Αποκαλύψεις για τη διαπλοκή στη Βουλή προαναγγέλλει η κυβέρνηση
Στην αποψινή μάχη της Βουλής σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ρίχνει όλο του το βάρος το κυβερνητικό επιτελείο σε μία προσπάθεια να αναστρέψει τις εντυπώσεις ως προς την περίφημη υπόθεση Παπαγγελόπουλου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει σήμερα να αποδείξει ότι η όποια «επέμβαση» του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης προς την εισαγγελέα Τσατάνη έγινε «για να μην συγκαλυφθεί μία υπόθεση και όχι για να συγκαλυφθεί»
Το Μαξίμου προαναγγέλλει ότι ο πρωθυπουργός θα είναι σήμερα αποκαλυπτικός χωρίς όμως να γνωστοποιεί τα «όπλα» που θα χρησιμοποιήσει για να κατακεραυνώσει την αξιωματική αντιπολίτευση ως προς τις αιτιάσεις της για ωμές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον χώρο της Δικαιοσύνης.
Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζουν δε, ότι η Νέα Δημοκρατία που ζήτησε να συζητηθεί η υπόθεση Παπαγγελόπουλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, διαπιστώνοντας-όπως λένε- ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο επιθυμεί τώρα να διευρύνει την συζήτηση επεκτείνοντάς την και στο προσφυγικό και στο θέμα της αξιολόγησης. «Στρίβειν δια του προσφυγικού» σχολιάζουν ενδεικτικά από το Μέγαρο Μαξίμου.
Το χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο
Το θέμα απασχόλησε το κυβερνητικό συμβούλιο που συνεδρίασε χθες υπό τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, όπως επίσης και το Προσφυγικό στην διάσταση του μετά την συμφωνία της Παρασκευής στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή να επιφέρει αλλαγές ως προς το οργανόγραμμα και τις διοικητικές δομές που σχετίζονται με την διαχείριση του Προσφυγικού διαπιστώνοντας ότι μόνο έτσι μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς καθυστερήσεις η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία. Μέσω των ΠΝΠ θα καθοριστεί και το πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής Ασύλου η οποία και θα εξετάζει τις σχετικές αιτήσεις των προσφύγων και μεταναστών.
Στις σκέψεις της κυβέρνησης βρίσκεται σύμφωνα με κάποιες πηγές πληροφόρησης και η αυτονόμηση του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής –από το Εσωτερικών- ωστόσο κάτι τέτοιο εάν τελικώς γίνει δεν θα γίνει άμεσα και σε καμία περίπτωση δεν θα σχετίζεται με το πολιτικό θέμα της παρουσίας του Γιάννη Μουζάλα στο υπουργείο.
«Κανένας σχεδιασμός για το προσφυγικό δεν ακουμπάει οποιοδήποτε θέμα μετακίνησης Μουζάλα» αναφέρουν αρμόδιες πηγές επιβεβαιώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης ή απομάκρυνσής του.
Κοινώς επισημοποιούν ότι έχει τεθεί ήδη από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας σε εφαρμογή ένας σχεδιασμός να «παγώσει» το θέμα, να ηρεμήσει ο Πάνος Καμμένος και η προσοχή της κυβέρνησης να στραφεί σε άλλα σημαντικά ζητήματα που θα υποβαθμίσουν ή ακόμη και θα εξαφανίσουν την κρίση Μουζάλα.
Για το θέμα των τροϊκανών η κυβέρνηση εμφανίζει περίπου ως δεδομένη την επιστροφή τους στην Αθήνα στις 2 Απριλίου και τονίζει πως δεν τίθεται θέμα διάστασης των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο υπάρχει ζήτημα ενιαίας στάσης των θεσμών εξαιτίας της αμφιθυμίας του ΔΝΤ για το αν θα παρακολουθήσει το πρόγραμμα.