ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλιόπουλος: Βγαλμένο από τις χειρότερες μέρες της χρεοκοπίας το νομοσχέδιο της ΝΔ για τα εργασιακά

Ηλιόπουλος: Βγαλμένο από τις χειρότερες μέρες της χρεοκοπίας το νομοσχέδιο της ΝΔ για τα εργασιακά
INTIME

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, μας γυρνάει πίσω στις χειρότερες μέρες της χρεοκοπίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105.5 FM».

«Δεν θεωρούμε πως στην οικονομία μπορούμε να πατήσουμε ένα "pause" και να ξεκινήσουν πάλι όλα από εκεί που είχαν μείνει». Παραπέμποντας στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας τόνισε ότι «χρειάζονται άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα στηρίξουν και τους εργαζόμενους και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις», καθώς «αν δεν υπάρξουν αυτά τα μέτρα θα έχουμε χιλιάδες λουκέτα, ένα νέο κύμα ανεργίας και μία βαθύτατη ύφεση». Υπογράμμισε ότι «χρειάζεται να ρυθμιστεί το ιδιωτικό χρέος που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία, το χρέος προς το Δημόσιο, ακριβώς γιατί από μια επιχείρηση που θα κλείσει το κράτος δεν θα εισπράξει τίποτα στο τέλος της ημέρας». Επίσης επισήμανε την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη των θέσεων εργασίας, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για 6 μήνες, έχοντας όμως ως προϋπόθεση ότι ο εργοδότης θα διατηρήσει και τις θέσεις και τις σχέσεις εργασίας. «Οι συνολικές παρεμβάσεις που προτείνουμε είναι μια απολύτως εφικτή δαπάνη της τάξης των 5,7 δισ.», είπε.

Από την άλλη επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι «προχωρά στην ανακοίνωση ενός νομοσχεδίου, που δείχνει ότι όχι απλά δεν θεωρεί πως πρέπει να κλείσουμε τις πληγές που άνοιξε η πανδημία, αλλά να προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα βγαλμένο από τις χειρότερες ημέρες των πολιτικών της περιόδου της χρεοκοπίας». Υποστήριξε ότι ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης φέρνει «απλήρωτα δεκάωρα, μείωση του μισθού, διάλυση της προσωπικής και οικογενειακής ζωής». Πρόσθεσε ότι «η λογική πως μπορούμε να πετύχουμε μια αναπτυξιακή πολιτική μέσα από την ελαστικοποίηση και τη μείωση του μισθού, δοκιμάστηκε το '12, τότε που σε ένα βράδυ καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις, μειώθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 23% και θεσπίστηκε και ο υποκατώτατος μισθός για τους κάτω των 25 ετών μείον 32%». Τόνισε ότι το αποτέλεσμα ήταν έκρηξη της ανεργίας ειδικά για τους νέους και ακόμα χειρότερη ύφεση και ότι συνεπώς «πρόκειται για μια πολιτική που έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει παταγωδώς».

Επιπλέον για τα εργασιακά σημείωσε ότι η πολιτική της ΝΔ «έρχεται να νομιμοποιήσει κάτι το οποίο μέχρι τώρα ήταν μια παράνομη πρακτική, όπως για παράδειγμα τις απλήρωτες υπερωρίες» και έτσι «δίνει ακόμα περισσότερο θάρρος και θράσος στην εργοδοτική αυθαιρεσία».

Ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στις πολιτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «για τη θωράκιση των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία», λέγοντας ότι «στο χρονικό διάστημα Σεπτέμβρη με Δεκέμβρη 2017 πληρώθηκαν υπερωρίες σε 177.000 ανθρώπους στον ιδιωτικό τομέα» και ότι «μετά από μια νομοθετική αλλαγή που κάναμε, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των ελέγχων, το διάστημα Σεπτέμβρη με Δεκέμβρη 2018 πληρώθηκαν υπερωρίες σε 370.000 ανθρώπους και ταυτόχρονα για πρώτη φορά δηλώθηκαν και πληρώθηκαν περισσότερες από 3 εκ. ώρες υπερεργασίας». Αντίθετα, είπε, «μία από τις αλλαγές που έκανε η ΝΔ όταν ήρθε στην κυβέρνηση ήταν να μειώσει το ύψος των προστίμων της επιθεώρησης εργασίας, έτσι π.χ. το πρόστιμο 1,6 εκατ. που μπήκε στην Τράπεζα Πειραιώς το 2017 για αδήλωτες υπερωρίες, θα ήταν σήμερα μόλις 109.000 ευρώ». Σχολίασε ότι δηλαδή δόθηκε ένα «σήμα στην εργοδοσία ότι συμφέρει περισσότερο να πληρώνετε πρόστιμο, παρά να πληρώνετε τις υπερωρίες των εργαζομένων» και ότι «στην ίδια ακριβώς λογική κινείται και το νομοσχέδιο που φέρνει τώρα η ΝΔ».

Στο πεδίο της υγειονομικής κρίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την «προσπάθεια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τα self tests ως βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού στα σχολεία και σε εργασιακούς χώρους», αναφέροντας ότι «σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία τα συγκεκριμένα τεστ έχουν πολύ μεγάλο ποσοστό αναξιοπιστίας στους ασυμπτωματικούς». Γι' αυτό, τόνισε, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι πρέπει να συνταγογραφούνται τα μοριακά τεστ και να ληφθούν μέτρα για τη διασπορά στους χώρους εργασίας και τα ΜΜΜ, ως κρίσιμες προϋποθέσεις για να ανοίξουν πάλι δραστηριότητες σημαντικές για την κοινωνία και την οικονομία.