Τουρισμός: Το master-plan της κυβέρνησης και οι ασκήσεις προσομοίωσης για το πράσινο πιστοποιητικό
Ανανεώθηκε:
Σε τρία κρίσιμα «γρανάζια» για την «ιπποδύναμη» της «μηχανής» του ελληνικού τουρισμού επικεντρώνονται οι κυβερνητικές προσπάθειες.
Στο Μέγαρο Μαξίμου άλλωστε δεν ανέμεναν εντυπωσιακά αποτελέσματα από το ντεμπούτο του… εθνικού προϊόντος στο παγκόσμιο τουριστικό γίγνεσθαι.
Όπως εξηγεί στο CNN Greece κυβερνητική πηγή, η 15η Ιουνίου είναι το ορόσημο από το οποίο θα ξεκινήσει «να γράφει χιλιόμετρα το κοντέρ του ελληνικού τουρισμού».
Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, υπογραμμίζει ότι η φειδωλή κίνηση της παρούσας φάσης, αντανακλά και την διατήρηση περιορισμών που ισχύουν, για τους επισκέπτες της Ελλάδας κατά την επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους.
Ορόσημο η 15η Ιουνίου
Στην ίδια ανάλυση επισημαίνεται ότι στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα έχει δημιουργηθεί το «πράσινο κύμα», καταρχάς από το λανσάρισμα του ευρωπαϊκού, πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, για το σκέλος της λειτουργικότητας του πράσινου πιστοποιητικού, γίνονται ασκήσεις προσομοίωσης.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν δοκιμές με πιλότους πιστοποιητικών σε συνεργασία με άλλες χώρες.
Σε ανοιχτή γραμμή δε, με τις αρχές των «27» της Ε.Ε., καθώς επίσης ακόμη 20 χωρών με τις οποίες έχουν υπογραφεί διμερείς συμφωνίες, δια του ελέγχου των υποδειγμάτων που έχουν καταρτίσει, δημιουργείται μια βάση δεδομένων με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού αλλά και νόσησης.
Ταυτοχρόνως, θα έχει αλλάξει επίπεδο η εμβολιαστική εικόνα της χώρας με την πρόοδο της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» στα 19 μεγάλα νησιά, καθώς και των άλλων εμβολιαστικών γραμμών, που θα μικρύνουν την εγγύτητα από το τείχος ανοσίας.
Σε αυτό το πεδίο αναμένονται οι δηλώσεις των τοπικών αρχών για τη δημιουργία των καταλόγων με τα ραντεβού των εμβολιασμών με το μονοδικό της Johnson & Johnson, στους οποίους σχεδιάζεται η ένταξη και των ατόμων που έχουν μεταβεί στους συγκεκριμένους προορισμούς προκειμένου να εργαστούν.
Το «ποιοτικό άνοιγμα»
Το τρίτο «γρανάζι» δίνει, σύμφωνα με την ίδια πηγή ενημέρωσης, προστιθέμενη αξία στο μήνυμα που θέλει να εκπέμψει η Αθήνα για το «ποιοτικό άνοιγμα του τουρισμού».
Αυτό συνδυάζεται με την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τη σημαντική επένδυση στις υποδομές.
Δεν είναι άλλη από τον νέο τερματικό σταθμό στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», που αναγκάζει τον πρωθυπουργό να ανηφορίσει για δεύτερη φορά-σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα- στη Θεσσαλονίκη, καθώς την ερχόμενη Τετάρτη 19 Μαΐου, είναι προγραμματισμένα τα εγκαίνια.
Το νέο κτήριο καλύπτει 34.000 τ.μ., το οποίο, μαζί με τα 24.000 τ.μ. του παλαιού τερματικού, μπορεί να εξυπηρετεί 10 εκατομμύρια επιβάτες.
Μαζί με τα άλλα έργα ανάπλασης στο αεροδρόμιο Μακεδονία, η επένδυση της Fraport, που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2020, έφτασε στα 100 εκατ. ευρώ.
