Το κυβερνητικό σχέδιο για τη γραφειοκρατία και ο ρόλος του πρωθυπουργικού γραφείου
Ανανεώθηκε:
Βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί πλέον η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτή τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στη προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας την επαύριο της πανδημίας.
Διεθνείς και εγχώριοι επενδυτές, τράπεζες, funds αλλά και οι συμβουλευτικές εταιρείες που έχουν εμπλακεί στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως ο περιορισμός –αν όχι η εξάλειψη της γραφειοκρατίας- είναι «το άλφα και το ωμέγα» για να γυρίσει σελίδα η χώρα.
Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, ο συντονισμός των δεκάδων –ή και εκατοντάδων- δράσεων που απαιτούνται περνά μέσα από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, το οποίο, υπό τον κ. Γρηγόρη Δημητριάδη αντιμετωπίζει και δίνει καθημερινά λύσεις σε προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες αλλά και τους υποψήφιους επενδυτές.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν εκ των έσω τη διαδικασία, πρόκειται για ένα ιδιαίτερο έργο, καθώς η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας περνά μέσα από πολλά μικρά ζητήματα που μόνο αν λυθούν αθροιστικά μπορούν να αλλάξουν τη μεγάλη εικόνα. Έτσι, ο συντονισμός των δράσεων, η προτεραιοποίησή τους αλλά και η δυνατότητα οριζοντίων παρεμβάσεων είναι απαραίτητα συστατικά για την εξεύρεση οριστικής λύσης. Κάτι που είναι εφικτό μόνο με τη συνδρομή μιας κεντρικής αρχής, όπως το Γραφείο του Πρωθυπουργού υπό τον κ. Δημητριάδη.
Σημαντικές παρεμβάσεις
Υπό αυτό το πρίσμα, το τελευταίο διάστημα και εν μέσω πανδημίας έχουν ληφθεί μια σειρά από πρωτοβουλίες για τη απλοποίηση διαδικασιών σε θεσμικό πλέον επίπεδο, έχοντας ως στόχο την τόνωση της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.
Πρόκειται για δράσεις του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών που είτε έχουν ήδη υλοποιηθεί είτε βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης οι οποίες άπτονται ενός ευρύτατου φάσματος θεμάτων σε μια σειρά από νευραλγικούς τομείς για την επιχειρηματικότητα της χώρας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο τομέας της δικαιοσύνης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αποτελεί «κόκκινο πανί» καθώς οι καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες που παρατηρούνται έχουν αποτρέψει ουκ ολίγες επενδυτικές προσπάθειες.
Εκεί, υπό τον συντονισμό του κ. Δημητριάδη, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει υπογράψει ή θα υπογράψει το προσεχές διάστημα μνημόνια συνεργασίας με μια σειρά από Υπουργεία και υπηρεσίας μειώνοντας άρδην τους χρόνους απονομής αλλά και τα απαιτούμενα έγγραφα.
Έτσι, ήδη έχει πραγματοποιηθεί η συγχώνευση των 25 πιστοποιητικών φερεγγυότητας σε ένα, κάτι που εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς ή σε άλλες δράσεις του Δημοσίου, ειδικά εν μέσω πανδημίας.
Εξίσου σημαντική είναι η δυνατότητα ψηφιακής παραλαβή των δικαστικών αποφάσεων σε επιλεγμένα δικαστήρια και σταδιακή ένταξη όλων των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης με κορύφωση την ένταξη του Αρείου Πάγου τις επόμενες ημέρες.
Νέα δεδομένα στις δίκες θα φέρει επίσης η εφαρμογή του ηλεκτρονικού πινακίου, το οποίο θα δείχνει online τον αριθμό της υπόθεσης που δικάζεται ή που θα δικαστεί ενώ σημαντική επιτάχυνση θα φέρει η διανομή 11.000 ψηφιακών υπογραφών στους δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα έχουν εκδοθεί ήδη 8.800 ψηφιακές υπογραφές ενώ η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.
Εξίσου σημαντική είναι η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης μηνύσεων που αναμένεται να υλοποιηθεί σύντομα. Η εν λόγω μεταρρύθμιση προβλέπει την κατάθεση μήνυσης με ψηφιακή υπογραφή και ψηφιακή υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών εγγράφων καθώς και την ηλεκτρονική πληρωμή του σχετικού παραβόλου.
Αντίστοιχα, αλλάζουν τα δεδομένα και για τις διαθήκες –οι οποίες και αποτελούν μείζονα πηγή γραφειοκρατικών προβλημάτων με τη δημιουργία Ενιαίου Συστήματος Διαθηκών.
Το σύστημα αυτό θα δίνει τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης των δημοσιεύσεων διαθηκών σε όλα τα αρμόδια Δικαστικά Καταστήματα της Επικράτειας καθώς και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής δημοσίευσης διαθήκης. Επιπλέον, θα επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευσης αποθηκευμένης ηλεκτρονικής διαθήκης αλλά και την έκδοση και παραλαβή επίσημου αντιγράφου δημοσιευμένης διαθήκης με την ψηφιακή υπογραφή του αρμοδίου Δικαστικού Υπαλλήλου.
Μεταρρυθμίσεις σε ναυτιλία και τουρισμό
Πέραν της δικαιοσύνης, σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις που γίνονται στους νευραλγικούς τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού, οι οποίοι έχουν και εξαιρετικά σημαντικό αποτύπωμα στο ΑΕΠ της χώρας. Έτσι, υπό τον συντονισμό του κ. Δημητριάδη έχει ήδη υπογραφεί μνημόνιο στον τομέα της ναυτιλίας και της νησιωτικής πολιτικής, για απλούστευση των διαδικασιών προς ναυτιλιακές επιχειρήσεις και επαγγέλματα του χώρου.
Αντίστοιχα, στον τουρισμό προβλέπονται δράσεις για την απλούστευση διαδικασιών στον χώρο του Τουρισμού προκειμένου να τονωθεί ο τουρισμός με όσο το δυνατόν λιγότερα γραφειοκρατικά εμπόδια για τις επιχειρήσεις και τα επαγγέλματα του χώρου. Και επιπλέον σχεδιάζεται η δημιουργία πλατφόρμας για τηλεκπαίδευση με στόχο την επανακατάρτιση στον χώρο του Τουρισμού και της Νησιωτικότητας, ενόψει και των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι λόγω της πανδημίας.