ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές στη Μαδρίτη: Η Αγιούζο, το lockdown, ο Ιγκλέσιας και ο μετά-COVID πολιτικός χάρτης

AP Photo/Bernat Armangue

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην αυτόνομη περιφέρεια της Μαδρίτης προκάλεσαν αίσθηση σε όλη την Ευρώπη.

Η υποψήφια του Λαϊκού Κόμματος Ιζαμπέλ Αγιούζο ανανέωσε τη θητεία ως περιφερειάρχης με μια εκπληκτική άνοδο 22%. Ο υποψήφιος τους Σοσιαλιστικού Κόμματος το οποίο κυβερνά τη χώρα, Άνχελ Γκαμπιλόντο, υπέστη δεινή ήττα με πτώση 10 μονάδων. Το αποτέλεσμα έκανε τον Πάμπλο Ιγκλέσιας που ήταν υποψήφιος των Podemos, να ανακοινώσει την αποχώρησή του από την πολιτική ζωή, αφού δεν κατάφερε να οδηγήσει το κόμμα του σε αξιοσημείωτη εκλογική άνοδο.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Λαϊκό Κόμμα 44,7% (από 22,2%)

Περισσότερο Μαδρίτη (διάσπαση Podemos) 17% (14,7%)

Σοσιαλιστικό Κόμμα 16,8% (27,3%)

VOX (ακροδεξιό) 9,1% (8,9%)

Podemos 7,2% (5,6%)

Πολίτες (Κεντροδεξιά) 3,6% (19,5%)

Το lockdown

Πέρα από τη σημασία που έχει έτσι κι αλλιώς το εκλογικό αποτέλεσμα σε μια τόσο μεγάλη περιφέρεια, το πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον εντείνεται από το γεγονός ότι η Ιζαμπέλ Αγιούζο στήριξε την καμπάνια της στην κατηγορηματική απόρριψη του lockdown και την επιμονή της να μείνει η εστίαση ανοιχτή στη Μαδρίτη, κόντρα στην πολιτική της κεντρικής κυβέρνησης. To μεγάλο ερώτημα είναι λοιπόν αν το lockdown συνεπάγεται βαρύ εκλογικό κόστος για όποια κυβέρνηση το επιλέγει.

Η αποχώρηση Ιγκλέσιας

Όπως ήταν αναμενόμενο η Νέα Δημοκρατία πανηγύρισε το αποτέλεσμα στη Μαδρίτη, εστιάζοντας στην αποχώρηση του Πάμπλο Ιγκλέσιας ο οποίος είχε στενή σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αρκετοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο είδαν στην αποχώρηση του Ιγκλέσιας το τέλος των κομμάτων που αναδύθηκαν μέσα από την οικονομική κρίση και τα μνημόνια, κάτι που υπονοεί ότι θα καταρρεύσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλοι, όπως ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος υπογράμμισαν την προσωπικότητα της Αγιούζο και το κεντρικό σύνθημά της «Κομμουνισμός ή Ελευθερία».

Υιοθετούν ακροδεξιά συνθήματα

Από τη μεριά της, η Ράνια Σβίγκου, Υπεύθυνη για τον Τομέα Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει στο CNN Greece ότι:

«Πρέπει να τονίσουμε ότι το Λαϊκό Κόμμα βρίσκεται στην εξουσία, στην αυτόνομη κοινότητα της Μαδρίτης, τα τελευταία 26 χρόνια, με ποσοστά που ξεπερνούσαν το 51 % μέχρι το 2011. Μετά το 2015, ένα τμήμα της δεξιάς ψήφου κατευθύνθηκε προς το κεντροδεξιό κόμμα των Ciudadanos, ενώ ένα άλλο πήγε στο ακροδεξιό και φασιστικό Vox. Στις προηγούμενες εκλογές, το 2019, το Λαϊκό Κόμμα της Ιζαμπέλ Αγιούζο πήρε 22,2% και σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με τους Ciudadanos, οι οποίοι είχαν λάβει 19,5%., τη στιγμή που το Vox, έλαβε 8,9%.»

Η κ. Σβίγκου υπογραμμίζει ότι:

«Κατά τη γνώμη μου, τα συμπεράσματα που θα μπορούσε κάποιος να εξαγάγει από τις συγκεκριμένες εκλογές, παρότι αναφερόμαστε σε ένα μικρό τμήμα της Ισπανίας, είναι άλλα. Ότι η «συστημική» Δεξιά, όχι μόνο δεν διστάζει να εκμεταλλεύεται τους εύλογους φόβους των πολιτών που, μετά από χρόνια κρίσης και χρεωκοπίας ανησυχούν για τα εισοδήματά τους που πλήττονται από τα μέτρα περιορισμού, λόγω της πανδημίας, αλλά και δεν διστάζει να υιοθετήσει συνθήματα και πολιτικές, από την φασιστική, ρατσιστική ακροδεξιά, αλλά ακόμα και να συμμαχήσει μαζί της, αρκεί να μη χάσει την εξουσία.»

Ανάγκη εναλλακτικού προγράμματος

Ο Δημήτρης Οικονόμου, Αναπληρωτής Γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ είπε στο CNN Greece ότι:

«Στις τοπικές εκλογές στην Ισπανία ηττήθηκαν οι σοσιαλιστικές ιδέες ή απορρίφθηκε ακόμα μια Ευρωπαϊκή κυβέρνηση που διαχειρίστηκε την πανδημία; Υπάρχουν δεδομένα που είναι κοινά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Οι αστοχίες της αντιμετώπισης της πανδημίας, η αποτυχία στη γρήγορη και απρόσκοπτη διασφάλιση εμβολίων, το τεράστιο οικονομικό κόστος των αναποτελεσματικών lockdown. Αλλά και η επόμενη μέρα της οικονομικής ανάκαμψης στηρίζεται σε αργές, γραφειοκρατικές διαδικασίες και φειδωλά εν τέλει κεφάλαια με αποτέλεσμα πολύ μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης από αυτούς των ΗΠΑ και της Κίνας.»

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε:

«Στην Ισπανία το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν κατάφερε να αποτελέσει πραγματική εναλλακτική στα παραπάνω πόσο μάλλον οι Podemos οι οποίοι όπως όλοι οι διάττοντες αστέρες ήρθαν για να φύγουν. Το μάθημα της Ισπανίας είναι η ανάγκη διαμόρφωσης ενός εναλλακτικού προοδευτικού προγράμματος που θα προσφέρει πραγματικές λύσεις. Ιδού η Ρόδος.»

Παρακινδυνευμένος ο κοινός κανόνας

Ο Ηλίας Τσαουσάκης, πολιτικός επιστήμονας και σύμβουλος στρατηγικής μιλώντας στο CNN Greece, εκτίμησε ότι:

«Η διαχείριση της πανδημίας, αποτελεί το βασικό πολιτικό επίδικο σε όλες μέχρι στιγμής της εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο. Αυτό θα εξακολουθήσει να συμβαίνει και για το επόμενο διάστημα. Μεθοδολογικά και με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες που έχει κάθε χώρα, θα ήταν παρακινδυνευμένο να προσπαθήσουμε αυτή τη στιγμή να βρούμε έναν κοινό κανόνα ή ακόμα περισσότερο να κάνουμε εύκολες αναγωγές στην ελληνική πραγματικότητα.»

Προσέθεσε δε πως:

«Φαίνεται ότι η πολιτική μετάλλαξη της πανδημίας προσαρμόζεται στην κάθε χώρα έχοντας τελείως διαφορετικές επιπτώσεις. Στις ΗΠΑ η χαοτική διαχείριση του Ντόναλντ Τράμπ ηττήθηκε, ενώ στην Ισπανία ένας επιθετικός δεξιός λαϊκισμός κέρδισε στις περιφερειακές εκλογές της, συντηρητικής, Μαδρίτης. Το ερώτημα πλέον είναι αν η ρητορική της Ιζαμπέλ Αγιούζο, θα αποτελέσει την αρχή, μιας ριζοσπαστικής μετάλλαξης μέρους της ευρωπαϊκής Δεξιάς, που θα στηρίζεται σε κινηματικά χαρακτηριστικά ανυπακοής, στο όνομα μας «ελευθερίας που χάθηκε» ή μιας οικονομικής κρίσης που ήρθε στα χρόνια της πανδημίας.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης