ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση: Διατηρούν τα σκήπτρα ΝΔ και Μητσοτάκης – Αλλάζει το κλίμα ο οδικός χάρτης επανεκκίνησης

Δημοσκόπηση: Διατηρούν τα σκήπτρα ΝΔ και Μητσοτάκης – Αλλάζει το κλίμα ο οδικός χάρτης επανεκκίνησης
ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ / INTIME

Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου με διψήφιο ποσοστό έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, την περαιτέρω ενίσχυση της διακομματικής αποδοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη και του ισχυρού προβαδίσματος έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, όπως επίσης την μικρή βελτίωση του κλίματος μετά την ανακοίνωση του οδικού χάρτη για την σταδιακή άρση του lockdown καταγράφει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα του βαρόμετρου για τον Απρίλιο, που αφορούν στον εμβολιασμό των υγειονομικών, σύμφωνα με τα οποία επτά στους δέκα διάκεινται θετικά στην υποχρεωτικότητά τους αλλά και της αποδοχής για τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Opinion Poll, η Νέα Δημοκρατία προηγείται στην πρόθεση ψήφου, με 36,2% έναντι 20,2% του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν ΚΙΝΑΛ 6,2% ΚΚΕ 4,6%, Ελληνική Λύση 4%, Μέρα25 2,7%, Άλλο Κόμμα 3,6%, λευκό/άκυρο 3,2%, αποχή 4,4%, ενώ στο 14,9% διαμορφώνεται το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Οριακά θετικό είναι το πρόσημο που μπαίνει στο ισοζύγιο των γνωμών στο εκλογικό σώμα για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, με ποσοστό 51% έναντι 48% που διαφωνούν.

Η ικανοποίηση από το συνολικό κυβερνητικό έργο βρίσκεται στο 48% έναντι ενός 51% που έχει αντίθετη άποψη.

Σημειώνουμε ότι το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο για το 2021.

Τον Ιανουάριο ήταν 45% έναντι 44%, τον Φεβρουάριο 42% έναντι 57% και αρχές Μαρτίου 47% έναντι 53%.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωνει την πολιτική του κυριαρχία, και δια των ποσοστών της διακομματικής αποδοχής του.

Το 61% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από την συνολική παρουσία και την δραστηριότητά του ως Πρωθυπουργός εμφανίζοντας άνοδο κατά 4% από τις αρχές Μαρτίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα κάτι που αποτυπώνεται στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία με την διαφορά να φτάνει το 33,5% (52% έναντι 18,5%).

Σημειώνεται πως το 52% είναι η μεγαλύτερη επίδοση του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2021.

Σε υψηλά επίπεδα κινείται και η αποδοχή των ερωτηθέντων για την καθολική εφαρμογή των self test με το ποσοστό της ικανοποίησης να ανέρχεται στο 67.4% καθώς επίσης από τον ρυθμό λειτουργίας της επιχείρησης «Ελευθερία» με περισσότερους από έξι στους δέκα ερωτηθέντες να δηλώνουν ικανοποιημένοι.

Στο πεδίο της πανδημίας το 50,3% τάσσεται υπέρ των μέτρων σταδιακού ανοίγματος, με το 47,6% να διατυπώνει επιφυλάξεις αλλά και αρνητική άποψη. Το 42,9% των ερωτηθέντων εκφράζεται θετικά για τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ, με το 51,4% να έχει αντίθετη άποψη. Το 70% τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού Νοσοκομειακών και άλλων ευαίσθητων κατηγοριών εργαζομένων.

Το 37% των ερωτηθέντων δηλώνει αισιόδοξο ότι στο επόμενο διάστημα μέσα στο 2021 θα υπάρχει βελτίωση της Οικονομίας, της κατάστασης Επιχειρήσεων και εργαζομένων. Μόνο το 14% των ερωτηθέντων είναι ικανοποιημένο από την στάση, τον τρόπο αντιπολίτευσης και τις προτάσεις της για την πανδημία έναντι ενός 50%.

Επίσης το 20% εμφανίζεται να πιστεύει ότι αν είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πήγαιναν καλύτερα τα πράγματα, έναντι 74.6% που έχει αντίθετη άποψη.

Οι νέοι που εμφανίζονταν ικανοποιημένοι κατά 27,9% από την κυβέρνηση, δηλώνουν μόνο κατά 9,5% ικανοποιημένοι από την αντιπολίτευση.

Την ίδια στιγμή όμως το 23,8% εμφανίζεται να πιστεύει ότι με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πήγαιναν καλύτερα τα πράγματα και πολύ χαμηλότερο ποσοστό είναι ικανοποιημένο με την αντιπολιτευτική του τακτική.

Για το μείζον θέμα της ψήφου των αποδήμων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, χωρίς προϋποθέσεις ακόμα και με επιστολική ψήφο που επανήλθε στον δημόσιο διάλογο, το 67% τάσσεται υπέρ.

Εμφανές είναι το αποτύπωμα της συνάντησης Δένδια -Τσαβούσογλου στην Άγκυρα στην αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής στα εθνικά θέματα.

Συγκεκριμένα εκτινάσσεται η αποδοχή από τον τρόπο διαχείρισης των Ελληνοτουρκικών στο 64,7% από το 45,8% που βρισκόταν αρχές Μαρτίου.

Πρόκειται για εμφανή επίδραση των δηλώσεων Δένδια και της μεγάλης αποδοχής που είχαν.

Ακολουθεί η πολιτική για την υγεία με 49,3% και η διαχείριση της οικονομίας με 40,1%.

Πιο χαμηλά αξιολογούνται η πολιτική για την τάξη και την ασφάλεια των πολιτών και την παιδεία με ποσοστά ικανοποίησης 36,6% και 30,7% αντίστοιχα όταν πριν ενάμιση μήνα ήταν 45,7% και 38,6%.

Σημειώνεται ότι η ικανοποίηση από την πολιτική για το μεταναστευτικό ικανοποιεί πια το 37,9%, όταν είχε φτάσει σε επίπεδα και κάτω του 20% πριν μήνες.