ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πελώνη για κορωνοπάρτι: Τι απαντά στο CNN Greece για την μη επέμβαση της αστυνομίας

Πελώνη για κορωνοπάρτι: Τι απαντά στο CNN Greece για την μη επέμβαση της αστυνομίας
INTIME NEWS

Διάχυτος είναι ο προβληματισμός στις κυβερνητικές τάξεις αλλά και στους κόλπους των επιστημόνων για τα επαναλαμβανόμενα κορωνοπάρτι που διοργανώνονται. «Είναι ένα κρίσιμο σταυροδρόμι αυτό στο οποίο βρισκόμαστε ενόψει Πάσχα και αυτό το οποίο βρισκόμαστε ενοψει καλοκαιριού. Υπάρχει μια εύλογη κόπωση των πολιτών. Πρέπει να κάνουμε όλοι υπομονή», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Ερωτηθείσα από το CNN Greece, για τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των φαινόμενων, η κυρία Πελώνη, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν ενεργοποιείται μια επέμβαση της αστυνομίας, υπογράμμισε:

«Θέλω να πω ότι η αστυνομία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική συνείδηση. Μια παρέμβαση μαζική της αστυνομίας σε συγκεντρώσεις ή πάρτι χιλίων ατόμων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικότερη διασπορά του ιού και ακόμη και σε επεισόδια καθώς μπορεί να υπάρχουν ομάδες μέσα σε αυτά τα πάρτι, που να επιδιώκουν ένα κλεφτοπόλεμο ή μια σύγκρουση, με την αστυνομία», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος πρόσθεσε δε:

«Κάνουμε έκκληση στην κοινωνική ευθύνη όλων να τηρήσουν τα μέτρα, και θα επαναλάβω να μην χάνουμε τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα είναι ότι η πλειοψηφία των συμπολιτών μας τηρεί τα μέτρα και κάνει υπομονή για να βγούμε από το τούνελ. Και θα ήθελα να πω εδώ ότι υπήρξαν και παραδείγματα στην πλατεία Βαρνάβα που αποκλείστηκε και κάποια πρόσωπα από εκεί μετακόμισαν αλλού. Θα γίνουν αντίστοιχες προσπάθειες. Σε κάθε περίπτωση η παρουσία της αστυνομίας είναι διακριτική».

Επί τάπητος τα κορωνοπάρτι στην πρωινή σύσκεψη του Μαξίμου

Νωρίτερα τη Δευτέρα, τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών για τον κορωνοϊό αλλά και το μείζον ζήτημα που έχει εγείρει ο συνωστισμός στα πάρκα και τις πλατείες, με τη διενέργεια των κορωνοπάρτι, συζητήθηκαν εκτενώς στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τη σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, κυβέρνηση και ειδικοί εμφανίζονται ιδιαιτέρως προβληματισμένοι από τα φαινόμενα συνωστισμού παρατηρήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο στην Κυψέλη αλλά και σε άλλες περιοχές της Αττικής, όπου διενεργήθηκαν κορωνοπάρτι.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση σκοπεύει να κινηθεί σε δύο επίπεδα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου:

  • Πρώτον, οι Αρχές θα προχωρήσουν σε αποκλεισμούς πλατειών, ακολουθώντας το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην πλατεία Βαρνάβα.
  • Δεύτερον, θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμων, που βρίσκονται πίσω από τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων και εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία, λόγω του συνωστισμού που προκαλείται.

Ωστόσο, δεν εκπέμπεται η προδιάθεση για οποιαδήποτε δυναμική επέμβαση σε σημεία, όπου υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις κόσμου.

Σημειώνεται με έμφαση ότι παρόμοιες εικόνες με κορωνοπάρτι υπήρχαν και πέρυσι τον Ιούνιο, ωστόσο τότε είχαν αποκλιμακωθεί σχετικά γρήγορα.

Την ίδια στιγμή, τα κορωνοπάρτι που διοργανώνονται σε πλατείες της Αθήνας, προκαλούν προβληματισμό σε κυβέρνηση και ειδικούς. Κι αυτό διότι μπορεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας να δείχνει θετικά σημάδια σταθεροποίησης με τάση αποκλιμάκωσης, ωστόσο αφενός πρόκειται για μια ιδιαίτερα εύθραυστη κατάσταση, αφετέρου το σύστημα υγείας πιέζεται εδώ και εβδομάδες πέραν των ορίων του.

Κορωνοϊός: Αντίθετοι Σαρηγιάννης και Γιαμαρέλλου για «Πάσχα στο χωριό»

Κορωνοϊός - Γώγος: «Όχι» σε πασχαλινές μετακινήσεις και άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα

Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις εκκλησίες

Όπως όλα δείχνουν, ανάλογα με την εξελικτική πορεία της πανδημίας, την Τετάρτη αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις αναφορικά με τον τρόπο που θα εορταστεί το φετινό Πάσχα.

Μέχρι στιγμής, το ζήτημα του ανοίγματος των υπερτοπικών μετακινήσεων και ειδικότερα το ενδεχόμενα το «Πάσχα στο χωριό» βρίσκονται στον «αέρα», με τους ειδικούς να εμφανίζονται αρνητικοί απέναντι στο ενδεχόμενο μιας μαζικής εξόδου τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Κι αυτό, γιατί τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών περιγράφουν μια ιδιαίτερα μελανή εικόνα σε ό,τι αφορά την πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Από την άλλη πλευρά, υπολογίζεται ότι το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει επισημοποιηθεί και το πλάνο λειτουργίας των ιερών ναών, με φόντο τον εορτασμό της Μεγάλης Εβδομάδας και της Κυριακής του Πάσχα.

Υπό πίεση το ΕΣΥ - 1.100 νέες εισαγωγές ασθενών σε 48 ώρες

Τη στιγμή που η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα σενάρια με φόντο τον ερχομό του Πάσχα, προβληματισμό προκαλεί στους ειδικούς το ισχυρό «πρεσάρισμα» που δέχονται τα νοσοκομεία εξαιτίας των νέων κρουσμάτων αλλά και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ με Covid 19.

Υπολογίζεται ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.100 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται θλιβερή «πρωτιά» στις ΜΕΘ, με συνολικά 841 διασωληνωμένους σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Η Αττική εξακολουθεί να είναι το επίκεντρο της πανδημίας, καθώς μόνο στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου νοσηλεύονταν έως το βράδυ της Κυριακή συνολικά 2.583 άνθρωποι, από τους οποίους οι 428 (σχεδόν το 50% του συνολικού αριθμού των διασωληνωμένων) είχαν εισαχθεί στις ΜΕΘ.

Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, καταγράφηκε νέο ρεκόρ με 1.500 νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία, ενώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα είχαν εισαχθεί σε νοσηλευτικά ιδρύματα συνολικά 866 ασθενείς. Παράλληλα, η Κρήτη μετρά συνολικά 142 ασθενείς στα νοσοκομεία της, με κορωνοϊό.