ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Ο Μητσοτάκης «σέρβιρε» το πράσινο πιστοποιητικό και στο δείπνο των «27»

Σύνοδος Κορυφής: Ο Μητσοτάκης «σέρβιρε» το πράσινο πιστοποιητικό και στο δείπνο των «27»
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Αποφασισμένος να μη χαθεί χρόνος στη λειτουργία της λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού, με την οποία η ελληνική πρόταση από τον περασμένο Ιανουάριο έδωσε τις συντεταγμένες για το ευρωπαϊκό πηδάλιο, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Οπόρτο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στους Ευρωπαίους ηγέτες την ολιστική πρόταση της Αθήνας για τις προκλήσεις που αφορούν στην απασχόληση στη μετά-covid εποχή και έθιξε τον πυρήνα των ζητημάτων, που μεταξύ άλλων, δημιουργούν τη γέφυρα για τη μετάβαση σε αυτή.

Η ταχεία εφαρμογή του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού, αποτελούν για τον πρωθυπουργό, την φυσιολογική συνέχεια της «καλής προόδου», όπως έχει επισημάνει πρόσφατα, η οποία έχει σημειωθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ταυτοχρόνως, όπως κατά πληροφορίες ετέθη και στο δείπνο των «27», ο πρωθυπουργός ανέπτυξε τη σημασία η εφαρμογή του συγκεκριμένου εργαλείου, την οποία ο ίδιος προώθησε από τις αρχές της φετινής χρονιάς, να πλαισιωθεί και από την αρχή της αμοιβαιότητας.


«Αναμένουμε αμοιβαιότητα και από άλλες χώρες, ουσιαστικά τις ίδιες υποχρεώσεις για αυτούς που επιθυμούν να επιστρέψουν στην χώρα καταγωγής τους με αυτές που θα επιβάλλουμε σε όσους θέλουν να εισέλθουν στην Ελλάδα», ήταν η πρόσφατη τοποθέτηση στους Financial Times, που απέδιδε και το στίγμα της ελληνικής προσέγγισης για το ζέον ζήτημα των μετακινήσεων των επισκεπτών ενόψει της τουριστικής περιόδου, η αυλαία της οποίας ανοίγει στις 15 Μαΐου.

Οι ελληνικές κεραίες πάντως ήταν στραμμένες και στις ανακοινώσεις της πράσινης λίστας για τις ελεύθερες μετακινήσεις των βρετανών τουριστών από τις 17 Μαΐου.

Η επιλογή του Ηνωμένου Βασιλείου να προχωρήσει σε ένα χλιαρό άνοιγμα, από το οποίο αφήνει εκτός τη χώρα μας μαζί με την υπόλοιπη -κατά γενική ομολογία -«βιτρίνα» της νότιας μεσογειακής ακτογραμμής, εκτός από την εύλογη ανησυχία, πυροδοτεί και αντιδράσεις στους κόλπους των επαγγελματιών του τουρισμού στη Γηραιά Αλβιώνα.

Το… τερέν της Άτυπης Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, αξιοποιήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να επαναδιατυπωθεί η κρυστάλλινη ελληνική θέση, αναφορικά με το ζήτημα της άρσης των πατεντών των εμβολίων.

Η στάση της Αθήνας στο θέμα και παρά την κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση, είχε ξεκαθαριστεί όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, με τις διαδοχικές, δημόσιες τοποθετήσεις, του Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να καταστεί το εμβόλιο παγκόσμιο, δημόσιο αγαθό.