Το μεταναστευτικό σε πρώτο πλάνο: Το ευρωπαϊκό μπρα-ντε-φερ, η συμμαχία του Νότου και οι νέες δομές
Ανανεώθηκε:
Με το μέτωπο των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, οι οποίες πρώτες απορροφούν τις πιέσεις των μεταναστευτικών ροών, να δίνει τον τόνο στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, η Αθήνα εντείνει την εκπομπή των μηνυμάτων προς τα διεθνή φόρα και ταυτόχρονα την προετοιμασία για την εγχώρια θωράκιση στο επίπεδο των υποδομών και της επιφυλακής.
Για την κυβέρνηση, η οξεία κατάσταση στην εικόνα του προσφυγικού-μεταναστευτικού έχει αντιστραφεί άρδην.
Η μείωση των ροών βρίσκεται σε σταθερή τροχιά, ο ρυθμός εξέτασης των αιτήσεων ασύλου που έχουν υποβληθεί αντανακλά, όπως μεταδίδεται, την πορεία για τον προκαθορισμένο στόχο, ενώ αντίστοιχη είναι η πρόοδος στην αποσυμπίεση του αριθμού των διαμενόντων στις δομές των νησιών του Αιγαίου.
Την σύσκεψη, στην οποία θα προεδρεύσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, δυο ζητήματα.
Στο εσωτερικό μέτωπο το βασικό θέμα αφορά στην κατασκευή των νέων, κλειστών ελεγχόμενων δομών στα πέντε νησιά του Αιγαίου.
Στη Σάμο, στην Κω και στη Λέρο, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες οι οποίες με βάση το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2021.
Για τα νέα κέντρα στη Μυτιλήνη και στη Χίο, ο «λευκός καπνός», από τα ευρωπαϊκά όργανα, προκαλεί ικανοποίηση, καθώς εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση της κατασκευής τους, εξ’ ολοκλήρου με κοινοτικά κονδύλια.
Αυτή η εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού.
Αναπόδραστα, την επισκόπηση που θα γίνει θα διατρέξει η πορεία των διαβουλεύσεων για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου.
Όπως προαναφέρθηκε ο συνασπισμός του Μεσογειακού Νότου, δηλαδή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Ισπανίας, έχει καταστήσει διακριτό το στίγμα του στις συζητήσεις στα ευρωπαϊκά τραπέζια, με την ατζέντα κοινών θέσεων και αιτημάτων.
Διακριτή αναφορά σε αυτήν την σύμπλευση έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ισπανό ομόλογό του, Πέδρο Σάντσεθ:
«Την Αθήνα και τη Μαδρίτη την προβληματίζουν κάποιες πτυχές του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Γι’ αυτό και έχουν κοινά επιχειρήματα, ιδίως σε ό,τι αφορά τα κράτη πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα και η Ισπανία, που βρισκόμαστε στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης» υπογράμμισε την περασμένη Δευτέρα ο κ. Μητσοτάκης.
Είχε εκπέμψει δε σαφές μήνυμα προς την απέναντι πλευρά του Αιγαίου αλλά και προς τις Βρυξέλλες:
«Στο μέτωπο αυτό η Τουρκία έχει την υποχρέωση να ελέγξει τις παράνομες ροές αλλά και η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να δείξει ότι ένα πρόβλημα που αφορά όλους μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια απαιτεί και δίκαιο επιμερισμό της ευθύνης από όλους», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί από τον υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη και για τα διαμειβόμενα στην υπουργική Σύνοδο που φιλοξένησε η πορτογαλική προεδρία στη Λισαβόνα.
Ο κ. Μηταράκης στην παρέμβαση του στη Σύνοδο κατέθεσε την ελληνική πρόταση για επέκταση των δράσεων του Frontex και εκτός των ευρωπαϊκών χωρικών υδάτων, προκειμένου να υπηρετηθεί ο σκοπός της μείωσης των μεταναστευτικών ροών προς τις χώρες της Ε.Ε.