Τα μηνύματα Μητσοτάκη σε υπουργούς - ειδικούς και η επιχείρηση «μεσαία τάξη»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την συνέντευξή του στο STAR βγήκε μπροστά στην κρισιμότερη καμπή της υγειονομικής κρίσης.
Υπεραμύνθηκε των επιλογών που έγιναν με τη φράση: «ο καλός ο καπετάνιος δεν κρατάει ποτέ σταθερό το πηδάλιο σε μία φουρτούνα. Πρέπει να προσαρμόζει την πορεία του σκάφους». Αλλά απέφυγε να εξωραΐσει, συμπεριφορές που προκάλεσαν σύγχυση και επισκίασαν το μήνυμα της κυβερνητικής στρατηγικής.
Η αυτοκριτική και οι ειδικοί
Χρησιμοποιώντας τουλάχιστον δυο φορές, πρώτο πρόσωπο, ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην ανάληψη της ευθύνης από τον ίδιο προσωπικά, για τις τοποθετήσεις και τη δημόσια στάση που αμφισβήτησαν το σχέδιο και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισης της πανδημίας:
«Γα τις αντιφατικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κρούωντας το καμπανάκι προς όσους πρωταγωνιστούν σε αυτά τα φαινόμενα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τακτική «καρφί και πέταλο» για μερίδα επιστημόνων που στελεχώνουν την επιτροπή των λοιμωξιολόγων. «Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να υποκαταστήσω τον ρόλο των ειδικών. Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό» ήταν η απάντηση του για το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Στο ερώτημα εάν μια άρνηση των επιδημιολόγων, ενδεχομένως οδηγούσε σε μια πολιτική απόφαση, για το ζήτημα ο κ. Μητσοτάκης ήταν κάθετος: «Σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα η απάντηση είναι «όχι».
Στον αντίποδα όμως ο πρωθυπουργός με στοχευμένες αναφορές στην πολυφωνία, έδειξε ότι η επιτροπή των ειδικών δεν βρίσκεται εντελώς στο απυρόβλητο: «πάντα, υπάρχει μία ευθύνη και όσων συμμετέχουν στην Επιτροπή γιατί άπαξ και η Επιτροπή παίρνει μία απόφαση πρέπει, νομίζω, όλοι να υπερασπίζονται αυτή την απόφαση και να μην μεταφέρουν την προσωπική τους άποψη». Συνεχίζοντας στον ίδιο καμβά και φέρνοντας το παράδειγμα της τελευταίας απόφασης τους για τα λύκειο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: Θεωρώ όμως πολύ πιο χρήσιμο αυτοί οι οποίοι μειοψήφησαν -να δώσω ένα παράδειγμα- να μην βγουν στα κανάλια και να εξηγήσουν γιατί μειοψήφησαν από την στιγμή που υπάρχει μια απόφαση της Επιτροπής.
Δεν ήταν δε, ούτε ασύνδετη αλλά ούτε και τυχαία η τοποθέτησή του για τον επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, τον καθηγητή Τσιόδρα: «Με ρωτήσατε αν λείπει ο Σωτήρης Τσιόδρας από την ενημέρωση. Πιστεύω ότι λείπει αλλά ο ίδιος πήρε την απόφαση, την οποία σέβομαι απόλυτα, να συμβουλεύει την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά χωρίς να εκτίθεται στα φώτα της δημοσιότητας».
Η προοπτική
Ταυτόχρονα θέλησε να ανανεώσει την εικόνα της προοπτικής για τους πολίτες. Προσδιόρισε με προσεγμένες διατυπώσεις, την απόσταση που απομένει έως την έξοδο από το τούνελ των περιορισμών από τον ερχόμενο Ιούνιο. Τότε όπως παραδέχτηκε-χάρη στον εμβολιασμό ενός σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, θα μπορέσει να ανοίξει συνολικά η οικονομία: «Προφανώς και δεν θέλουμε να ξανακλείσει, γιατί μετά θα πρέπει να συζητήσουμε τη λογική του εμβολιασμού από το Σεπτέμβριο, Οκτώβριο διότι είναι πολύ πιθανόν πια για τον Covid, όπως και για τη γρίπη, να χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο κάθε χρόνο», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να προστατεύσει τη δυναμική και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, την ασπίδα προστασίας- όπως την χαρακτήρισε- στην έκκληση που απηύθυνε προς τους ηλικιωμένους. Προανήγγειλε δε, την αλλαγή της κυβερνητικής ρότας για τους υγειονομικούς: « Θέλω να σας πω ότι με απασχολεί πολύ το ζήτημα αυτό. Στην παρούσα φάση δεν θέλω να δημιουργήσω εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία αλλά πρέπει να σας πω ότι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Κωδικός «μεσαία τάξη»
Στοχεύοντας στην ανανέωση αλλά και στην ενίσχυση των ερεισμάτων του κυβερνώντος κόμματος στη μεσαία τάξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη στην εξαγγελία για την εισφορά αλληλεγγύης, η κατάργηση της οποίας ήταν εκ των βασικών στόχων του προγραμματικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας:
«Δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης την επόμενη χρονιά. Αυτή είναι η εκτίμησή μου, αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό στο τέλος του έτους».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη συνέπεια της Νέας Δημοκρατίας ως προς τις δεσμεύσεις της για μείωση της φορολογίας και των εισφορών, πολιτών και επιχειρήσεων. Στο ίδιο πεδίο εντάσσεται και η υπενθύμιση για το πακέτο μέτρων που αφορά στην στήριξη της εστίασης, εκτός από τα οριζόντια μέτρα.
Σε αυτό το πεδίο δεν ήταν καθόλου τυχαίες οι αναφορές στα στοιχεία του ΕΣΠΑ, και την χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων για την κατασκευή e-shop, καθώς επίσης στην έναρξη λειτουργίας της γραμμής χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης, με τις πρώτες προκαταβολές των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ εντός του 2021. «Αυτό το σχέδιο το οποίο λέμε «Ελλάδα 2.0» είναι ένα σχέδιο το οποίο αφορά όλη την οικονομία, όλη την κοινωνία, όλους τους εργαζόμενους. Δεν αφορά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:
«Έχουμε πολλά χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πάρα πολλά χρήματα για τον κόσμο της εργασίας, χρήματα για την κατάρτιση, για τους ανέργους, χρήματα για την πρωτοβάθμια υγεία, για το πώς θα την εκσυγχρονίσουμε. Στην οποία πρωτοβάθμια υγεία έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες».