ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάσχα: Ο «ιερός συμβιβασμός» και το σενάριο για Ανάσταση πριν τα μεσάνυχτα

Πάσχα: Ο «ιερός συμβιβασμός» και το σενάριο για Ανάσταση πριν τα μεσάνυχτα
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στην τροχιά σύγκλισης που εδραιώθηκε εν μέσω της υγειονομικής κρίσης παραμένουν οι σχέσεις πολιτείας και εκκλησίας.

Ταυτόχρονα το επιμύθιο της εικοσάλεπτης συνομιλίας περί «συμψηφισμού», όπως αποκάλυψε στη δημόσια τοποθέτησή του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, επαναβεβαιώνει και τον εξαιρετικά λειτουργικό δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Ο ρόλος Γεραπετρίτη

«Κάναμε συμψηφισμό αλλά με μέτρα με περισσότερη ελευθερία. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε την δυνατότητα να πάμε Πάσχα στο χωριό. Επιτάφιο θα κάνουμε γύρω από την εκκλησία», είπε ο κ. Ιερώνυμος στη συζήτησή που είχε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, στο περιθώριο της εκδήλωσης για τον φιλελληνισμό στη Βουλή.

Επιπλέον, και εν αναμονή των τελικών ανακοινώσεων, η περιγραφή του πλαισίου που θα ισχύσει το φετινό Πάσχα για τη λειτουργία των εκκλησιών, από τον κ. Ιερώνυμο αποτελεί και επιστέγασμα του κοινού τόπου που αναζητήθηκε στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν ανάμεσα στην ιεραρχία και στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Τα βήματα και οι «ιερές αντιδράσεις»

Από την άλλη, ο «συμψηφισμός» θα αποτελέσει αντικείμενο της συνεδρίασης μέσω τηλεδιάσκεψης, στην πρώτη ημέρα των εργασιών της Ιεράς Συνόδου, με την υποδοχή του να τροφοδοτεί διαφορετικές τάσεις στους κόλπους των μητροπολιτών.

Η Ιερά Σύνοδος με επιστολή της στην υπουργό Παιδείας, είχε προτείνει το αριθμητικό πλαφόν των πιστών εντός των μητροπολιτικών ναών να διαμορφωθεί στα 100 άτομα.

Επιπλέον ζητούσε επίσης μεταβολές στην αναλογία ενός πιστού ανά τετραγωνικό μέτρο περίκλειστου χώρου.

Στην ίδια επιστολή ζητείτο η τέλεση λειτουργιών στους αύλειους χώρους των ιερών ναών.

Κατά πληροφορίες, όπως έγκαιρα είχε γράψει το CNN Greece, και ανάλογα με την πορεία της συνεδρίασης, δεν αποκλείεται εντός της ημέρας, να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Το μοντέλο λειτουργίας των ιερών ναών δε, αποτέλεσε αντικείμενο της επισκόπησης στην τακτική σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι άξονες του «ιερού συμβιβασμού» φαίνεται πως δίνουν στην εκκλησία την πραγματοποίηση των Ακολουθιών της Αποκαθήλωσης, του Επιταφίου και της Ιεράς Αναστάσεως και μια μικρή αύξηση στον αριθμό των πιστών εντός των Ιερών Ναών.

Από την άλλη ένα από τα βήματα της «ιερής υποχώρησης» αποτελεί η χρονική μεταφορά της Ανάστασης κατά μερικές ώρες.

Το υγειονομικό κεκτημένο

Εντός της εβδομάδας πάντως θα οριστικοποιηθούν σε συνεργασία με τους ειδικούς οι αποφάσεις για το άνοιγμα ή όχι των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

Στην κυβέρνηση προτάσσουν την διασφάλιση του υγειονομικού κεκτημένου, ενόψει και του ανοίγματος του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Ταυτόχρονα στο κυβερνητικό «ζύγι» μπαίνουν και τα σήματα ανησυχίας που εκπέμπονται από την περιφέρεια αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι περιοχές της επαρχίας από μια ενδεχόμενη άρση των σχετικών απαγορεύσεων.

Σε αυτό το πεδίο πάντως θα αναζητηθούν και εξτρά λύσεις για την αποτροπή φαινομένων απείθειας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έγραφε το CNN Greeece, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν έτοιμα σχέδια για όλα τα σενάρια, ακόμη και για εκείνο του ανοίγματος των υπερτοπικών μετακινήσεων.

Τα κορωνοπάρτι

Μέτωπο που δημιουργεί προβληματισμό αποτελούν και η διοργάνωση των κορωνοπάρτι στις πλατείες.

