ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα «σκαριά» νέες στοχευμένες παρεμβάσεις για τη μεσαία τάξη

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Μεγαλύτερη ταχύτητα στο… ντεμαράζ για την «Ελλάδα που Αλλάζει», θέλει να δώσει το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να αξιοποιηθεί η δυναμική από το πρώτο «μπουκέτο» παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών.

Συνεδριάζει το υπουργικό

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι ενδεχόμενες αναφορές του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης τη Μεγάλη Δευτέρα.

Ταυτόχρονα θα ανοίξει έτι περαιτέρω και η πολιτική ψαλίδα από την αξιωματική αντιπολίτευση, και θα αναδείξει σύμφωνα με «γαλάζια» στελέχη, το στρατηγικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ

Η μεσαία τάξη

Τα μόνιμα μέτρα ανακούφισης της μεσαίας τάξης ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που πλαισιώνουν τον οδικό χάρτη της επανεκκίνησης, η αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης, και η σταθερή -παρότι αργή- αποκλιμάκωση των υγειονομικών δεικτών, παρέχουν την απαραίτητη προωθητική ισχύ.

Το παραπάνω μείγμα θα συμπληρωθεί από νέα συστατικά ακόμη έναν γύρο μέτρων στοχευμένης στήριξης κοινωνικών ομάδων, καθώς επίσης και κλάδων.

Ειδικά για τη μεσαία τάξη ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, υπενθύμισε την προεκλογική δέσμευσή του να της επιστρέψει «όσα της πήρε από την τσέπη ο ΣΥΡΙΖΑ στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής του».

Ταυτόχρονα όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ουκ ολίγες φορές, έχει ξεκαθαρίσει ότι η υλοποίηση της γαλάζιας κυβερνητικής πολιτικής δεν αποτελεί ένα ριμπάουντ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ:

«Το μέτρο σύγκρισης και επιτυχίας της πολιτικής μας, δεν μπορεί να είναι τα έργα και οι ημέρες της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν αναμετριόμαστε με την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά από κυβερνητικά πεδία. Αναμετριόμαστε με τις προσδοκίες των πολιτών και την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλουν», όπως είχε πει σε μια από τις συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Η προτεραιότητα στους νέους

Τα συστατικά αυτού του μείγματος δόθηκαν από τον πρωθυπουργό στην τελευταία συνέντευξή του στον Alpha. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην σταδιακή αποσωλήνωση -όπως την χαρακτήρισε- της οικονομίας, κατέστησε σαφές ότι η «επένδυση» στην μικρή αλλά και την πολύ μικρή επιχειρηματικότητα θα συνεχιστεί:

«Το ίδιο θα κάνουμε και για άλλες κατηγορίες. Θα το κάνουμε για τον τουρισμό το καλοκαίρι. Θα το κάνουμε για τα γυμναστήρια. Θα το κάνουμε για τους παιδότοπους. Επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν ιδιαίτερα. Για αυτό και η διαδικασία μείωσης της στήριξης από το κράτος δεν θα είναι “κλείνω ένα διακόπτη”».

Κομβικές σε αυτό το project θεωρούνται οι πολιτικές για τους νέους, που αποτελούν και μια ομάδα στην οποία θα εστιαστούν οι κυβερνητικές προσπάθειες που θα ξεδιπλώνονται τόσο από την τρέχουσα περίοδο όσο και στην μετά –Covid εποχή.

Δεν ήταν άλλωστε τυχαία, στην ίδια συνέντευξη, ακόμη μια διακριτή αναφορά με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να αναδείξει ότι οι νέοι αποτελούν μια προσωπική προτεραιότητα:

«Οι νέοι έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται αδικημένοι, στεναχωρημένοι, ότι είναι θύματα της πανδημίας. Διότι τους βρήκε η κρίση και μετά τους βρήκε η πανδημία. Και θα έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητα μας οι νέοι και φυσικά όταν μιλάμε για νέους το πρώτο το οποίο ενδιαφέρει σήμερα τη νεολαία είναι η σύνδεση των σπουδών τους με την εργασία και καλές θέσεις εργασίας».

Κατά πληροφορίες, η εμβέλεια του συγκεκριμένου σχεδίου θα εκτείνεται από το πεδίο των κοινωνικών δραστηριοτήτων της νεολαίας, έως το κομμάτι της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής εκπαίδευσης καθώς επίσης της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.

Το τείχος προστασίας

Ενέργειες οι οποίες, όπως υπογραμμίζεται προς CNN Greece, δεν υποσκελίζουν την προσπάθεια ενίσχυσης του φόντου υγειονομικής ασφάλειας.

Τόσο μέσω της μεγέθυνσης της εμβολιαστικής κάλυψης και το άνοιγμα του προγράμματος για την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών από την Μεγάλη Τρίτη και την επικείμενη λειτουργία της νέας γραμμής για την κατηγορία 40-49 ετών, όσο και δια της διεύρυνσης του ωραρίου των εμβολιαστικών κέντρων.

Κομβική είναι επίσης η εφαρμογή του έκτακτου πλάνου αντιμετώπισης φαινομένων καταστρατήγησης των μέτρων σε πλατείες και δημόσιους χώρους όπου καταγράφονται ακραία φαινόμενα συγχρωτισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης