Χαρακόπουλος για προσφυγικό σε αντιπροσωπεία Συμβουλίου Ευρώπης: «Αιφνιδιάσαμε ευχάριστα»
Ανανεώθηκε:
Την ανάγκη επικαιροποίησης της κοινής δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας επεσήμανε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισθέντων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ελβετίας, Pierre-Alain Fridez και τον βουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας Eduard Kőck.
Με την ιδιότητα του επικεφαλής ελληνικής διακομματικής αντιπροσωπείας ο βουλευτής της ΝΔ καυτηρίασε την απροθυμία εφαρμογής της από την Άγκυρα και απευθυνόμενος στους συνομιλητές του εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί απογοητεύθηκαν θετικά, όπως είπαν, καθώς τα πράγματα στα νησιά είναι πολύ καλύτερα από ότι στο παρελθόν.
«Χαίρομαι που σας αιφνιδιάσαμε ευχάριστα και στο ζήτημα της αντιμετώπισης του προβλήματος των ασυνόδευτων παιδιών», επεσήμανε, ενώ αναφορικά με τις «δήθεν επαναπροωθήσεις, από το λιμενικό και τη FRONTEX», σημείωσε πως «δεν αποδείχθηκε τίποτα από τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς πρόκειται για τουρκική προπαγάνδα και διαδόσεις περίεργων ΜΚΟ».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ακόμη πως «χωρίς την έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη καμία χώρα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές του μεγέθους που παρατηρήθηκαν τα χρόνια προ της πανδημίας, Πολλώ δε μάλλον, η Ελλάδα, που απέναντί της δεν έχει μια χώρα με την οποία μπορεί να συνεργαστεί με ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη, αλλά αντιθέτως την Τουρκία του κ. Ερντογάν, που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό για δικούς της πολιτικούς σκοπούς».
Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας τόνισε ότι «η νέα μεταναστευτική/προσφυγική πολιτική της Ευρώπης θα πρέπει να εμπεριέχει μερικές βασικές προϋποθέσεις, όπως:
α. Ο έλεγχος όσων επιθυμούν να εισέλθουν στην Ευρώπη να διεξάγεται αναγκαστικώς εκτός της ΕΕ.
β. Η αναλογική μετεγκατάσταση των αιτούντων διεθνή προστασία στα άλλα κράτη-μέλη να είναι υποχρεωτική.
γ. Ο μηχανισμός των επιστροφών οφείλει να είναι ενιαίος για όλη την ΕΕ, και αναλόγως της συμπεριφοράς τους να προβλέπονται για τις χώρες προέλευσης κυρώσεις ή οικονομικές ενισχύσεις.
δ. Η επιβολή άμεσων κυρώσεων σε χώρες που εργαλειοποιούν, αποδεδειγμένα, το μεταναστευτικό ζήτημα».
Εκτός του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι βουλευτές Τάσος Χατζηβασιλείου της ΝΔ, Γεώργιος Κατρούγκαλος και Σωκράτης Φάμελλος του ΣΥΡΙΖΑ, Γεώργιος Καμίνης του ΚΙΝΑΛ, Λιάνα Κανέλλη του ΚΚΕ, Κωνσταντίνος Χήτας της Ελληνικής Λύσης και Φωτεινή Μπακαδήμα του ΜέΡΑ 25.