ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας για συνεπιμέλεια: Μιλάμε για τις σχέσεις των γονέων μετά το διαζύγιο και τίποτα άλλο

Τσιάρας για συνεπιμέλεια: Μιλάμε για τις σχέσεις των γονέων μετά το διαζύγιο και τίποτα άλλο
ΙΝΤΙΜΕ

Μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε από το βήμα της Βουλής, όπου ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια, έστειλε ο Κώστας Τσιάρας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανοίγοντας με την παρέμβασή του τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, έκανε λόγο για παρερμηνείες και για επιχειρήματα, ακόμα και από βουλευτές, που δεν έχουν σχέση με το νομοσχέδιο.

«Το νομοσχέδιο έχει παιδοκεντρικό χαρακτήρα. Ο τελικός λόγος θα ανήκει πάντα στην ελληνική Δικαιοσύνη. Θέλουμε όμως να αποφύγουμε να φτάσουμε εκεί», επεσήμανε.

«Μιλάμε για τις σχέσεις των γονέων μετά το διαζύγιο και για τίποτα άλλο αυτή τη στιγμή», επεσήμανε και διερωτήθηκε με αφορμή παρεμβάσεις βουλευτών και της ΝΔ:

«Αλήθεια δεν διαπιστώνεται ότι υπάρχει πρόβλημα; Στο 90% των περιπτώσεων, γονείς αποκλείονται από την επικοινωνία με το παιδί τους. Επιχειρούμε μια ισορροπία και στον κάθε γονέα μια σχέση με το παιδί του. Το γεγονός ότι υπάρχουν φωνές που ζητούσαν επιθετική προσέγγιση και φωνές από την άλλη που έλεγαν ότι δεν πρέπει να αλλάξουμε τίποτα αποδεικνύει την ορθότητα του εγχειρήματος».

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης πέντε είναι οι καινοτομίες του νομοσχεδίου:

1) την από κοινού και εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας μετά τον χωρισμό. «Αφορά και στα παιδιά εκτός γάμου που έχουν αναγνωριστεί. Εξίσου και από κοινού. Θέλουμε να δώσουμε έμφαση σε αυτό», είπε,

2) ένταξη διαμεσολάβησης ως πρόδρομο στάδιο πριν από δικαστή, καθώς «θέλουμε να αποφύγουμε τον δικαστή»,

3) θέσπιση μαχητού τεκμηρίου 1/3 για χρόνο του παιδιού με τον γονέα που δεν θα διαμένει μαζί ,

4) αντικειμενικά κριτήρια για την κατανομή μέριμνας και

5) το ίδιο το δικαστικό σώμα να αφομοιώσει την έννοια του νομοσχεδίου εξ’ ου και προχωράμε σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δικαστών σε επιμορφωτικά σεμινάρια για 900 σπουδαστές.

Βαθιά συντηρητική αντίληψη καταλόγισε στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο να υποστηρίζει ότι «το νέο πλαίσιο είναι γονεοκεντρικό και όχι παιδοκεντρικό, αφού το τέκνο γίνεται παρακολούθημα των γονέων και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενες πλευρές».
« Το ζήτημα της συνεπιμέλειας δεν λύνεται ούτε με μάχες εντυπώσεων ούτε ισχύος, δεν είναι άσπρο- μαύρο», ανέφερε από την πλευρά της η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου, ζητώντας να μην εργαλειοπούνται τα παιδιά.

Βούρκωσε η Άννα Καραμανλή

Εμφανώς συγκινημένη η βουλευτής Άννα Καραμανλή υπεραμύνθηκε των διατάξεων του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας πως ως διαζευγμένη μητέρα που μεγάλωσε μόνη της δύο παιδιά την ανάγκη παρουσίας και των δύο γονέων στην ανατροφή των τέκνων.
«Όσο και αν κουράστηκα, εξαντλήθηκα ή αγανάκτησα ακόμα και αν έκλαψα ποτέ δεν διανοήθηκα να βάλω το προσωπικό μου συμφέρον πάνω από το συμφέρον των παιδιών μου. Το συμφέρον των παιδιών μου με υποχρεώνει να βάζω διαρκώς στην άκρη εγωισμούς η δικαιολογημένα παράπονα και μαζί με τον πατέρα τους να φροντίζω την ανατροφή τους», είπε βουρκωμένη.

Ενστάσεις επί του νομοσχεδίου διατύπωσε η βουλευτής της ΝΔ Μαριέτα Γιαννάκου, λέγοντας ότι «δεν χρειάζονται άκαμπτα και οριζόντια μέτρα και ότι οι Σολομώντειες λύσεις δεν είναι προς το συμφέρον του παιδιού». Αναφερόμενη σε συγκεκριμένα άρθρα, η κ. Γιαννάκου επισήμανε ότι η υποχρεωτική ποσόστωση στον χρόνο επικοινωνίας, μπορεί να οδηγήσει σε παρανοϊκές καταστάσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση ενός νηπίου που θηλάζει.