Στη Λιβύη ο Μητσοτάκης: Πρόθυμη η Τρίπολη σε συνομιλίες για τον ορισμό των θαλάσσιων συνόρων
Την ελληνική ετοιμότητα για τη νέα αρχή στις ελληνο-λιβυκές σχέσεις, αλλά αφού σβηστούν τα λάθη του παρελθόντος, όπως το τουρκο-λιβυκό Μνημόνιο διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Λιβύη.
Έχοντας δίπλα του τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ο κ. Μητσοτάκης έτεινε χείρα φιλίας και στήριξης, ξεκαθαρίζοντας ότι μαζί με τον σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα, προϋποθέσεις για την πρόοδο είναι η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.
«Γράφοντας την καινούργια σελίδα της κοινής μας διαδρομής θα μπορούμε να βρούμε τον τρόπο Να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης προϋπόθεση κάθε προόδου είναι η άμεση και πλήρης αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος... Ασφαλώς για εμάς πολύ σημαντικό είναι η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες αλλά δεν έχουν καμία νομική ισχύ» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύη, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, είπε: «Είμαστε πρόθυμοι να συστήσουμε κοινές επιτροπές μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, να διεξαχθούν συνομιλίες για τον ορισμό των θαλασσίων συνόρων και για τον καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας - Λιβύης».
Ο Λίβυος πρωθυπουργός αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία, τόνισε ότι αυτές θα πρέπει να στηρίζονται στη βάση της αμοιβαίας συνεννόησης και στο σεβασμό των συμφερόντων που αφορούν όλα τα κράτη της Μεσογείου.
«Οι σχέσεις μας έχουν ιστορική υπόσταση. Εργαζόμαστε με ταχύτητα για να υψώσουμε τις σχέσεις των δυο χωρών και ευελπιστούμε στη βελτίωση των σχέσεων ειδικότερα στον εμπορικό τομέα και στο ναυτικό. Επιβεβαιώνουμε πως πρέπει οποιαδήποτε συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη να βελτιώνει τις σχέσεις μας και ακόμη να ενθαρρύνουμε τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Τουρκίας. Η Λιβύη πάντα προσπαθεί να έχει καλές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής Η Λιβύη αναζητεί τα συμφέροντά της όπως και κάθε χώρα. Εμείς φροντίζουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και του λαού μας», υπογράμμισε ο Αμντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.
Χείρα φιλίας από τον Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τις προοπτικές συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών, των θαλάσσιων μεταφορών, του τουρισμού και της εκπαίδευσης. Μάλιστα τόσο δημόσια όσο και πίσω από τις κλειστές πόρτες των συναντήσεων εξέφρασε την ετοιμότητα της Αθήνας, να ξαναπιάσει το νήμα των συζητήσεων του 2010 για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
«Οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της... Το κοντινότερο ευρωπαϊκο έδαφος είναι η Γαύδος και η πατρίδα μου η Κρήτη. Είναι η γεωγραφία που καθορίζει το πλαίσιο των σχέσεων μας και όχι οι γραμμές που κάποιοι αυθαίρετα τραβούν στους χάρτες» ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «διπλή επανεκκίνηση» κατά την αντιφώνησή του προς τον Λίβυο ομόλογό του, επισημαίνοντας αφενός την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Λιβύη, όσο και την επανεκκίνηση των ελληνολιβυκών σχέσεων, «με μοναδική πυξίδα την ασφάλεια και την ευημερία στη Μεσόγειο».
«Θέλω επίσης να είμαι απόλυτα σαφής και να επαναλάβω αυτό το οποίο μετέφερε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην επίσκεψη του ότι προϋπόθεση κάθε προόδου είναι η άμεση και πλήρης αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος», συνέχισε.
«Στο δύσκολο έργο για την ανασυγκρότηση της χώρας σας δεν είστε μόνος σας, κύριε πρωθυπουργέ. Στο πλευρό σας βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της. Είναι η γεωγραφία που καθορίζει το πλαίσιο των σχέσεων μας και όχι οι γραμμές που κάποιοι τραβούν στους χάρτες Να συνεχίσουμε τη συζήτηση, η οποία διεκόπη το 2010, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές δίκαιο το οποίο αποτελεί και την πυξίδα μέσω της οποίας φιλικά κράτη λύνουν τέτοιου είδους διάφορες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη της είναι εδώ παρόντα και αποφασισμένα να στηρίξουν τον λιβυκό λαό που τόσα έχει υποφέρει την τελευταία δεκαετία.», πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Λίβυο ομόλογό του.
«Στον 21ο αιώνα το "χρυσάφι" των λαών μας είναι η ειρήνη, η συνεργασία και η ευημερία», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Συνάντηση με τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλ Μένφι, εξέπεμψε νέο μήνυμα με παραλήπτη την Άγκυρα: «Να σταθεί στα πόδια της ανεξάρτητη. Χωρίς κηδεμόνες και δίχως παρεμβάσεις τρίτων, που προσπάθησαν να δεσμεύσουν το μέλλον της με "συμφωνίες" που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο».
Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε στον Μοχάμεντ αλ-Μένφι πως η Ελλάδα θέτει από σήμερα σε λειτουργία την πρεσβεία της Τρίπολης, ενώ σύντομα θα προχωρήσει και σε άλλη μια κίνηση, αμέσως μόλις και οι τελευταίες διευθετήσεις οριστικοποιηθούν: στη λειτουργία Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη.
Κατά την άφιξή του στην Τρίπολη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ιταλό pρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συζήτησαν για την κατάσταση στη Λιβύη και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν Ελλάδα και Ιταλία στη Λιβύη, ως τα κοντινότερα ευρωπαϊκά κράτη.
Επί τάπητος τέθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις, με φόντο την πρόσφατη συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών, καθώς επίσης ο συντονισμός των δυο χωρών για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στις διευρυμένες συνομιλίες από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ο ειδικός απεσταλμένος ΥΠΕΞ για θέματα Λιβύης, πρέσβης Χριστόδουλος Λάζαρης, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο επιτετραμμένος Πρεσβείας Ελλάδας στην Τρίπολη, Ιωάννης Σταματέκος.
Επαφές Μητσοτάκη - Ντράγκι στην Λιβύη: Στο επίκεντρο ΑΟΖ, μεταναστευτικό και Ταμείο Ανάκαμψης