Οι μεταρρυθμίσεις
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα αφήσει το πόδι από το «γκάζι» των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για το αναπτυξιακό άλμα, το οποίο -κατά την πρωθυπουργική πρόβλεψη- θα κάνει η ελληνική οικονομία μετά τον «κάβο» της πανδημίας.
Μπροστάρης στην επικοινωνία των βημάτων που θα την υποστηρίξουν θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα χαράξει έναν νέο κύκλο επαφών με την κοινωνία και ειδικά στην περιφέρεια με έμφαση στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών τους.
Η αναθεώρηση επί τα βελτίω της μεγέθυνσης που θα καταγράψει η ελληνική οικονομία, από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, δίνει άλλον αέρα στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού, που όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν καταρτίζεται το πολιτικό κόστος.
Αυτές οι συντεταγμένες καθορίζουν τις νομοθετικές παρεμβάσεις που θα συμπληρώσουν τον επικείμενο εκσυγχρονισμό του πλαισίου που διέπει τα εργασιακά.
Συνομιλητές του πρωθυπουργού πάντως μετέδιδαν προς το CNN Greece μια πτυχή της κυβερνητικής σφυγμομέτρησης για τις προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά.
Σε αυτήν αποτυπώνεται, όπως έλεγαν, μια δυσαναλογία «ανάμεσα στην πολιτική αντίδραση και στο κοινωνικό ενδιαφέρον».
Το νομοσχέδιο θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση έως στις 27 Μαΐου και αναμένεται να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση από την εθνική αντιπροσωπεία τον ερχόμενο μήνα.
Μέσα στο καλοκαίρι δε, θα ξεδιπλωθούν και άλλες πρωτοβουλίες που ανήκουν στον πυρήνα του μεταρρυθμιστικού πλάνου της κυβέρνησης, με το εργασιακό νομοσχέδιο να διαδέχεται ακόμη ένα πακέτο απλουστεύσεων στην αδειοδοτική διαδικασία καθώς και επιπλέον ρυθμίσεις στο οικονομικό πεδίο.
Τον πολιτικό διάλογο, εντός του θέρους, θα απασχολήσει όπως δείχνει η κυβερνητική προδιάθεση, το σχέδιο για την αναμόρφωση του πλαισίου των επικουρικών αλλά και για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Στα ενδιαφέροντα στοιχεία που άπτονται της διαβούλευσης των νομοσχεδίων της λεγόμενης κοινωνικής ατζέντας συγκαταλέγεται η διάδραση που αφορά στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τα ζώα συντροφιάς.
Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση ότι ο αριθμός των σχολίων για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ο υψηλότερος όχι μόνο μεταξύ όσων έχουν ανέβει στην ειδική πλατφόρμα αλλά και μεταξύ εκείνων που έχουν τεθεί στην κρίση των πολιτών σε βάθος χρόνου.
Πρόωρες εκλογές & ανασχηματισμός
Οι εξορμήσεις Μητσοτάκη πάντως ανατροφοδοτούν τα σενάρια για την πρόωρη διεξαγωγή εθνικών εκλογών, την ώρα μάλιστα που αναζωπυρώνεται η συζήτηση για ενδεχόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Για το σκέλος του εκλογικού αιφνιδιασμού οι ίδιες πηγές ενημέρωσης υπενθύμιζαν στο CNN Greece την πρωθυπουργική εκτίμηση ότι η συζήτηση για πρόωρες εκλογές ανακινείται από όσους τις φοβούνται.
Ταυτοχρόνως, τη βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κριθεί η διακυβέρνησή του στο τέλος της τετραετίας, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των κρίσεων αλλά πρωτίστως από τη δυνατότητα της να βάλει τη χώρα σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης.
Σε ό,τι αφορά στην αναθέρμανση της συζήτησης περί ανασχηματισμού, υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, απαντούσε με σκωπτικό τρόπο στο σχετικό ερώτημα του CNN Greece:
«Έτσι και οι αθλητικογράφοι, όταν ξεμένουν από ειδήσεις γράφουν για μεταγραφές».