ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την επιτροπή της Βουλής η συνεπιμέλεια

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την επιτροπή της Βουλής η συνεπιμέλεια
INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια τέκνων διαζευγμένων ζευγαριών.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, επιφύλαξη για τη συζήτηση στην Ολομέλεια διατύπωσαν το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25.

Στη σημερινή δεύτερη συνεδρίαση οι φορείς που είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους η κριτική που ακούστηκε από ορισμένους εξ αυτών, εστιάστηκε στη ρύθμιση που ορίζει πως η γονική μέριμνα ασκείται από κοινού και εξίσου σε περιπτώσεις διαζυγίων.

Εκ μέρους της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, η Μαριέττα Παπαδάκου επεσήμανε πως η συνεπιμέλεια λειτουργεί πρωτίστως προς το συμφέρον των παιδιών, καθώς διαμορφώνει καλύτερες συνθήκες για τη ψυχική και σωματική υγεία αλλά και για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Ο επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης ανέφερε πως το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο, δεν εκφράζει καθαρά τη βούληση του νομοθέτη.

«Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων (όπως τα δικαιώματα του παιδιού) και οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας δεν μπορεί να είναι α λα καρτ. Πρέπει να ξεφύγουμε από στερεότυπα του παρελθόντος και να εναρμονιστούμε με τις σύγχρονες συνθήκες και με την ανάγκη ισότητας των φύλων», είπε.

Θετική γνώμη για το συζητούμενο νομοσχέδιο εξέφρασαν εκπρόσωποι του συλλόγου οικογενειακών σχέσεων ΓΟΝ.ΙΣ, ενώ ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών Αναστάσιος Βαλτούδης υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο θα αλλάξει την κοινωνία προς το καλύτερο, καθώς κατοχυρώνει την από κοινού συμμετοχή των γονέων στη ζωή και ανατροφή του παιδιού τους. «Ένα παιδί που έχει φροντίδα μένει με την μητέρα του και βλέπει τον πατέρα του ένα Σαββατοκύριακο το μήνα θα έχει πιθανότατα ψυχολογικά προβλήματα γιατί δεν έχει ίση επαφή με τους γονείς του όχι γιατί δεν διαβιεί σε καλές συνθήκες. Αυτή η κατάσταση επιτέλους θα ανατραπεί αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο», είπε.

Υπέρ της οριζόντιας ρύθμισης το ζητήματος τάχθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου «Συνεπιμέλεια» Ιωάννης Παπαρηγόπουλος, λέγοντας πως «δεν μπορούν να ισχύουν διαφορετικά πράγματα για κάθε παιδί. Τα δικαιώματα του παιδιού είναι κοινά. Ο στόχος είναι η κοινή ανατροφή και συνεπιμέλεια. Η λογική του νομοσχεδίου είναι ορθή όμως είναι εσφαλμένος ο διαχωρισμός των γονέων σε γονείς με τους οποίους διαμένει και γονείς με τους οποίους το παιδί επικοινωνεί».

Για -ίσως- τη σημαντικότερη νομοθέτηση των τελευταίων δεκαετιών μίλησε ο Δημήτρης Δουλιώτης από τον Σύλλογο «Ενεργοί Μπαμπάδες», ενώ η Κατερίνα Χάρη από την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία συμφώνησε επί της αρχής με την αναγκαιότητα της συνεπιμέλειας, σημείωσε ωστόσο, πως απαιτείται εξατομίκευση κάθε υπόθεσης και όχι οριζόντια ρύθμιση του θέματος.

Τη διαφωνία της εξέφρασε η Όλγα Γκίνη από τη Χριστιανική Ένωση Νεανίδων, ενώ από την Εταιρεία Οικογενειακού Δικαίου η Κατερίνα Φουντουδάκη - Φουντουλάκη διαφώνησε με την οριζόντια ρύθμιση.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε η Αναστασία Γκολιομύρη εκ μέρους του γυναικείου σωματείου «Μωβ».