ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στην πρωθυπουργό Σερβίας: Ασφαλής η διαμονή των τουριστών στην Ελλάδα

Μητσοτάκης στην πρωθυπουργό Σερβίας: Ασφαλής η διαμονή των τουριστών στην Ελλάδα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με την πρωθυπουργό της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς συναντήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τη διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής για τους πολίτες της χώρας της, τους οποίους ανυπομονεί να φιλοξενήσει αυτό το καλοκαίρι.

Με τη σειρά της η κ. Άνα Μπρνάμπιτς η οποία επισκέπτεται την Αθήνα προκειμένου και συμμετέχει στο Φόρουμ των Δελφών, διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι και οι Σέρβοι ανυπομονούν να έρθουν στην Ελλάδα, ενώ απηύθυνε πρόσκληση στον κ.Μητσοτάκη να επισκεφθεί το Βελιγράδι.

«Ανυπομονούμε να δεχτούμε τους Σέρβους τουρίστες στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Γνωρίζω πως είμαστε ένας προορισμός που προτιμούν οι πολίτες σας και μπορούμε να σας εξασφαλίσουμε μια ευχάριστη, αλλά και μια πολύ- πολύ ασφαλή διαμονή στη χώρα. Και φυσικά, για την είσοδο στη χώρα μας, αναγνωρίζουμε όλα τα εμβόλια που έχετε χορηγήσει στη Σερβία» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απυθυνόμενος στην πρωθυπουργό της Σερβίας.

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα θα δέχεται χωρίς επιπρόσθετους περιορισμούς καραντίνας, επισκέπτες που είτε είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή μπορούν να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ, είτε PCR, είτε αντιγόνου.

Κατά τη συνάντηση, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έγινε σε πολύ θερμό κλίμα, η πρωθυπουργός της Σερβίας απηύθυνε πρόσκληση στον κ.Μητσοτάκη να επισκεφθεί το Βελιγράδι, και ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για το γεγονός ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους Σέρβους επισκέπτες καθώς, όπως είπε, αυτή κίνηση ενισχύει και την εμβολιαστική εκστρατεία της Σερβίας.

«Σημαίνει πολλά για τον λαό της Σερβίας. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως και οι ίδιοι ανυπομονούν να έρθουν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Αποτελεί για εμάς σημαντική στήριξη και για τη διαδικασία εμβολιασμού. Γιατί οι πολίτες μας θα θέλουν να εμβολιαστούν, ακόμη και για να μπορούν να έρθουν ευκολότερα στην Ελλάδα», ανέφερε μεταξύ άλλων η κυρία Μπρνάμπιτς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Σερβίας και οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών, ιδίως στην οικονομία, με έμφαση στην ενέργεια και στην διασυνδεσιμότητα, καθώς και στην ενίσχυση της προσπάθειας της Σερβίας για ένταξη στην ΕΕ. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Μπρνάμπιτς αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για θέματα περιφερειακής συνεργασίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Οι αναλυτικές δηλώσεις των δυο πρωθυπουργών έχουν ως εξής:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυρία πρωθυπουργέ, Αγαπητή Άνα, καλώς ήρθατε στην Αθήνα. Είναι μεγάλη μου χαρά που σας υποδέχομαι εδώ και χαίρομαι ιδιαίτερα και για τη συμμετοχή σας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας και βεβαίως να τονίσουμε πως η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας σας -κάτι που ισχύει βεβαίως και για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων- αλλά η Ελλάδα και η Σερβία παραδοσιακά έχουν μια πολύ στενή σχέση.
Γνωρίζω πως έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στη συνεργασία μας, ιδίως σε ό,τι αφορά την οικονομία. Για τον λόγο αυτό άλλωστε είναι μαζί μας είναι και ο υφυπουργός κ. Φραγκογιάννης, υπεύθυνος για την οικονομική διπλωματία και πάντοτε ανυπομονώ να δω πώς θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε τους οικονομικούς μας δεσμούς.
Θα ήθελα επίσης, με την ευκαιρία, να σας συγχαρώ για το πρόγραμμα εμβολιασμού το οποίο ήταν εντυπωσιακό και με ενδιαφέρει η διαδικασία που ακολουθήσατε καθώς, αυτές τις μέρες η Ελλάδα ανοίγει επίσημα τα σύνορά της για τον τουρισμό και θα δεχόμαστε, χωρίς επιπρόσθετους περιορισμούς καραντίνας, επισκέπτες που είτε είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή μπορούν να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ, είτε PCR, είτε αντιγόνου.
Ανυπομονούμε να δεχτούμε τους Σέρβους τουρίστες στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Γνωρίζω πως είμαστε ένας προορισμός που προτιμούν οι πολίτες σας και μπορούμε να σας εξασφαλίσουμε μια ευχάριστη, αλλά και μια πολύ- πολύ ασφαλή διαμονή στη χώρα. Και φυσικά, για την είσοδο στη χώρα μας, αναγνωρίζουμε όλα τα εμβόλια που έχετε χορηγήσει στη Σερβία.
Γνωρίζω πως οι ομάδες μας εργάζονται από κοινού με στόχο να συστηματοποιήσουν τις λεπτομέρειες, αλλά είναι πολύ σημαντικό για μένα να περάσω σε εσάς και στον λαό της Σερβίας το μήνυμα ότι ανυπομονούμε να σας καλωσορίσουμε στην Ελλάδα το καλοκαίρι.
Ακόμα μια φορά. Σας καλωσορίζω θερμά στην Αθήνα.

