Μπακογιάννη: Οικονομικά συμφέροντα πίσω από τα κορωνοπάρτι στις πλατείες
Ανανεώθηκε:
Για συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα πίσω από τα κορωνοπάρτι στις πλατείες έκανε λόγο η Ντόρα Μπακογιάννη, κάνοντας παράλληλα έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν το δικαίωμα, «να μη χάνουν χρόνο».
Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι η αστυνομία δεν μπορεί να διαλύσει με τη βία τον συνωστισμό χιλιάδων ανθρώπων στις πλατείες, λέγοντας ότι «τα πάρτι αυτά δεν είναι τυχαία, είναι καλά οργανωμένα και από πίσω βρίσκονται συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα».
«Η αστυνομία μπορεί να συλλάβει τους ανθρώπους που έχουν την ευθύνη της οργάνωσής τους. Ας αφήσουμε λίγο χρόνο στην αστυνομία να κάνει τη δουλειά της, και θα την κάνει καλά».
«Δε γίνεται ένας αστυνομικός να βρίσκεται πίσω από κάθε πολίτη που δεν τηρεί τα μέτρα. Γίνεται όμως η αστυνομία να δει τι κρύβεται από πίσω από αυτά τα πάρτι» είπε χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις της στο Mega.
Κληθείσα να απαντήσει για τα επόμενα κυβερνητικά βήματα σχετικά με τη χαλάρωση των μέτρων, εκτίμησε πως το άνοιγμα της εστίασης δεν θα αργήσει, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει εγχειρίδιο επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας»
«Όλοι οι λοιμωξιολόγοι πολιτικολογούν, και οι πολιτικοί έχουμε γίνει λοιμωξιολόγοι. Σε όλες τις χώρες υπάρχει προσπάθεια να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση διαχείρισης αυτής της καταστροφής. Η Ελλάδα κάνει μια προσπάθεια να κρατήσει το σύστημα υγείας ζωντανό και όρθιο. Ας κάνουμε μια τελική προσπάθεια όλοι, ας πάρουμε μια βαθιά αναπνοή, αυξάνονται κατά πολλοί οι άνθρωποι που εμβολιάζονται, να περάσει και αυτός ο καιρός να φτάσουμε στην πολυπόθητη ανοσία», σημείωσε.
«Θέλω να δώσω το μήνυμα, ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν το δικαίωμα, να μη χάνουν χρόνο. Τα νοσοκομεία γεμίζουν από ανθρώπους που δεν ήθελαν να εμβολιαστούν».
«Όχι» στις μετακινήσεις το Πάσχα
Μιλώντας για την απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό για το Πάσχα, τόνισε πως δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθούν όσοι έχουν εμβολιαστεί από εκείνους που δεν έχουν.
«Για τους τουρίστες υπάρχει, μπορείς να τον ελέγξεις, είναι ένα αεροπλάνο. Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ελέγχεις αεροπλάνα, πλοία, τις εισόδους της χώρας, αλλά δεν μπορείς να ελέγξεις όλους τους δρόμους της Ελλάδας. Αν φύγουν άρρωστοι άνθρωποι, θα αντέξουν τα νοσοκομεία; Για αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο».
«Αν πρόκειται να πάει κάποιος τουρίστας στα νησιά μας, θα πάει και με ανοιχτή την εστίαση, και βεβαίως θα πάμε και εμείς μαζί του για να κάνουμε τις διακοπές μας. Άρα το θέμα μας είναι πώς θα αντέξουμε μέχρι τις 15 Μαΐου», πρόσθεσε.
Αναφερόμενη στη δήλωσή της σε τηλεοπτική εκπομπή, που είχε πει «Εμένα δεν θα με κρατήσει κανένας να μην πάω στην Κρήτη, σας το λέω ξεκάθαρα», προκαλώντας αντιδράσεις, η ίδια εξήγησε ότι «Αισθάνομαι όπως αισθάνεστε και εσείς. Είχα τόσο ονειρευτεί αυτό το Πάσχα στα Χανιά, πίστευα ότι θα ήταν η ώρα που θα παίρναμε τη ζωή μας πίσω. Εγώ είμαι παρορμητική και εκφράστηκα και είπα αυτό που θέλω, αλλά από την ώρα που δεν επιτρέπεται θα κάνουμε Πάσχα στην Αθήνα. Είμαστε γεροί και αυτό μετράει».
«Σωστά ξεκαθάρισε ο Δένδιας τις ελληνικές θέσεις»
Στο θέμα των ελληνοτουρκικών μετά και την πρόσφατη «επεισοδιακή» συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, η κ. Μπακογιάννη είπε:
«Νομίζω πως είναι σαφές πως η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου εξελίχθηκε σε ξεκαθάρισμα θέσεων. Κατά την άποψή μου σωστά ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας τις ελληνικές θέσεις, καθώς είχε ακροατές όχι μόνο τους Τούρκους αλλά και την Ευρώπη».
«Ήδη πολλές χώρες ευρωπαϊκές αρχίζουν και αναδιπλώνονται, όπως οι Γερμανοί και η κυρία Μέρκελ. Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι η Τουρκία θα πρέπει να λειτουργήσει με βάση το διεθνές δίκαιο και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Τουρκία θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και τις σχέσεις της με τη Ρωσία», συνέχισε.
«Ο κ. Ερντογάν πρέπει να πάρει αποφάσεις σημαντικές για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τις ελληνοτουρκικές. Αν σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, έχουμε προοπτικές. Αν δεν το σεβαστεί θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη διεθνή κοινότητα που δε θα συμφωνήσει μαζί του», υπογράμμισε.
«Πιστεύω ότι ο διάλογος που γίνεται, με τις όποιες δυσκολίες γίνεται, είναι καλό να γίνεται, καθώς υπάρχει μείωση της έντασης η οποία είναι προϋπόθεση για τη συνέχειά του», συμπλήρωσε.