Για την αντιμετώπιση τους, όπως εξήγησε την Δευτέρα στο CNN Greece, η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν προκρίνεται η δυναμική παρέμβαση της αστυνομίας.

«Θέλω να πω ότι η αστυνομία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική συνείδηση. Μια παρέμβαση μαζική της αστυνομίας σε συγκεντρώσεις ή πάρτι χιλίων ατόμων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικότερη διασπορά του ιού και ακόμη και σε επεισόδια καθώς μπορεί να υπάρχουν ομάδες μέσα σε αυτά τα πάρτι, που να επιδιώκουν ένα κλεφτοπόλεμο ή μια σύγκρουση, με την αστυνομία», είπε χαρακτηριστικά η Αριστοτελία Πελώνη.

Αντίθετα θεωρείται καταλληλότερο ένα μοντέλο ανάλογο με εκείνο της πλατείας Βαρνάβα, στο Παγκράτι, με προληπτικό αποκλεισμό σημείων όπου μπορεί να δημιουργηθούν φαινόμενα συναθροίσεων όπως αυτά που καταγράφηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε Κυψέλη και Περιστέρι:

«Κάνουμε έκκληση στην κοινωνική ευθύνη όλων να τηρήσουν τα μέτρα, και θα επαναλάβω να μην χάνουμε τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα είναι ότι η πλειοψηφία των συμπολιτών μας τηρεί τα μέτρα και κάνει υπομονή για να βγούμε από το τούνελ. Και θα ήθελα να πω εδώ ότι υπήρξαν και παραδείγματα στην πλατεία Βαρνάβα που αποκλείστηκε και κάποια πρόσωπα από εκεί μετακόμισαν αλλού. Θα γίνουν αντίστοιχες προσπάθειες. Σε κάθε περίπτωση η παρουσία της αστυνομίας είναι διακριτική», ανέφερε η κα Πελώνη προς το CNN Greece.

Η κατάσταση στο ΕΣΥ

Οι συζητήσεις αυτές διεξάγονται με φόντο την αυξημένη πίεση που δέχεται το Εθνικόν Σύστημα Υγείας σε όλη την επικράτεια και στην αιχμή του συγκεκριμένου δείκτη βρίσκονται τα νοσοκομεία της μεγαλύτερης περιφέρειας στη χώρα. Χθες το μεσημέρι, στο σύνολο των 1.540 Μ.Ε.Θ. όλης της χώρας - COVID και non covid περιστατικών, στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., τα στρατιωτικά νοσοκομεία και τις Ιδιωτικές κλινικές η πληρότητα πανελλαδικά ανερχόταν σε 85,45%.

Η πληρότητα στην Αττική βρισκόταν στο 90,68% και στη Θεσσαλονίκη σε 86,72%.

Στις 979 Μ.Ε.Θ. - COVID19, στην Επικράτεια, η πληρότητα ανερχόταν στο 88,25%.

Στην Αττική το ποσοστό έφτανε το 90,82%, ενώ στη Θεσσαλονίκη το 92,57%. Η πληρότητα των 561 Μ.Ε.Θ. για όλα τα υπόλοιπα περιστατικά (non-covid), στην Επικράτεια ανερχόταν σε 80,57%, στην Αττική σε 90,44% και στη Θεσσαλονίκη 74,07%.

Σε ό,τι αφορά τις κλίνες Μ.Ε.Θ. αποκλειστικά για covid-19:

Η 1η ΥΠΕ (Αττική) σε σύνολο 375 κλινών Μ.Ε.Θ.covid-19, έχει πληρότητα 89,60%.

Η 2η ΥΠΕ (Πειραιάς και Αιγαίο) σε σύνολο 113 κλινών Μ.Ε.Θ.covid-19 έχει πληρότητα 91,15%.

Η 3η ΥΠΕ (Μακεδονία) σε σύνολο 129 κλινών Μ.Ε.Θ. covid-19 έχει πληρότητα 93,02%.

Η 4η ΥΠΕ (Μακεδονία και Θράκη) σε σύνολο 123 κλινών Μ.Ε.Θ. covid-19 έχει πληρότητα 83,64%.

Η 5η ΥΠΕ (Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα) σε σύνολο 84 κλινών Μ.Ε.Θ. covid-19 έχει πληρότητα 90,48%.

Η 6η ΥΠΕ (Πελοπόννησος, Ιόνια νησιά, Ήπειρος και Δυτική Ελλάδα) σε σύνολο 91 κλινών Μ.Ε.Θ. covid-19 έχει πληρότητα 76,92%.

Η 7η ΥΠΕ (Κρήτη) σε σύνολο 41 κλινών Μ.Ε.Θ.covid-19 έχει πληρότητα 80,49%.