ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ομολογία κυβερνητικής ενοχής η τροπολογία για ακαταδίωκτο

ΣΥΡΙΖΑ: Ομολογία κυβερνητικής ενοχής η τροπολογία για ακαταδίωκτο
ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΟΝΕΤΙ

Παρά την ψήφιση της τροπολογίας για το ακαταδίωκτο των μελών των επιτροπών που εμπλέκονται στη διαχείριση της πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κρατάει ψηλά το θέμα

Επίσης, η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει την πίεση για να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, παρά την κατηγορηματική άρνηση της κυβέρνησης να το πράξει.

Η κυβέρνηση απαντάει ότι η τροπολογία είναι απαραίτητη για την προστασία των επιστημόνων από τις κακόβουλες μηνύσεις. Σε ό,τι δε αφορά τα πρακτικά της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στον Αντώνη Σρόιτερ στον Alpha:

«Αυτή η συζήτηση για τα πρακτικά είναι βαθύτατος λαϊκισμός. Μιλάμε για επιστήμονες οι οποίοι πρέπει να είναι ελεύθεροι να εκφέρουν τις απόψεις τους και να μην κρεμιούνται στα μανταλάκια, όπως ήδη το κάνουν στοχευμένα ουκ ολίγοι, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό υποκινούνται και από την αντιπολίτευση.»

Δεν αποφασίζουν οι ειδικοί

Ο Νάσος Ηλιόπουλος σε συνέντευξή του στο Atlas TV είπε σχετικά με την τροπολογία για το ακαταδίωκτο:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδέχεται την ενοχή της με την τροπολογία για ασυλία στις επιτροπές των ειδικών.»

Προσέθεσε δε ότι:

«Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι είναι η ίδια που εισηγείται στους επιστήμονες με τι μέτρα να προχωρήσουν, παραδέχεται ότι είναι η ίδια που έχει την ευθύνη για τις αποφάσεις.»

Οι επιστήμονες

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, η δημοσιοποίηση των πρακτικών θα αποδείξει ότι η κυβέρνηση αγνοεί τους ειδικούς κι εργαλειοποιεί την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.

Σε ό,τι αφορά την τροπολογία, σύμφωνα με κομματικές πηγές, το ζήτημα δεν είναι τόσο το ακαταδίωκτο των επιστημόνων, αφού έτσι κι αλλιώς η επιτροπή έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Επομένως, την ευθύνη για τις αποφάσεις έχει η κυβέρνηση. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι:

«Η τροπολογία κυρίως προσβάλλει τους επιστήμονες και διαλύει την όποια εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας έχει απομείνει απέναντι στην επιστημονική κοινότητα, γεγονός εξαιρετικά δυσάρεστο και επικίνδυνο.»

Τα δύο μείζονα ζητήματα

Τα μείζονα ζητήματα για την Κουμουνδούρου είναι δύο. Συγκεκριμένα:

Α) Το ακαταδίωκτο για μέλη της Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορωνοϊού, η οποία απαρτίζεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους (ΓΓ του Υπουργείου Υγείας, διοικητής ΕΟΔΥ, διοικητής ΕΚΑΒ, ΕΚΕΠΥ κλπ).

Β) Η απαγόρευση στα μέλη των επιτροπών, συμπεριλαμβανομένων και των επιστημόνων, να καταθέσουν ως μάρτυρες σε οποιαδήποτε ερευνητική διαδικασία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για φίμωση των μαρτύρων και επιχείρηση συγκάλυψης των τεράστιων πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας. Γι’ αυτό, η τροπολογία και η άρνηση δημοσιοποίησης χαρακτηρίζονται σκανδαλώδεις.

Σε ανάρτησή στο Facebook ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε:

«Ο δημοκρατικός έλεγχος και η λογοδοσία αποτελούν πρόβλημα για κάθε αυταρχική διακυβέρνηση. Η ΝΔ επιθυμεί να επιβάλει σιωπητήριο. Η δημοκρατία όμως θα σπάσει τον φόβο και τη σιωπή, η ζωή θα νικήσει!»