ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέρκελ: «Φύγετε από τη Λιβύη» - Ερντογάν: «Η Ελλάδα φταίει στο Αιγαίο»

Από την επίσκεψη Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο του 2020 AP Photo/Emrah Gurel

Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και Λιβύη συζητήθηκαν κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν σήμερα, Τετάρτη, Άνγκελα Μέρκελ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την καγκελάριο της Γερμανίας να ζητά ξεκάθαρα την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Λιβύη, και τον Τούρκο πρόεδρο να προτάσσει από την πλευρά του το μεταναστευτικό καταγγέλλοντας την Ελλάδα για προκλήσεις και ανήθικη συμπεριφορά στο Αιγαίο.

«Ενώπιον» της Άνγκελα Μέρκελ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες, ενώ την ίδια στιγμή επισήμανε ως προς τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ πως δεν πρέπει να χαθεί η «δυναμική» που ανακτήθηκε, βάσει των όσων μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu επικαλούμενο τον Φαχρετίν Αλτούν, εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας.

Η Ελλάδα «συνεχίζει την ανήθικη και παράνομη τακτική των επαναπροωθήσεων αιτούντων άσυλο στο Αιγαίο», αλλά η Τουρκία από πλευράς της «επιμένει στη μετριοπαθή συμπεριφορά προς διατήρηση της θετικής ατζέντας», υποστήριξε ο Ερντογάν κατά το πάγιο μοτίβο των δηλώσεών του.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία θα λειτουργήσουν ευνοϊκά προς περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων Άγκυρας-Βερολίνου.

Ανέφερε, ακόμη, ότι χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις και τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ, είναι απαραίτητο να συζητηθούν τρόποι για να διατηρηθεί η υποστήριξη στο Αφγανιστάν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

«Να αποχωρήσουν ξένες δυνάμεις και μισθοφόροι» από τη Λιβύη

Ως προς τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, ο Ερντογάν επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της Τουρκίας προς τη μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας και την επιθυμία της να συνεργαστεί με τη Γερμανία σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με το Anadolu.

Στις ανακοινώσεις που ήλθαν, όμως, από την Τουρκία σχετικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας έλειπε το σαφές μήνυμα που έστειλε από την πλευρά της στον Ταγίπ Ερντογάν η Γερμανίδα καγκελάριος σχετικά με τη Λιβύη -και το οποίο έγκειται στην άμεση αποχώρηση της Τουρκίας.

«Η καγκελάριος υπογράμμισε ότι μια ταχεία έναρξη της αποχώρησης ξένων στρατιωτών και μισθοφόρων θα αποτελούσε σημαντικό μήνυμα» αναφέρεται σε ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας κατόπιν της τηλεδιάσκεψης -την οποία και θα ακολουθήσει αύριο, Πέμπτη, επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να στηρίξουν τη νέα λιβυκή μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά.

Κυπριακό και ευρωτουρκικές σχέσεις

Επί τάπητος τέθηκε, σύμφωνα με τη γερμανική καγκελαρία, και το Κυπριακό υπό το φως της πρόσφατης Άτυπης Πενταμερούς της Γενεύης.

Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις, υπενθυμίζεται πως μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία εξέφρασε προ ημερών την αντίθεσή της στην τουρκική θέση περί δύο κρατών στην Κύπρο, όπως την κατέθεσε στη Γενεύη το «δίδυμο» Τσαβούσογλου-Τατάρ.

Η πρόταση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο είναι «ασυμβίβαστη με τις παραμέτρους του ΟΗΕ για δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικώνστον απόηχο του «ναυαγίου».

«Είναι αρχικά θετικό το γεγονός ότι οι συνομιλίες της Γενεύης πραγματοποιήθηκαν. Αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, δεν ήταν αυτονόητο. Λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί εκ των προτέρων, μπορούσε επίσης να προβλέψει κανείς ότι οι συνομιλίες θα ήταν εξαιρετικά δύσκολες. Το χθεσινό αποτέλεσμα είναι ωστόσο απογοητευτικό» είχε αναφέρει εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο ίδιος τόνισε ότι «μέτρο για εμάς αποτελούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σε αυτό παραμένουμε απαράλλακτα. Η πρόταση για λύση δύο κρατών είναι ασυμβίβαστη με τις παραμέτρους του ΟΗΕ για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

Ως προς τις ευρωτουρκικές σχέσεις, στην ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας αναφέρεται πως η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε εκ νέου την σημασία εκτεταμένων και πιο εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας.

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο προσφέρθηκε στην Τουρκία θετική ατζέντα, με προοπτική την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και την επανεξέταση των όρων της Τελωνειακής Ένωσης, σε συνάρτηση πάντα με την αποφυγή των προκλητικών ενεργειών από την πλευρά της Άγκυρας.

Οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία αναμένεται να επανεξεταστούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου με την απειλή των κυρώσεων να παραμένει στο τραπέζι.

Τέλος, Μέρκελ και Ερντογάν τόνισαν ακόμη ότι πρέπει να διατηρηθεί επαρκής πρόσβαση για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Συρίας.

Στο Βερολίνο την Πέμπτη ο Τσαβούσογλου

Η τηλεδιάσκεψη Μέρκελ-Ερντογάν προηγήθηκε της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει αύριο, Πέμπτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Βερολίνο.

Πρόκειται να έχει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, με επίκεντρο «όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και των διεθνών ζητημάτων», όπως έγινε γνωστό από γερμανικής πλευράς.

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στο Βερολίνο κοινοποιήθηκε και από την Αγκυρα. Στη σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι «στις συνομιλίες θα τεθούν οι διμερείς σχέσεις και περιφερειακά θέματα, καθώς και οι σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κατόπιν της συνάντησης οι Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χάικο Μάας θα παραχωρήσουν από κοινού συνέντευξη Τύπου.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν συναντηθεί τον περασμένο Ιανουάριο στην Άγκυρα με τον Χάικο Μάας να πείθει τον Τούρκο συνομιλητή του για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και τη δημιουργία μίας θετικής ατζέντας στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Πριν από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο ίδιος ο Χάικο Μάας είχε επικρίνει την Τουρκία για την απόσυρσή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που αφορά την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, και για την παραπομπή σε δίκη του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών, μία διαδικασία που ανοίγει τον δρόμο για να τεθεί εκτός νόμου.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, κάνοντας λόγο για συγκεχυμένα μηνύματα που στέλνει η Άγκυρα για να προσθέσει ότι παραμένει προσηλωμένος στον στόχο για συνέχιση του διαλόγου.

Διαβάστε επίσης

«Παζάρια» με Τσαβούσογλου στο Βερολίνο εν όψει Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης