Στη Λιβύη ο Μητσοτάκης: Τα μηνύματα στην Άγκυρα και η επιδίωξη για το τουρκολιβυκό σύμφωνο
Την αλλαγή σελίδας στις ελληνολιβυκές σχέσεις επισημοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το ταξίδι στην Λιβύη. Ο πρωθυπουργός θα είναι ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που επισκέπτεται τη Λιβύη, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανάδειξης της μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει την ταραγμένη χώρα της Βορείου Αφρικής σε εκλογές.
Η Αθήνα ισχυροποιώντας το διπλωματικό της αποτύπωμα, με την Πρεσβεία στην Τρίπολη και το Γενικό Προξενείο στη Βεγγάζη, βάζει στο τραπέζι των επαφών με την μεταβατική κυβέρνηση το τουρκολιβυκό σύμφωνο μαζί με τα νέα κεφάλαια της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας, της ενέργειας και των κατασκευών.
Τα μηνύματα
Πρόδρομα, των ελληνικών θέσεων που θα διατυπωθούν στον κύκλο των συναντήσεων, καθώς επίσης των διευρυμένων συνομιλιών που θα έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, θεωρούνται τα μηνύματα για τη διπλή προσδοκία της Αθήνας η νέα σελίδα της Λιβύης να γραφτεί στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και ταυτόχρονα το νέο κεφάλαιο της χώρας να μην περιλαμβάνει ξένα στρατεύματα και μισθοφόρους.
«Είναι σημαντικό για τη Λιβύη, στη νέα αυτή εποχή, να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω, όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της. Αλλά και από κείμενα που είναι και ανυπόστατα και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο» ήταν η αναφορά της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη.
Μια «φωτογραφία» που απεικονίζει, αν όχι πλήρως, κατά τον μεγαλύτερο βαθμό, την τουρκική παρουσία στη Λιβύη.
«Η Λιβύη κάνει τα πρώτα βήματα για την επαναφορά της κανονικότητας και η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να την ενισχύσει» δήλωσε από το Βελιγράδι, όπου φιλοξενείται η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Σερβίας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας μάλιστα υπογράμμισε ότι:
«Απαραίτητη προϋπόθεση για να την κανονικότητα είναι να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα και οι μισθοφόροι».
Στέλνοντας ένα διττό μήνυμα, τόνισε ότι σε μια κανονική Λιβύη «το τουρκολιβυκό μνημόνιο που φαντασιώνεται το μοίρασμα θαλασσίων ζωών δεν μπορεί να έχει ισχύ».
Η Αθήνα ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη γειτονική χώρα που θα δημιουργήσει ευνοϊκότερες συνθήκες στον τρόπο που οι δυο πλευρές θα προσεγγίσουν το «αγκάθι» του τουρκολιβυκού μνημονίου, που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δυο χωρών.
Της προσοχής της ελληνικής διπλωματίας πάντως δεν διαλανθάνει η λιβυκή στάση έναντι της εφαρμογής της συμφωνίας με την Άγκυρα, παρά και την σπουδή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τη συγκεκριμένη θετική διάσταση, κατά τις εκτιμήσεις της Αθήνας θα αναβάθμιζε μια δήλωση προθέσεων των λιβυκών αρχών, ιδανικά ακόμη και για την προοπτική ακύρωσής του.
Η φιλοτουρκική στάση
Σε κάθε περίπτωση δεν παραγνωρίζονται και οι παράμετροι που αφορούν στις σχέσεις των νέων αρχών με την Άγκυρα.
Ως φιλοτουρκική ερμηνεύεται η δημόσια στάση του πρωθυπουργού της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης.
Αυτή η ερμηνεία υποστηρίζεται από τις δηλώσεις στις οποίες είχε προβεί τον περασμένο Φεβρουάριο:
«Ο σύμμαχος μας, ο φίλος, ο αδελφός μας που έχει μεγάλες δυνατότητες να υποστηρίξει τους Λίβυους για την επίτευξη των επιδιώξεων τους. Η Τουρκία είναι πραγματικός εταίρος», έλεγε ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπειμπάχ.
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης, είναι γεννημένος στη Μισράτα, το προπύργιο των ανταρτών που η εξέγερσή τους προκάλεσε την ανατροπή του Καντάφι, ενώ χρημάτισε επικεφαλής της κρατικής Εταιρίας Επενδύσεων επί των ημερών του καθεστώτος Καντάφι.
Η ανάπτυξη της προσωπικής του επιχειρηματικής δραστηριότητας, έχει δημιουργήσει ευδιάκριτο αποτύπωμα στην Τουρκία, μεταξύ των χωρών του εξωτερικού.
Οι εταιρείες συμφερόντων του μάλιστα, εκπροσωπούν τουρκικά εταιρικά σχήματα στη Λιβύη.
Οι γέφυρες με τη Λιβύη θα αναζητηθούν και με έναν παλιό γνώριμο της ελληνικής διπλωματίας.
Το πρόσωπο που το όνομά του συνδυάστηκε με τη ρήξη στις διμερείς σχέσεις.
Ο νέος πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου πρέσβης Μοχάμεντ Μένφι, που ήταν ο τελευταίος πρεσβευτής της Λιβύης στην Αθήνα πριν από την κρίση του Τουρκολυβικού Μνημονίου.
Άριστος γνώστης των ελληνολιβυκών σχέσεων, αλλά ταυτόχρονα προερχόμενος από το περιβάλλον του Αλ Σάρατζ και της πλευράς των Λίβυων υποστηρικτών του τουρκο-λιβυκού μνημονίου.
Το προσκλητήριο για ΑΟΖ
Υπενθυμίζεται πάντως ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, η λιβυκή διπλωματία, δια του επικεφαλής της Μοχάμεντ Σιάλα, είχε προαναγγείλει την αποστολή προσκλητηρίων προς την Ελλάδα και τη Μάλτα για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Τότε η λιβυκή κρατική εταιρία πετρελαίου είχε ζητήσει από τη Λιβυκή κυβέρνηση να απαιτήσει τη διακοπή των ερευνών από πετρελαϊκές εταιρίες σε «περιοχή που είναι αντικείμενο διαμάχης», στοχεύοντας κυρίως στην ακύρωση των ελληνικών αδειοδοτήσεων στην περιοχή που έγιναν, ελλείψει συμφωνίας, με προσωρινό υπολογισμό της μέσης γραμμής.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης
Στις 15:25 τοπική ώρα (16:25 ώρα Ελλάδος), ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Abdul Hamid Dbeibeh.
Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με την ομόλογο του Najla al-Mangoush.
Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και ακολούθως οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο.
Στις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδος), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed al-Menfi και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.
Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ελληνική Πρεσβεία στη Λιβύη.