ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να συνετίσει την Άγκυρα ζητά από την Ευρώπη, η Αθήνα

Να συνετίσει την Άγκυρα ζητά από την Ευρώπη, η Αθήνα
Alexander Koerner/ Getty Images/ Ideal Images

Παρέμβαση του ειδικού συντονιστή της Κομισιόν, Μάαρτεν Φερβέι προκειμένου να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ζήτησε η Αθήνα καθώς τις τελευταίες μέρες οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Το αίτημα κατατέθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντηση που είχε στο Μαξίμου με τον κ. Αβραμόπουλο παρουσία και του κ. Φερβέι. Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι από την πλευρά της η Ελλάδα θα κάνει ό,τι της αναλογεί ενώ η ΕΕ πρέπει από τη μία να στείλει άμεσα την τεχνική βοήθεια που χρειάζεται και ακολούθως να πιέσει την Τουρκία για να περιορίσει τις προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναλάβει και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε κορυφαίο επίπεδο προκειμένου να εξασφαλίσει την υλοποίηση της συμφωνίας. Πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να είναι σε συνεχή επαφή με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και ηγέτες που μπορούν να πιέσουν την Άγκυρα, όπως η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Μουζάλας: Σε ένα μήνα δεν θα υπάρχει Ειδομένη

Αποσυμφόρηση της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στην Ειδομένη, προανήγγειλε στη Βουλή ο Γιάννης Μουζάλας. «Η Ειδομένη μέσα στον επόμενο μήνα θα έχει διαλυθεί όμορφα και ωραία», διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, σημειώνοντας ωστόσο, πως αυτό δεν μπορεί να γίνει με μαγικό τρόπο.
Στο πλαίσιο συζήτησης επερώτησης βουλευτών της ΝΔ ο Γιάννης Μουζάλας που βρέθηκε αντιμέτωπος με τη σφοδρή κριτική βουλευτών της αντιπολίτευσης, που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για διαχειριστική ανεπάρκεια, απηύθυνε έκκληση στα κόμματα να βάλουν πλάτη, ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία που υπογράφηκε. «Είναι μια καλή συμφωνία, αλλά πολύ δύσκολη, πρόκειται για το αποτέλεσμα της προσπάθειας που έκανε η κυβέρνηση εδώ και καιρό και λέει ότι η Τουρκία είναι το πρόβλημα και αυτή πρέπει να το λύσει», είπε, ζητώντας παράλληλα από τη ΝΔ να μην χρησιμοποιεί τα εθνικά θέματα στην αντιπολιτευτική της τακτική, προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση.

Από τις 4 Απριλίου οι επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία

Εν τω μεταξύ, στις 4 Απριλίου θα ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής των προσφύγων και των μεταναστών στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας. Η διαδικασία θα γίνεται υπό την επίβλεψη της Frontex ενώ απομένει να οριστούν από την Άγκυρα τα λιμάνια στα οποία θα παραδίδονται οι πρόσφυγες. Πάντως, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις περιορισμένες επαναπροωθήσεις μπορεί να γίνουν και νωρίτερα από τις $ Απριλίου

Αθήνα και Άγκυρα ανταλλάσσουν παρατηρητές

Πέντε Έλληνες αστυνομικοί ετοιμάζονται να μεταβούν στην Τουρκία στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που υπεγράφη την Παρασκευή.
Συγκεκριμένα τρεις θα εγκατασταθούν στο Δικελί και δύο στο Τσεσμέ, ενώ η Ελλάδα θα στείλει περισσότερους αστυνομικούς υπαλλήλους μόλις η Τουρκία ορίσει περισσότερα λιμάνια της ως σημεία επανεισδοχής.
Οι πέντε Έλληνες αστυνομικοί είναι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών ενώ όλοι μιλάνε αγγλικά. Τρεις εξ αυτών μάλιστα μιλάνε και τουρκικά.
Από την πλευρά της η Τουρκία, έχει στείλει 25 πολιτικούς υπαλλήλους καθώς η αρμόδια υπηρεσία δεν ανήκει στην τουρκική αστυνομία. 8 εξ αυτών βρίσκονται στη Μυτιλήνη, 6 στη Χίο, 5 στη Σάμο, 3 στη Λέρο και 3 στην Κω.
Στο διαβατήριο ενός από τους Τούρκους που μπήκαν στην Χίο εντοπίστηκαν σφραγίδες του ψευδοκράτους, με αποτέλεσμα οι Αρχές να μην του σφραγίσουν το διαβατήριο και να του επιτρέψουν την είσοδο μόνο με σφραγίδα σε λευκό χαρτί.