ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ: «Κόκκινος» Μάης για να μην περάσει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

ΚΚΕ: «Κόκκινος» Μάης για να μην περάσει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη
ΙΝΤΙΜΕ

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί o κομματικός μηχανισμός του ΚΚΕ για να στηριχτούν οι κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα εργασιακά.

Τα στελέχη του Περισσού προετοιμάζουν έναν «κόκκινο» Μάη για ανατραπούν τα κυβερνητικά σχέδια. Ενδεικτικά για τη σημασία πουν δίνει το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη είναι όσα είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο Newsbomb. Σε συνέντευξή του στον Αντώνη Γκιόκα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ επισήμανε:

«Το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να αποτελέσει αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους, τα νέα παιδιά που μπορεί να μην έχουν γνωρίσει τις κατακτήσεις των προηγούμενων γενιών, γνωρίζουν όμως, ζουν από πρώτο χέρι, την εκμετάλλευση ακόμα κι αν αυτή παρουσιάζεται ως εκσυγχρονισμός. Η απεργία της Πρωτομαγιάς, στις 6 Μάη, μπορεί να είναι η πρώτη δυναμική απάντηση.»

Το ΚΚΕ στηρίζει τις αποφάσεις του ΠΑΜΕ και των «ταξικών σωματείων» για τη διοργάνωση της μεγάλης πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης την Πέμπτη 6 Μαΐου -1η Μάη είναι το Μεγάλο Σάββατο. Μάλιστα ο Περισσός θεωρεί ότι η απόφαση της ΓΣΕΕ να μεταφερθεί ο γιορτασμός στις 4 Μάη εντάσσεται στον κυβερνητικό κι εργοδοτικό σχεδιασμό για να μην υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στις εργατικές συγκεντρώσεις.

Οι κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ θα συνεχιστούν όλο τον Μάιο, σε μια διαδικασία κλιμάκωσης.

Για το οχτάωρο και τη συνδικαλιστική οργάνωση

Για το ΚΚΕ «αιτία πολέμου» δεν είναι μόνο η νέα διευθέτηση του ωραρίου που, σύμφωνα με τον Περισσό, οδηγεί σε κατάργηση του οχτάωρου. Εξίσου σημαντικές θεωρούνται οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο στη λήψη απόφασης για την απεργία, τις συλλογικές συμβάσεις και το συνδικαλιστικό μητρώο. Κομματική πηγή ένα λόγο για επίθεση στον πυρήνα της συνδικαλιστικής δράσης.

Ωστόσο, στο ΚΚΕ επισημαίνουν ότι νομοσχέδιο Χατζηδάκη δεν είναι ξεκομμένο, αλλά εντάσσεται σε μια στρατηγική της ΕΕ και των πολυεθνικών ομίλων, η οποία έχει την απαρχή της πολλά χρόνια πριν. Κάθε φορά γίνεται ένα βήμα για την εφαρμογή αυτής της στρατηγικής. Υπενθυμίζουν δε ότι η υπέρβαση του οχταώρου έχει ήδη νομοθετηθεί επί υπουργίας Αχτσιόγλου, αλλά απαιτούταν συμφωνία με το σωματείο και όχι ατομική συμφωνία, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

Οργανωμένη απειθαρχία

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι το ΚΚΕ θα καλέσει τους εργαζόμενους σε «οργανωμένη απειθαρχία», αν τελικά περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή. Στις Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για το 21ο Συνέδριο υπάρχει το σχετικό θεωρητικό πλαίσιο:

«Με βάση τη νέα «νοµιµότητα» που διαµορφώνεται, το επόµενο διάστηµα θα πληθύνουν ακόµη περισσότερο φαινόµενα όπου θεσµοί του αστικού κράτους (δικαστήρια κ.ά.) και η εργοδοσία δεν θα αναγνωρίζουν σωµατεία και συλλογικές αποφάσεις, θα απορρίπτουν µε νοµικά προσχήµατα την υπογραφή ΣΣΕ, θα ποινικοποιούν τη δράση, ακόµη και τις µαζικές διαδικασίες συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η αντιπαράθεση του συνδικαλιστικού - εργατικού κινήµατος µε τον πιο ασφυκτικό κρατικό έλεγχο των συνδικάτων είναι σοβαρό µέτωπο ιδεολογικής, πολιτικής, µαζικής παρέµβασης και πάλης. Την περίοδο της πανδηµίας συγκεντρώθηκε µια πλούσια πείρα από την «οργανωµένη απειθαρχία» και δράση σωµατείων ενάντια στις απαγορεύσεις και τα κατασταλτικά µέτρα που πήρε η κυβέρνηση µε πρόσχηµα την «υγειονοµική κρίση».»