντρο πρώτα και κύρια τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Πώς θα δομήσουμε την οικονομία μας γύρω από μοντέλα δίκαια και βιώσιμα τόσο για την κοινωνική συνοχή όσο και για την περιβαλλοντική ισορροπία. Πώς θα μειώσουμε τις ανισότητες σε ένα κόσμο που το 1% κατέχει διπλάσιο πλούτο από τους υπόλοιπους 7 δισεκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη.»

Η ανισότητα

Θέτοντας στο επίκεντρο της πολιτικής του την «ανάπτυξη για όλους» και την άρση των ανισοτήτων, ο κ. Τσίπρας επιδιώκει:

-Να χαράξει μια βαθιά διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πολιτική πρότασή του και αυτή της κυβέρνησης. Το επιτελείο της Κουμουνδούρου θα μπορεί να υποστηρίξει ότι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας δεν έχει να κάνει μόνο με την ένταση των πολιτικών τους, αλλά και με τον ίδιο τον χαρακτήρα τους.

-Να ενοποιήσει το κόμμα του πάνω σε μια πλατφόρμα στην οποία αναγνωρίζουν τον εαυτό του όλες οι τάσεις, αφού όλες υποστηρίζουν μια πολιτική για την άρση των ανισοτήτων.

-Να απευθυνθεί σε κοινωνικά ακροατήρια που μέχρι τώρα κρατάνε αποστάσεις όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την ίδια την εκλογική διαδικασία.