ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη δέσμη μέτρων χαλάρωσης

Lockdown: Αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη δέσμη μέτρων χαλάρωσης
(AP Photo/Petros Giannakouris)

Στην φάση της τελικής επεξεργασίας μπαίνουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την επόμενη δέσμη των βημάτων χαλάρωσης που θα στρώσουν το «χαλί» για τη μετάβαση στον εμβληματικό σταθμό του οδικού χάρτη της επανεκκίνησης, που δεν είναι άλλος από το άνοιγμα του τουρισμού.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, προσδιόρισε την Τετάρτη ως το ορόσημο στο καλεντάρι του Μεγάρου Μαξίμου για την δημοσιοποίηση των αποφάσεων που αφορούν στις τελευταίες μεταβολές στο καθεστώς του lockdown.

Στο τρίπτυχο των αποφάσεων περιλαμβάνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις, ο ορίζοντας λειτουργίας των δυο πλατφορμών που χρησιμοποιούνται για τις μετακινήσεις αλλά και για τα εμπορικά καταστήματα, καθώς επίσης η διάρκεια της χρονικής ζώνης ελεύθερης μετακίνησης.

Για την απαγόρευση που ισχύει για τη μετάβαση από τον έναν νομό στον άλλον είναι ρητά διατυπωμένη η άποψη, ότι ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου αλλά και της χαλάρωσης στους υπόλοιπους περιορισμούς, εκλείπουν πλέον οι λόγοι εφαρμογής της.

Σε κάθε περίπτωση σε συνεργασία με τους ειδικούς θα αναζητηθούν δικλείδες ασφαλείας.

Φαίνεται πάντως το σενάριο της πλήρους απελευθέρωσης να υποσκελίζει το ενδεχόμενο της αξιοποίησης του κρίσιμου και χρήσιμου εργαλείου των οικιακών αυτοδιαγνωστικών τεστ ταχέως ελέγχου, ως μέσου για την απόκτηση της σχετικής δυνατότητας για τη μετακίνηση από τον ένα νομό στον άλλο.

Καταλυτικό ρόλο σε αυτήν την απόφαση, εάν τελικώς ληφθεί, φαίνεται πως θα διαδραματίσει το ζήτημα των αποθεμάτων self test.

Στη δημιουργία του απαραίτητου στοκ, την οποία αρμόδιες πηγές χαρακτήριζαν προ ημερών στο CNN Greece ως «τη μητέρα όλων των μαχών», επικεντρώνονται εδώ και ημέρες οι κυβερνητικές ενέργειες.

Ενέργειες που αποσκοπούν τόσο στην εξασφάλιση της πιο συμφέρουσας, χονδρικής τιμής αλλά και στην κατά το δυνατόν μεγαλύτερης, ποιοτικής διασφάλισης ανά τεμάχιο στις μεγάλες ποσότητες που σχεδιάζει να προμηθευτεί η χώρα.

Σε αυτό το πεδίο φαίνεται πως εξετάζεται και το ενδεχόμενο χορήγησης ενός νέου τύπου αυτοδιαγνωστικών τεστ που θα αντικαταστήσει το υπάρχον, τουλάχιστον αυτά που χορηγούνται σε συγκεκριμένες κατηγορίες όπως οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.

Στόχος, όπως έγκαιρα είχε γράψει το CNN Greece, είναι και η αντιμετώπιση των ψευδών δηλώσεων αρνητικών τεστ που καταχωρούνται στην ειδική πλατφόρμα που λειτουργεί.

Το self test πάντως αποτελούν το όπλο αποτροπής που έχει στη διάθεσή της η εκπαιδευτική κοινότητα για τη διασπορά του ιού.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, το επιστημονικά αποδεκτό όριο ψευδώς θετικών που έχει τεθεί, με βάση τις προδιαγραφές εγκυρότητας, είναι 99% ειδικότητα / εγκυρότητα στα αρνητικά, ενώ υπάρχει 1% πιθανότητα για ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

Για παράδειγμα σε 1,6 εκατομμύρια τεστ το ποσοστό αυτό μπορεί να αντιστοιχεί σε 16.000 ψευδώς θετικά δείγματα.

Στο χρονοντούλαπο του τελευταίου κύματος της πανδημίας όλα δείχνουν ότι πως μπουν και τα SMS που έως σήμερα χρησιμοποιούνται για τις μετακινήσεις.