Άνα Μπρνάμπιτς: Σας ευχαριστώ κ. πρωθυπουργέ. Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι και πάλι στην Αθήνα. Θα ήθελα επίσης να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που είναι προσωπικός σας φίλος και φίλος της Ελλάδας. Ανυπομονεί και ο ίδιος να επισκεφθεί στην Ελλάδα για το άνοιγμα του προξενείου στην Κρήτη.
Αρχικά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που αποδεχτήκατε μονομερώς το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σημαίνει πολλά για τον λαό της Σερβίας. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως και οι ίδιοι ανυπομονούν να έρθουν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι.
Από ό,τι καταλαβαίνω, ο συνοριακός σταθμός Ευζώνων θα ανοίξει στις 14 του μηνός. Και πάλι αποτελεί για εμάς σημαντική στήριξη και για τη διαδικασία εμβολιασμού. Γιατί οι πολίτες μας θα θέλουν να εμβολιαστούν, ακόμη και για να μπορούν να έρθουν ευκολότερα στην Ελλάδα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα είναι ευκολότερο για όσους έχουν εμβολιαστεί καθώς, ασφαλώς, θα είναι πιο εύκολη η διαδικασία της ταυτοποίησης.
Άνα Μπρνάμπιτς: Ναι, αυτό σημαίνει πολλά για εμάς. Θα ήθελα να σας συγχαρώ για τα μέτρα που εφαρμόσατε, τα οποία ήταν σκληρά αλλά και πολύ αποτελεσματικά στη μάχη ενάντια στην πανδημία. Ελπίζω πως λίγο-πολύ θα καταφέρουμε να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και πως θα είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, θα μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας όπως και πριν. Αν και έχω την αίσθηση πως είναι σαν να πέρασαν 100 χρόνια από το 2019 και την κανονική ζωή.
Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε την οικονομική μας συνεργασία, να προωθήσουμε κοινές επενδύσεις σε υποδομές, καθώς και στον τομέα της ενέργειας. Όπως σας είπα, δεν πρόκειται να φύγω από την Αθήνα αν δεν έχω την ημερομηνία για την επίσκεψή σας στο Βελιγράδι για το πότε θα μπορέσουμε να έχουμε την τέταρτη συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ).
Στο τελευταίο Συμβούλιο Συνεργασίας, στις 19 Δεκεμβρίου, που έλαβε χώρα εδώ στην Αθήνα, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Βούτσιτς, υπογράψαμε τη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Ανυπομονούμε λοιπόν να συνεχίσουμε με την τέταρτη σύνοδο στο Βελιγράδι.
Θα ήταν μεγάλη μας χαρά να σας υποδεχτούμε στη Σερβία και γνωρίζω πολύ καλά πως ο λαός μας ανυπομονεί να σας καλωσορίσει.
Σε άλλα θέματα, ανυπομονώ και θα ήθελα να συζητήσω μαζί σας για το ζήτημα της ημερομηνίας της υπογραφής του Μνημονίου Κατανόησης για την κατάργηση των τελών περιαγωγής. Αυτό θα δώσει μια ακόμα ώθηση στους πολίτες της Σερβίας να έρθουν και να περάσουν το καλοκαίρι τους στην Ελλάδα. Από ό,τι καταλαβαίνω από την υπουργό Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών έχουμε συμφωνήσει και απλώς αναμένουμε την οριστικοποίηση της ημερομηνίας. Μίλησα με την υπουργό καθ' οδόν για τη συνάντησή μας και είναι έτοιμη να έρθει όσο πιο σύντομα γίνεται. Επομένως, ας ολοκληρώσουμε και αυτό το βήμα και νομίζω πως όλοι θα σπεύσουν να επισκεφτούν την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.
Σε επίπεδο έργων υποδομής, κάτι πολύ σημαντικό, θέλουμε να προωθήσουμε τη σιδηροδρομική σύνδεση από το λιμάνι του Πειραιά στη Βουδαπέστη. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η ταχεία σιδηροδρομική σύνδεση Βελιγράδι- Νόβι Σαντ και έπειτα τον Σεπτέμβριο θα συνεχίσουμε από το Νόβι Σαντ έως τα σύνορα με Ουγγαρία.
Και με την στήριξη της ΕΕ, αυτό διαπραγματευτήκαμε μόλις στις Βρυξέλλες, στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ξεκινάμε την ταχεία σιδηροδρομική γραμμή από το Βελιγράδι στην πόλη Νις και έπειτα στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία. Και μετά αναμένουμε να συνεχίσουμε προς τη Βόρεια Μακεδονία και στη συνέχεια προς τη Θεσσαλονίκη και μετά τον Πειραιά.
Κάτι που είναι επίσης πολύ σημαντικό για εμάς είναι η διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού αερίου. Πιθανότατα τον Οκτώβριο ξεκινά ο αγωγός αερίου για Βουλγαρία και μετά ελπίζουμε σε σύνδεσή του με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Γίνονται λοιπόν πολλά πράγματα. Και πάλι, ανυπομονώ να σας υποδεχτώ στο Βελιγράδι