ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικές πηγές για Δένδια: Όταν συνομιλούμε διεθνώς, προβάλλουμε τις θέσεις και τα δίκαιά μας

Διπλωματικές πηγές για Δένδια: Όταν συνομιλούμε διεθνώς, προβάλλουμε τις θέσεις και τα δίκαιά μας
INTIME NEWS / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Δημοσιέυτηκε Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 20:28

Διπλωματικές πηγές ανέλυσαν το βράδυ της Πέμπτης το «πινγκ πονγκ» των δηλώσεων Δένδια - Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, τονίζοντας πως «όταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα. Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και αυτές είναι οι δικές τους θέσεις».

«Με την Τουρκία έχουμε διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την επίλυση των διαφόρων ζητημάτων. Η δική μας βασίζεται στις Ευρωπαϊκές αξίες. Και στο διεθνές δίκαιο. Η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην θετική ατζέντα, γι΄αυτό και πρότεινε συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Εμείς προσερχόμαστε πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση. Αλλά θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας», υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές.

Κατέληξαν δε τονίζοντας: «Ο ΥΠΕΞ είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον ΠΘ. Είχαν εκτενή συνομιλία χτες και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και ο ΥΠΕΞ είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως».

Κυβερνητικές πηγές: Σε πλήρη συνεννόηση Μητσοτάκης - Δένδιας

Κυβερνητικές πηγές υπεραμύνθηκαν το βράδυ της Πέμπτης της στάσης που τήρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στην Άγκυρα, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων που έκανε από κοινού με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Ο ΥΠΕΞ ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Είχαν εκτενή συνομιλία χτες και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

«Μπρα ντε φερ» μπροστά στις κάμερες

Λίγο νωρίτερα, είχε λάβει χώρα μία πρωτοφανής για τα διπλωματικά ειωθότα δημόσια αντιπαράθεση έλαβε χώρα κατά τις κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να απαντήσει με σκληρό τρόπο στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια, ο οποίος παρουσιάζοντας τις ελληνικές θέσεις αναφέρθηκε στις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας και τις προκλητικές ενέργειές της καθώς.

Ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας» από την Ελλάδα στο Αιγαίο. Επέμεινε στην προηγούμενη δήλωσή του για τουρκική μειονότητα στη Θράκη, λέγοντας ότι καταπιέζονται τα δικαιώματα των μελών της, επειδή δεν αναγνωρίζεται ως «Τούρκοι» και κατηγόρησε την Ελλάδα για πρακτικές push back κατά των μεταναστών, «κατά 80.000 ψυχών» όπως χαρακτηριστικά είπε. «Αν εσείς εκφράζεται τέτοιου είδους προκλητικές δηλώσεις είμαι αναγκασμένος να απαντήσω» δήλωσε.

Ανταπαντώντας, ο κ. Δένδιας είπε στο Τούρκο ομόλογό του, ότι η Τουρκία έχει παραβιάσει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, υπενθυμίζοντας τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικό έδαφος στο Αιγαίο. Όσον δε αφορά στην μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη είπε ότι «αυτό λέει η Συνθήκη της Λωζάννης. Η Λωζάννη ισχύει αρέσει στην Τουρκία είτε όχι».

Απάντησε επίσης στο επίμονο αίτημα Τσαβούσογλου για συζήτηση των ελληνοτουρκικών σε διμερές μόνο επίπεδο, χωρίς την εμπλοκή «τρίτων μερών», της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μία θετική ατζέντα με την Τουρκία, αυτό δεν σημαίνει εγκατάλειψη του ευρωπαϊκού κεντημένου, απάντησε ο Έλληνας υπουργός. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ εδώ και 40 χρόνια και είναι περήφανη που συμμετέχει στο πιο επιτυχημένο παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας στην ιστορία της ανθρωπότητας. «Η ΕΕ δεν είναι τρίτο μέρος είναι η οικογένεια μας» είπε με νόημα.

Το σημείο που πυροδοτήθηκε η ένταση ήταν η στιγμή όταν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πήρε για τρίτη φορά το λόγο για να θέσει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Αν μιλήσουμε για τη Συνθήκη της Λωζάννης θα πρέπει να μιλήσουμε και για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και για τη διαφορά της έκτασης 6-10 μιλίων μεταξύ των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου.

Η απάντηση που έδωσε ο κ. Δένδιας ήταν σε ανάλογο ύφος:

Είπε ότι τα νησιά έχουν στρατό επειδή δέχονται απειλή από την Τουρκία και αυτό δεν είναι επιλογή της Ελλάδας. Είπε μάλιστα με δηκτικό ύφος ότι ο στρατός κοστίζει χρήματα και η Ελλάδα δεν επιθυμεί να ξοδεύει άδικα χρήματα, «απέναντι υπάρχουν αποβατικά σκάφη, εκτός και άλλαξε κάτι και πρέπει να ενημερωθούμε για αυτό». Όσον αφορά τη διαφορά 6-10 μιλίων ότι η απόφαση ελήφθη από την Ελλάδα τη δεκαετία του 1930 και η Τουρκία αντέδρασε με διαφορά σχεδόν 50 ετών, μισού αιώνα.