Κυβέρνηση: Η επιχείρηση «επόμενη ημέρα» στην οικονομία και ο κωδικός «μεσαίος χώρος»
Ο πρωθυπουργός ηγείται της κυβερνητικής αντεπίθεσης για την επόμενη ημέρα στην οικονομία που ξεδιπλώνεται με ολοένα και πιο εμφατικά βήματα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις χθεσινές παρεμβάσεις του φρόντισε να καταστήσει ευκρινές ότι εκτός από το υγειονομικό πεδίο, η κυβέρνηση δίνει μια διμέτωπη μάχη εμπροσθοφυλακής: αφενός για την συνεχή στήριξη της «γέφυρας» ασφαλούς μετάβασης στη μετά – Covid εποχή αλλά και για την μακροπρόθεσμη δυναμική της ελληνικής οικονομίας.
Οι μόνιμες μειώσεις των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών, που αποδεσμεύονται εν μέσω της πανδημίας, αποτελούν μια από τις πτυχές της κυβερνητικής προσπάθειας για να χτιστούν οι βάσεις της «ρωμαλέας, όπως την χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Κατά την πρωθυπουργική επισήμανση δε, αποτελούν και την τρανταχτή απόδειξη ότι η κυβέρνηση δεν ανέστειλε, παρά την υγειονομική κρίση, την εφαρμογή του προεκλογικού της προγράμματος.
«Άρα όλα αυτά αφενός είναι συνεπή με το προεκλογικό μας πρόγραμμα, απολύτως, -και είμαι περήφανος για αυτό- μπορούμε και τα υλοποιούμε εν μέσω πανδημίας, αφετέρου θεωρώ ότι βάζουμε τις βάσεις για μια ανάκαμψη που πιστεύω ότι θα είναι ρωμαλέα, θα είναι πολύ ισχυρή, η οποία θα έρθει με το τέλος της πανδημίας», ήταν η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξή του στον Alpha.
Ο πρωθυπουργός φρόντισε τόσο διά των ανακοινώσεων που επακολούθησαν της διευρυμένης σύσκεψης με το οικονομικό επιτελείο, όσο και δια των τηλεοπτικών δηλώσεων του, να καταστήσει ευκρινές ότι η κυβερνητική μέριμνα δεν εστιάζει μόνο ώστε «τα τραύματα και οι ουλές» από την πανδημία να μην είναι βαθιά, αλλά ότι η οικονομική ορατότητα για τους πληγέντες από την πανδημία θα είναι βιώσιμη: «Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Και για αυτό και η -ιατρικός όρος, δόκιμος όμως εν προκειμένω- «αποσωλήνωση» της οικονομίας θα γίνει σταδιακά». Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συστηματοποιηθούν οι στοχευμένες, οικονομικές ενέσεις και σε άλλους κλάδους και επαγγελματικές κατηγορίες, όπως για παράδειγμα τα γυμναστήρια και οι παιδότοποι.
Η «επένδυση» όπως την χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ειδικά προς την μικρή επιχειρηματικότητα:
«Πιστεύω ότι μέχρι στιγμής έχουμε βρει τη σωστή ισορροπία. Και για αυτό νομίζω ότι και η αγορά -παρά τα όσα ακούγονται, την όποια γκρίνια, που την καταλαβαίνω απόλυτα- ξέρει ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε την επιχειρηματικότητα, ειδικά τη μικρή επιχειρηματικότητα και το έκανε έμπρακτα. Έβαλε το χέρι στην τσέπη, ξοδέψαμε, δεν θα έλεγα δαπανήσαμε, επενδύσαμε λεφτά. Είναι επένδυση αυτή, είναι επένδυση πρωτίστως στο ανθρώπινο δυναμικό, διότι αν είχαμε ένα μαζικό κύμα απολύσεων θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο αυτοί οι άνθρωποι να ξαναβρούν δουλειά», είπε ο πρωθυπουργός.
Μόνιμα μέτρα
Σε αυτό το πεδίο όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές οι μειώσεις φόρων που ανακοινώθηκαν δεν έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα εφαρμογής αλλά αποτελούν μόνιμα μέτρα ανακούφισης πολιτών και επιχειρήσεων ειδικά των μικρών και των μικρομεσαίων.
Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές πρόκειται για επιλογές που βρίσκονται στον πυρήνα του μίγματος της οικονομικής πολιτικής που επηρεάστηκε αλλά δεν ανεστάλη από την πανδημία.
Ανέφεραν ως παράδειγμα τη περίπτωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία από τη στιγμή που δεν θα εφαρμοστεί το 2022 βγαίνει οριστικά από τον κατάλογο των φορολογικών επιβαρύνσεων.
Η δέσμευση Μητσοτάκη
Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης μάλιστα υπενθύμιζαν την δέσμευση για τη μεσαία τάξη που είχε προτάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από τις ευρωεκλογές του 2019 – σε συνέντευξή του στο Reuters -να της επιστρέψει «όσα της πήρε από την τσέπη ο κ. Τσίπρας τα τελευταία τέσσερα χρόνια».
Συμπλήρωναν, μάλιστα, σε αιχμηρό τόνο ότι ξηλώνεται η θηλιά της οικονομικής πολιτικής του Αλέξη Τσίπρα από τη μεσαία τάξη.
Αμέσως μετά το Πάσχα θα επιταχυνθεί και η μεταρρυθμιστική αντεπίθεση του Μεγάρου Μαξίμου με την παρουσίαση των πρωτοβουλιών που βρίσκονται στην αιχμή της σχετικής ατζέντας.
«Η διαχείριση της πανδημίας είναι το βασικό ζητούμενο, αλλά εκεί που θα κριθούμε είναι η επόμενη ημέρα», ανέφερε στο CNN Greece προ ημερών, κυβερνητικός παράγοντας και τόνιζε: «Για αυτό είναι απαραίτητα συγκεκριμένα εργαλεία».
Στην προμετωπίδα βρίσκονται το εργασιακό νομοσχέδιο αλλά και το σχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αλλά και πρωτοβουλίες με κοινωνικό αποτύπωμα όπως το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς.