Στο Φανάρι σήμερα ο Ν. Δένδιας: Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη
Ανανεώθηκε:
Στην Κωνσταντινούπολη μεταβαίνει σήμερα υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προκειμένου να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Αύριο Πέμπτη, ο κ. Δένδιας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κατά τη διάρκεια των συνομιλίων θα εξετασθούν οι διμερείς σχέσεις, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Μετά το πέρας της συνάντησης θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις (γύρω στις 19:00).
Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, οριστικοποιήθηκε χθες με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η οποία ανέφερε τα εξής:
«Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, θα μεταβεί μεθαύριο Πέμπτη 15 Απριλίου στην Άγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlüt Çavuşoğlu. Μετά το πέρας της συνάντησης θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις (γύρω στις 19:00). Κατά τη διάρκεια των συνομιλίων θα εξετασθούν οι διμερείς σχέσεις, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα».
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά το ραντεβού Δένδια – Τσαβούσογλου είχε οριστεί για την Τετάρτη (14/04), ωστόσο ο προγραμματισμός άλλαξε.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε αποδεχθεί την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα απείχε το τελευταίο διάστημα από προκλήσεις, συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά ποντάρει στις αποφάσεις της ΕΕ σε αυτό το νέο διπλωματικό πόκερ που θα ξεκινήσει την Πέμπτη. Η αναφορά της Ευρώπης των 27 σε «θετική ατζέντα», η οποία, όμως, θέτει ως προαπαιτούμενο την αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας είναι εκείνη που δείχνει το δρόμο.
Ειδικότερα, στη δήλωση της ΕΕ αναφέρεται ότι η Ευρώπη των 27 «είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία με έναν σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο».
Παράλληλα, οι Βρυξέλλες επισημαίνουν πως θα παρακολουθούν στενά τις διερευνητικές, αλλά και τα όποια «στραβοπατήματα» προκύψουν, ενδεχομένως, από τουρκικής πλευράς σε ό,τι αφορά το προσφυγικό/μεταναστευτικό, τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και το Κυπριακό.