ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχονται δρακόντειοι έλεγχοι: Οι δυο γραμμές άμυνας για να νικηθούν οι επιδημιολογικές εκρήξεις

(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Με δρακόντειους ελέγχους στα καταστήματα και στους πολίτες, η κυβέρνηση θέλει να αποκαταστήσει σε επίπεδα ασφαλείας τον βαθμό συμμόρφωσης με τα ελάχιστα εναπομείναντα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ.

Το σήμα του πρωθυπουργού στην τακτική σύσκεψη για τον Covid-19, την Δευτέρα, που ενεργοποίησε και την μαζική κυβερνητική κινητοποίηση, ήταν σαφές:

«Θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου, καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η θετική πορεία η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες να συνεχιστεί απρόσκοπτα και καθώς θα φτάνουμε πια στον Ιούνιο και θα έρχονται πολλοί περισσότεροι επισκέπτες στη χώρα μας, τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι πολύ καλύτερα από ό,τι είναι και σήμερα, ώστε να περάσουμε ένα καλοκαίρι πραγματικά ελεύθερο».

Αυστηροποίηση των ελέγχων

Αυτή είναι και η καθετοποιημένη οδηγία που διατρέχει το επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο καλούνται να εφαρμόσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, στην μεικτή ή στην αμιγώς υπηρεσιακή εκδοχή τους.

Είναι ξεκάθαρο ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί αυτή η αναβαθμισμένη αίσθηση για την εποπτεία των μέτρων που αφήνουν τα μηνύματα της Δευτέρας να αποτυπωθεί και επί του πεδίου αλλά εντέλει να βελτιώσει την ανταπόκριση επιχειρήσεων αλλά και πολιτών στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

Άλλωστε κατά την επιστημονική καταγραφή το «χορό» αυτών των περιορισμένης έκτασης τοπικών επιδημιολογικών «εκρήξεων», «σέρνουν» οι νέοι άνθρωποι.

Η κατηγοριοποίηση των νέων μολύνσεων που προαναφέρθηκαν αφορά σε άτομα από 20 έως και 36 ετών, δεδομένο που αποτυπώνεται και στη μείωση της διάμεσης ηλικίας από τα 44 στα 40 χρόνια.

Τα αποτελέσματα δε της ιχνηλάτησης δείχνουν ότι τα περισσότερα κρούσματα σχετίζονται με τις εστίες της ενδοοικογενειακής μετάδοσης αλλά και των συναθροίσεων.

Για αυτό, όπως επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές, δεν καταγράφεται αντίστοιχη αύξηση των νοσηλειών ή επιβάρυνση του ΕΣΥ.

«Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα. Να το ξαναπούμε αυτό: ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα. Είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε πολλά περισσότερα πράγματα από αυτά που κάναμε πριν από κάποιες εβδομάδες, αλλά οφείλουμε να εξακολουθούμε να είμαστε προσεκτικοί, να προστατεύουμε τους εαυτούς μας, αυτούς που αγαπάμε. Και βέβαια μέσα από τη συμπεριφορά μας και την ατομική ευθύνη προστατεύουμε και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο», ήταν η συμπληρωματική σύσταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το μοντέλο της Καλύμνου

Από το Μέγαρο Μαξίμου θα επιμείνουν και θα εντείνουν την εκστρατεία της πειθούς, η οποία όμως δεν συνιστά και τη μοναδική επιλογή. Έχουν διαμορφωθεί σχέδια αντίδρασης για τις επιδημιολογικές εκρήξεις με διαφορετική διαβάθμιση.

Η περιγραφή της πρώτη γραμμής άμυνας, που εν πολλοίς αποδίδει, και το μοντέλο της Καλύμνου, ενός τοπικού απαγορευτικού, δόθηκε από την κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία όμως επέμεινε ότι το βασικό πλάνο είναι η τήρηση των μέτρων:

«Ελπίζω πως θα εισακουστούν. Οι έλεγχοι είναι εντατικοί και όπως σας προανέφερα, θα εντατικοποιηθούν και άλλο. Πρέπει όλοι να συμμορφωθούμε. Θα επαναλάβω ότι είμαστε στη σταδιακή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων. Θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί και να μην εφησυχάζουμε, για να μπορέσουμε να περάσουμε στην επόμενη φάση. Ελπίζουμε πως τα μέτρα που αναφέρετε δεν θα χρειαστούν. Σε κάθε περίπτωση, αν και όπου υπάρξουν τοπικές εξάρσεις, προφανώς θ’ αντιμετωπιστούν με τον δέοντα τρόπο», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Το σκληρό σενάριο

Η δεύτερη γραμμή άμυνας και ένα από τα «σταθερής αξίας» «όπλα» είναι τα μέτρα οριζοντίου χαρακτήρα, τα οποία η κυβέρνηση ξορκίζει αλλά εάν χρειαστεί θα βγουν από την υγειονομική «φαρέτρα».

«Εάν φανεί ένας κίνδυνος να έχουμε υποτροπή στο θέμα του ιού από την άλλη πλευρά δεν είναι κάτι το οποίο είναι ευκταίο» είπε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης στην ραδιοφωνική παρέμβασή του.

Ο κ. Γεραπετρίτης πρόσθεσε, όμως, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84:

«Το ιδανικό θα ήταν να μπορέσουμε να αυτορυθμιστούμε μόνοι μας στα ζητήματα αυτά. Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν και θα αφορούν και τα καταστήματα δηλαδή και τις επιχειρήσεις που πρέπει να τηρούν πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Αλλά και τους πολίτες που δυστυχώς φαίνεται ότι όλοι έχουμε κάπως χαλαρώσει. Είναι μια διαρκής μάχη θα πρέπει να είμαστε όλοι πάρα πολύ προσηλωμένοι στην τήρηση των μέτρων».

Τα μέτρα στήριξης

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση, που ποντάρει πολλά στις φετινές επιδόσεις του τουριστικού προϊόντος, εντατικοποιεί την προετοιμασία της για να ξεδιπλώσει και τις επόμενες δράσεις οικονομικής στήριξης των πληττόμενων από την πανδημία.

Τα αποθέματα του οικονομικού οξυγόνου που χορηγείται προς τις επιχειρήσεις θα αυξηθεί εντός του καλοκαιριού κατά δυο δισεκατομμύρια ευρώ.

Στηρίζεται σε κονδύλια ύψους δυο δισεκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία θα γίνει και η μετάβαση από το μοντέλο στήριξης που καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε αυτό με το οποίο θα γίνει η σταδιακή αποσωλήνωση της ελληνικής οικονομίας από την κρατική αρωγή.

Από τον περασμένο Μάρτιο έχουν διανεμηθεί ενισχύσεις ύψους άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία περίπου το 50% είναι μη επιστρεπτέο.

Παράλληλα εντός των ημερών θα τεθεί σε λειτουργία, η ειδική πλατφόρμα για τις επιδοτήσεις έως και τέσσερις χιλιάδες ευρώ προς τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, των γυμναστηρίων, των πρακτορείων ΟΠΑΠ και των παιδότοπων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης