ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Θα έχουμε γρήγορη ανάκαμψη όπως μετά το τέλος ενός πολέμου

Μητσοτάκης: Θα έχουμε γρήγορη ανάκαμψη όπως μετά το τέλος ενός πολέμου
ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Την πεποίθηση του ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της υγειονομικής κρίσης εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Στη συνέντευξή του στον Alpha, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε εκ νέου τους λόγους που υπαγόρευσαν την απόφαση να μην επιτραπούν στην πασχαλινή περίοδο οι μετακινήσεις στην περιφέρεια: «Ήταν απαραίτητο να λάβουμε αυτή την απόφαση, για τον πολύ απλό λόγο ότι το επιδημιολογικό φορτίο στις μεγάλες πόλεις -ειδικά στη Αττική- είναι ακόμα υψηλό και θα υπήρχε ένας σοβαρός κίνδυνος να μεταφέρουμε τον ιό σε περιοχές με χαμηλότερη επιδημιολογική επιβάρυνση. Κατά συνέπεια, συνταχθήκαμε με τους ειδικούς και δεν επιτρέψαμε τις υπερτοπικές μετακινήσεις».

Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης η φετινή, πασχαλινή περίοδος, παρά τη διατήρηση της απαγόρευσης δεν θα είναι ίδια με την περσινή: «Τώρα γνωρίζουμε πράγματα τα οποία πριν από έναν χρόνο δεν τα γνωρίζαμε. Πριν από έναν χρόνο είχαμε μπει σε ένα αυστηρό lockdown, υπήρχε ο φόβος ενός νέου ιού, υπήρχε μία καθολική συμμόρφωση με τα μέτρα τα οποία εισηγήθηκε η κυβέρνηση. Ήμασταν εξαιρετικά επιτυχημένοι στη διαχείριση της πρώτης φάσης. Δεν γνωρίζαμε όμως τότε πώς θα τελειώσει αυτή η περιπέτεια. Είχαμε βάσιμες υποψίες ότι θα υπήρχε δεύτερο κύμα. Δεν είχαμε καμία βεβαιότητα τότε ότι θα είχαμε αποτελεσματικά εμβόλια. Τώρα ξέρουμε ότι τα εμβόλια είναι η τελική απάντηση στο πρόβλημα του κορωνοϊού. Αυτό δεν το γνωρίζαμε τότε, γι’ αυτό και επιμένω ότι το ’21, παρά το γεγονός ότι θα είμαστε στην Αθήνα, ας είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι και πιο χαμογελαστοί απ' ό,τι ήμασταν πριν από έναν χρόνο».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό: «Το αντιστάθμισμα για να μείνουμε στην Αθήνα -στα μεγάλα αστικά κέντρα- το Πάσχα θα είναι μια σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα. Ξεκινώντας με το άνοιγμα της εστίασης, το οποίο μπορεί να λάβει χώρα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί κάτι εξαιρετικά απρόοπτο. Αμέσως μετά το Πάσχα, στις 3 Μαΐου, θα μπορέσουν να ανοίξουν εστιατόρια, καφετέριες, θα πάει το ωράριο μέχρι τις 23:00 το βράδυ και πιστεύω ότι και αυτό θα δώσει μία δυνατότητα ψυχολογικής εκτόνωσης σε μια κοινωνία η οποία αναγνωρισμένα είναι κουρασμένη. Θέλω, όμως, να τη διαβεβαιώσω -και να διαβεβαιώσω τους πολίτες- ότι είμαστε απολύτως βέβαιοι πια ότι είμαστε στο τέλος αυτής της περιπέτειας

Έκκληση για εμβολιασμό

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε για ακόμη μια φορά έκκληση προς όλους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να άρουν τις επιφυλάξεις τους, χαρακτηρίζοντας ασφαλέστερο εμβόλιο αυτό που γίνεται γρήγορα:

«Αν δεν θέλουν να το ακούσουν από εμένα να το ακούσουν από τους γιατρούς των Εντατικών, οι οποίοι σήμερα πια μας λένε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που σήμερα μπαίνει στις Εντατικές και διασωληνώνεται είναι συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είναι ένα δράμα αυτό το οποίο συμβαίνει. Θα το ξαναπώ, είναι μία τραγωδία. Να μπορείς να αποφύγεις μια αρρώστια η οποία μπορεί και να σε σκοτώσει και να μην το κάνεις για διάφορους λόγους, όταν ξέρουμε πια με απόλυτη βεβαιότητα ότι τα εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόθεσή του να ληφθούν μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο και σε συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα, αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών: «Θα ξεκινήσει και θα παρθεί απόφαση, όποια και αν είναι η απόφαση, «ναι» ή «όχι» θα είναι η απόφαση και ανάλογα και με τους κανόνες και θα συνομιλήσουμε με όλους, αλλά θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο. Ξέρουμε ότι πάντα τα νοσοκομεία μας επιβαρύνονται τον χειμώνα. Είτε μιλάμε για τον Covid -ελπίζουμε να μην τον έχουμε του χρόνου, σίγουρα δεν θα τον έχουμε στην έκταση αυτή- είτε μιλάμε για τη γρίπη» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης παραπέμποντας και στη συμβολή της νεοσυσταθείσας επιτροπής βιοηθικής.

Λαϊκισμός το αίτημα για δημοσιοποίηση των πρακτικών

Ο πρωθυπουργός χρησιμοποιώντας δηκτικό τόνο για το αίτημα δημοσιοποιήσης των πρακτικών της επιτροπής των ειδικών: «Αυτή η συζήτηση για τα πρακτικά είναι βαθύτατος λαϊκισμός. Μιλάμε για επιστήμονες οι οποίοι πρέπει να είναι ελεύθεροι να εκφέρουν τις απόψεις τους και να μην κρεμιούνται στα μανταλάκια, όπως ήδη το κάνουν στοχευμένα ουκ ολίγοι, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό υποκινούνται και από την αντιπολίτευση. Δυστυχώς το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου γύρω από το θέμα της πανδημίας όσον αφορά την κομματική αντιπαράθεση, και αναφέρομαι ειδικά στην αξιωματική Αντιπολίτευση, είναι κάτι παραπάνω από θλιβερό. Ό,τι και αν γίνει θα πουν το αντίθετο».

Αναφερόμενος δε, στη συνεργασία με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι: «Κατά κανόνα, όμως, εννιά στις δέκα φορές, 95 στις 100 φορές, έχουμε συνταχθεί απόλυτα με τις προτάσεις των ειδικών, τις οποίες και συζητάμε γιατί πρέπει να εκθέσουμε στην Επιτροπή όλα τα δεδομένα». Πρόσθεσε με νόημα: «Τον Ιανουάριο, όταν κάναμε το αυστηρό lockdown μετά τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιανουαρίου, όταν ξανακλείσαμε για να απορροφήσουμε τη χαλάρωση των Χριστουγέννων, ήταν δική μας απόφαση αυτή, δεν ήταν απόφαση της Επιτροπής. Άρα έχουν γίνει και τα δύο».

Θα μοιάζει με τέλος πολέμου

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε βέβαιος ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι ισχυρή και θα στηριχθεί σε μια ρωμαλέα βάση όπως την χαρακτήρισε:

«Αυτό το οποίο πιστεύω ότι θα συμβεί θα μοιάζει με τέλος πολέμου. Όπως είχαμε γρήγορη ανάκαμψη μετά το τέλος ενός πολέμου, το ίδιο θα συμβεί και τώρα, διότι οι ουλές πιστεύω, τα τραύματα -γιατί υπάρχουν τραύματα στον παραγωγικό ιστό- δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο εκτιμούμε».

Συμπλήρωσε μάλιστα: «αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Και για αυτό και η -ιατρικός όρος, δόκιμος όμως εν προκειμένω- «αποσωλήνωση» της οικονομίας θα γίνει σταδιακά».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η μείωση της φορολογίας αφορά όλες τις επιχειρήσεις και τον αυτοαπασχολούμενο: «Όλα αυτά είναι μόνιμα μέτρα. Υπάρχει εμπιστοσύνη στη χώρα να μπορεί να πει ότι μειώνουμε για τις επιχειρήσεις τη φορολογία. Αυτό που μας ενδιέφερε στη διάρκεια της πανδημίας ήταν να κρατήσουμε ζωντανό τον παραγωγικό ιστό. Να προστατεύσουμε την εργασία και αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα είναι να χτίσουμε τις βάσεις για μία ανάκαμψη, από την οποία θα ωφεληθούν όλοι. Το επίκεντρο της δικής μου λογικής είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων». Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίηση του γιατί όσα υλοποιούνται είναι «συνεπή με το προεκλογικό μας πρόγραμμα».

Επικρίνοντας την επικαιροποιημένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Είναι πάρα πολύ εύκολο να υπόσχεται κανείς διαγραφή χρεών. Πρέπει να μας πει, όμως, αυτός που την υπόσχεται ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη χρεών. Παραδείγματος χάρη, ένα μεγάλο κομμάτι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα είναι μη επιστρεπτέα. Αυτό είναι ένα είδος διαγραφής. Χρήματα τα οποία ο άλλος γνώριζε ότι έπρεπε να επιστρέψει δεν θα τα επιστρέψει».

Δεν θα αργήσει η συνάντηση με Ερντογάν

Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, και στην δημόσια αντιπαράθεση Τσαβούσογλου-Δένδια, ο πρωθυπουργός επιδοκίμασε τους χειρισμούς του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας: «Ο κ. Δένδιας, με πολύ μεγάλη ευπρέπεια και ευγένεια, έθιξε όλο το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, βάζοντας ακριβώς τους κανόνες οι οποίοι πρέπει να διέπουν την επίλυση των ζητημάτων», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το ενδεχόμενο μιας συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Δεν πιστεύω ότι η συνάντηση αυτή θα αργήσει ιδιαίτερα. Και όπως σας έχω πει και σε προηγούμενη συνέντευξή μου, δεν θα έπρεπε να είναι είδηση μία συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Θα είναι είδηση προφανώς, τώρα, γιατί θα έχει μεσολαβήσει μια περίοδος μεγάλης έντασης. Δεν θα έπρεπε να είναι είδηση. Αλλά το γεγονός ότι η Ελλάδα με αυτοπεποίθηση προβάλλει τις θέσεις της, βάζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα. Λέει ξεκάθαρα ότι αυτό είναι το μόνο πλαίσιο. Διότι εάν δεν συμφωνήσουμε ότι σεβόμαστε στην πράξη το Διεθνές Δίκαιο πώς θα λύσουμε τις διαφορές μας;»