ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο απρόσμενος Αμερικανός «φίλος» του… ΣΥΡΙΖΑ

P Photo/Pablo Martinez Monsivais)

Τον περασμένο Νοέμβριο ακόμα και όσοι χαιρέτισαν την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στη θέση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, μάλλον ελάχιστοι περίμεναν ότι οι πρώτοι μήνες της θητείας του θα δημιουργούσαν τόσο μεγάλη παγκόσμια αίσθηση.

Πολύ περισσότερο, μάλλον κανείς δεν είχε προβλέψει ότι η πολιτική Μπάιντεν θα γινόταν σημείο αναφοράς για τις ανά τον κόσμο δυνάμεις που δεν αποδέχονται ότι η ελεύθερη αγορά μπορεί να δώσει λύση σε όλα τα ζητήματα. Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι επιλογές που κάνει ο Τζο Μπάιντεν μετατρέπονται σε βασικό επιχείρημα για να στηριχτεί η πολιτική πρότασή του. Δεν είναι μόνο η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να ζητήσει την άρση των πατεντών για τα εμβόλια του κορωνοϊού, που χαιρετίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η οικονομική πολιτική Μπάιντεν φαίνεται ότι θεωρείται ακόμα πιο σημαντική από το επιτελείο της Κουμουνδούρου.

Η κεϋνσιανή αναφορά

Προφανώς ούτε ο Τζο Μπάιντεν είναι κανένας… αριστερός ριζοσπάστης ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ τον θεωρούν κάτι τέτοιο. Άλλωστε η οικονομική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιο κοντά στον Κέυνς από ό,τι στον Μαρξ. Αυτό όμως που έχει σημασία για το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι η πολιτική Μπάιντεν:

Α) Διαφοροποιείται σαφώς όχι μόνο από αυτήν του προκάτοχού του, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και από την πολιτική της ΕΕ την οποία χαράσσει το Βερολίνο.

Β) Βρίσκεται στους αντίποδες της πολιτικής Μητσοτάκη, την οποία η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει ακραία νεοφιλελεύθερη.

Γ) Παρέχει μια απτή απόδειξη ότι υπάρχει εναλλακτική οικονομική πρόταση η οποία στηρίζεται στην αύξηση των δημόσιων δαπανών, την αύξηση των μισθών και τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου.

Τι έγραψε ο Τσίπρας

Είναι ενδεικτικά όσα έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στην Καθημερινή:

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έφερε τη συζήτηση στο έδαφος της κοινής λογικής. Η ανθρωπότητα είναι σε πολύ οριακό σημείο για να πορεύεται με βάση δόγματα και συνταγές που απέτυχαν. Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι όσα προοικονομεί η στάση Μπάιντεν, αργά ή γρήγορα θα επηρεάσουν και την Ευρώπη.»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε:

«Δυστυχώς στη χώρα μας, η Κυβέρνηση υπερασπίζεται τον παλιό κόσμο. Δεν παρακολουθεί τις πρωτοβουλίες Μπάιντεν για την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου με νέα εργαλεία, την ενίσχυση της παρέμβασης του κράτους στην αγορά, αλλά εμπνέεται από όσα έλεγε προεκλογικά από το Βήμα της ΔΕΘ το 2017 ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης: «Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση».»

Διαχωριστική γραμμή

Από τη μεριά της, η Έφη Αχτσιόγλου στη συνέντευξή της στο CNN Greece επισήμανε:

«Το βέβαιο είναι ότι με τη μέχρι σήμερα οικονομική του πολιτική ο Μπάιντεν κατορθώνει να χαράξει μια σαφή διαχωριστική γραμμή από την καταστροφική περίοδο του Τραμπισμού. Δεν πιστεύω ότι θα γίνουν θαύματα στις ΗΠΑ, και έχω αμφιβολίες ότι ο Μπάιντεν θα επιμείνει μέχρι τέλους στην αριστερή αυτή στροφή, ωστόσο η πολιτική του μέχρι στιγμής ανοίγει δρόμους και δυνατότητες για μια συνολικότερη αμφισβήτηση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου της παγκόσμιας οικονομίας.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης