Βουλή: Αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών για τους δείκτες της πανδημίας, το ΕΣΥ και τα εμβόλια
Η προ ημερησίας διάταξη συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία του κορωνοϊού μάλλον δεν προσέφερε κάτι καινούργιο στον δημόσιο διάλογο.
Οι πολιτικοί αρχηγοί λίγο-πολύ επανέλαβαν τις γνωστές θέσεις τους για την πανδημία. Η μεγάλη είδηση της συζήτησης ήταν η εκτίμηση του πρωθυπουργού ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι οι τόνοι δεν σηκώθηκαν ιδιαίτερα ψηλά, τουλάχιστον σε σύγκριση με ανάλογες συζητήσεις του πρόσφατου παρελθόντος. Γενικά μιλώντας, καταβλήθηκε προσπάθεια να μην ξεπεραστούν τα όρια της ευπρέπειας,. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση δεν άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ή ότι ο πρωθυπουργός χαρίστηκε στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.
Τα επίδικα της συζήτησης
Από εκεί και πέρα, τρία ήταν τα βασικά επίδικα της συζήτησης.:
1) Το αν η κυβέρνηση τα πάει καλά με την πανδημία, συγκρινόμενη με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, εκτίμηση που απορρέει από το ποιους στατιστικούς δείκτες διαβάζει κανείς.
2) Το αν το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί όσο ήταν δυνατό.
3) Το αν η διαχείριση των εμβολίων ήταν η καλύτερη δυνατή.
Δεν υπάρχει εικόνα καταστροφής
Στην πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:
«Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ένα είναι το συμπέρασμα όλων των επιστημονικών προσεγγίσεων: Ότι ενώ ο πλανήτης βιώνει ένα νέο κύμα πανδημίας το οποίο χτυπάει και την Πατρίδα μας, η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με άλλα κράτη, που είχαν πιο οργανωμένα συστήματα υγείας. Θα σπεύσω να πω πρώτος ότι φυσικά και έγιναν λάθη. Πρώτος εγώ εξάλλου τα έχω αναγνωρίσει. Όμως η εικόνα καταστροφής που προβάλλει συστηματικά η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα, είναι ψέμα που αδικεί τη χώρα, αλλά κυρίως προσβάλει όλους όσοι ξεπερνούν τον εαυτό τους παλεύοντας νύχτα- μέρα με τον ιό.»
Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός παρατήρησε:
«Ήρθα και τοποθετήθηκα στην πρωτολογία μου κάνοντας μία απόπειρα να μη διαφωνήσουμε για στοιχεία της πραγματικότητας και να έχουμε ένα ελάχιστο πλαίσιο συνεννόησης, τουλάχιστον επί των δεδομένων βάσει των οποίων μπορούμε να εξετάσουμε διαφορετικές επιλογές πολιτικής. Τι εισέπραξα; Από την κα Γεννηματά μαξιμαλισμό, από τον κ. Τσίπρα μηδενισμό, από τον κ. Κουτσούμπα αρνητισμό, από τον κ. Βελόπουλο λαϊκισμό, από τον κ. Βαρουφάκη σουρεαλισμό.
Συνεχίζω με τον ελληνικό λαό στο μόνο δρόμο τον οποίο γνωρίζω, αυτόν του ρεαλισμού διότι οι πολιτικές μας από ρεαλισμό διακατέχονται και ουχί από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τα οποία, ποιητική αδεία, απέδωσα στους υπόλοιπους πολιτικούς Αρχηγούς.»
Ανοίξτε τον εμβολιασμό
Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε:
«Κάθε μέρα προετοιμάζετε το λάθος της επομένης. Τραγικά λάθη στη στρατηγική. Στα 1000 κρούσματα, lockdown. Στα 4.500 κρούσματα, άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Τι να καταλάβει ο μέσος πολίτης; Τραγική υποτίμηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 1200 κλίνες ΜΕΘ μας λέτε διαρκώς ότι δημιουργήσατε.
Από τα 600 γεμάτα κρεβάτια στις ΜΕΘ έχουμε φρακάρει, με δεκάδες διασωληνωμένους, πάνω από 100 εδώ και εβδομάδες εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας να περιμένουν στη λίστα και καθημερινά πολλοί από αυτούς να πεθαίνουν, να χάνουν τη ζωή τους. Και αντί να κάνετε κάτι, βγαίνετε και μας λέτε ότι είναι φυσιολογικό αυτό που συμβαίνει, είναι φυσιολογικό το 20% να πεθαίνει εκτός ΜΕΘ.»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ακόμα:
«Να εξασφαλιστούν άμεσα και με όλους τους δυνατούς τρόπους οι αναγκαίες δόσεις των εμβολίων και να εκπονηθεί ένα πλάνο για τον εμβολιασμό αυτών των συμπολιτών μας, των εργαζομένων που ονομάζονται διεθνώς essential workers. Να πω απλά, ο εμβολιασμός πρέπει να ανοίξει επιτέλους στον ενεργό πληθυσμό.»
Αποτύχατε
Η Φώφη Γεννηματά που προκάλεσε και τη συζήτηση, επισήμανε:
«Κύριε Μητσοτάκη, αποτύχατε. Αποτύχατε να διαχειριστείτε την πανδημία σε όλα τα επίπεδα. Βάλατε την υπογραφή σας σε απανωτά αχρείαστα lock down ακορντεόν και στο μεγαλύτερο σε διάρκεια, αποτυχημένο lock down, της Ευρώπης. Τα μέτρα σας πήγαν στράφι. Δεν πείσατε τους πολίτες.
Οδηγήσατε το ΕΣΥ σε βαθύ κόκκινο. Τις οικογένειες με παιδιά, μαθητές και φοιτητές σε απόγνωση, σε ψυχολογική κατάρρευση. ργαζόμενους στην ανασφάλεια τη φτώχεια και την ανεργία. Την αγορά και τους μικρομεσαίους σε βασανιστικό, αργό θάνατο.»
Κατέρρευσαν το μοντέλα σας
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε:
«Σε όλες τις χώρες της ΕΕ, τα μοντέλα σας κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι. Παντού αναδείχθηκε η θλιβερή κατάσταση των δημόσιων συστημάτων υγείας. Παντού, ως προτεραιότητα των κυβερνήσεων, τέθηκε η προστασία της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Παντού οι εργαζόμενοι αφέθηκαν απροστάτευτοι στο έλεος της αρρώστιας και της κρίσης. Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.»
Έγκλημα
Ο Κυριάκος Βελόπουλος υποστήριξε ότι:
«Κύριε πρωθυπουργέ δεν μπορείτε να μας ξεγελάσετε. Δεν μπορείτε όταν αναφέρεστε σε θανάτους από τον κορωναϊό να το κάνετε επί του συνόλου του πληθυσμού. Είναι έγκλημα αυτό που κάνετε. Οι θάνατοι υπολογίζονται επί συνόλου των κρουσμάτων. Έχω εδώ έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που λέει ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα σκληρότερα μέτρα παγκοσμίως. Και παρ' όλα αυτά αποτύχατε. Είμαστε στην 40ή θέση επί συνόλου 53 χωρών.»
Ανικανότητα κι ευθυνοφοβία
Στην ομιλία του ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε μεταξύ άλλων:
«Κάτι, η ανικανότητα και η ευθυνοφοβία, να πώς χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία να προστατευτούν οι πολίτες, να βγει η Ελλάδα νικήτρια, να διδάξουμε ένα μάθημα σε φίλους και εχθρούς, σώζοντας ανθρώπους, κρατώντας επιχειρήσεις ζωντανές, ξεφεύγοντας από την Χρεοδουλοπαροικία , διαφυλάσσοντας ελευθερίες που ο λαός μας κέρδισε με το μα του. Αντ’ αυτού, lockdown και ξερό ψωμί.»