ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν καταργούνται 8ωρο και συλλογικές συμβάσεις διαμηνύει ο Χατζηδάκης

Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και πρόκειται να διαμορφώσει νέες συνθήκες για μισθούςσυμβάσειςωράριαυπερωρίεςάδειες και απολύσεις στην αγορά εργασίας. 

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, επανέλαβε ότι δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης ούτε του 8ώρου ούτε των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

«Είναι σουρεαλιστική η συζήτηση περί καταργήσεως του 8ώρου. Δεν καταργείται. Βελτιώσεις μπορεί να χρήζει, αλλά δεν καταργείται» υπογράμμισε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα λοιπά ζητήματα που εγείρονται από το νομοσχέδιο που θα τεθεί σε διαβούλευση αυτήν την εβδομάδα.

«Το νομοσχέδιο επικαιροποιεί την εργασιακή νομοθεσία που ισχύει εδώ και 40 χρόνια. Οι ανάγκες και η δομή της κοινωνίας ήταν εντελώς διαφορετικές τότε. Σήμερα έχει μπει η τεχνολογία παντού» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Σχετικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «ισχύει ήδη σε κάποιες Τράπεζες. Ο εργαζόμενος δηλώνει την έλευση του στην εργασία, όπως και την αποχώρηση του. Επίσης, δηλώνει τις υπερωρίες του. Αυτό θέλουμε να επεκτείνουμε σε όλες τις επιχειρήσεις» είπε.

Σε ό,τι αφορά τις υπερωρίες εξήγησε ότι παραμένουν και πληρώνονται. Για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δήλωσε ότι ισχύει από το 1990 εδώ στην Ελλάδα, και μάλιστα με πολλές κυβερνήσεις:

«Μπορείς να εργάζεσαι (μέσα σε ένα 6μηνο που είναι ο χρόνος αναφοράς), μέχρι 10 ώρες κάποιες μέρες, εξοικονομώντας χρόνο ώστε να μπορείς να δουλεύεις λιγότερο από το 8ωρο κάποιες άλλες μέρες, ή να παίρνεις ρεπό. Τα πληρώνεσαι όλα. Ή μπορείς να εργάζεσαι 4 ημέρες, 10ωρο και την Παρασκευή να κάθεσαι».

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για κρεσέντο υποκρισίας σε ό,τι αφορά στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι καταργείται το 8ωρο.

«Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν συνδικάτα, ο εργαζόμενος θα έχει τη δυνατότητα να έρχεται σε απευθείας συνεννόηση με τον εργοδότη του σε ό,τι αφορά τις περισσότερες ώρες εργασίας με ρεπό την Παρασκευή» υποστήριξε ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε, τέλος, ότι οι νέες ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν μόνο κατόπιν συμφωνίας με τον εργαζόμενο.

«Εάν ο εργοδότης επιχειρήσει να υποχρεώσει τον εργαζόμενο με απειλή την απόλυση τότε η απόλυση είναι παράνομη», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης