Ελεγχόμενο άνοιγμα: Η διπλή στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην τρίτη έξαρση του κορωνοϊού
Ανανεώθηκε:
Η τρίτη έξαρση του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε μια περίπλοκη κατάσταση που δεν είχε παρουσιαστεί στις προηγούμενες εξάρσεις.
Από τη μια μεριά το ΕΣΥ έχει φτάσει στο «κόκκινο», με δεκάδες ασθενείς να διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ.
Από την άλλη, η κοινωνία δεν έχει πλέον αντοχές για τη συνέχιση του lockdown.
Επιπλέον, κλάδοι της οικονομίας όπως η εστίαση, αντιμετωπίζουν υπαρξιακή απειλή από την παρατεταμένη υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας.
Υπό το πρίσμα της μέχρι τώρα επιδημιολογικής στρατηγικής της κυβέρνησης, που σε κάθε άνοδο των κρουσμάτων απαντούσε με σκλήρυνση των περιοριστικών μέτρων, η τρέχουσα πρόκληση μοιάζει με… τετραγωνισμό του κύκλου.
Κι αυτό, γιατί η αντιμετώπιση της τρίτης έξαρσης της πανδημίας πρέπει να συνδυαστεί με τη χαλάρωση του lockdown.
Ελεγχόμενο άνοιγμα
Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει την κρίση με μια στρατηγική η οποία θα μπορούσε να συνοψιστεί στη φράση «ελεγχόμενο άνοιγμα».
Μιλώντας στο Mega, ο Άκης Σκέρτσος παρουσίασε συνοπτικά την κυβερνητική στρατηγική.
Ο υφυπουργός Επικρατείας ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει αποκτήσει βασικό ρόλο στην κυβερνητική επικοινωνία για την πανδημία, είπε συγκεκριμένα:
«Η στρατηγική που θα εφαρμόσουμε από τις αρχές Απριλίου έχει ως στόχο, το ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης, την επαναλειτουργία των δικαστηρίων, δραστηριοτήτων που έχουν μείνει σε αναστολή εδώ και πολύ καιρό, κι έχουν στερήσει, και σε οικονομικό επίπεδο και σε κοινωνικό και σε ψυχικό, πολλά πράγματα από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες».
Τα self test
Βασικός πυλώνας της κυβερνητικής στρατηγικής είναι τα self test.
Ο κ. Σκέρτσος είπε ότι κάθε Έλληνας κι Ελληνίδα θα έχει ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα που να μπορεί να κάνει στο σπίτι του και «θα μας δώσει τη δυνατότητα να ανοίξουμε ελεγχόμενα από τις αρχές Απριλίου».
Προσέθεσε ότι:
«Αξιοποιούμε τη δυνατότητα που δίνει η σύγχρονη επιστήμη να διαθέτουμε έγκυρα, αποτελεσματικά οικιακά τεστ που γίνονται με εύκολο τρόπο πλέον, ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να έχει έλεγχο της υγείας του και να ελέγχει υπεύθυνα την κοινωνική και ατομική του συμπεριφορά».
Ωστόσο, ο Άρης Σκέρτσος δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, λέγοντας ότι:
«Δεν θέλω να δώσω οριστικές ημερομηνίες γιατί αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουμε με την επιτροπή».
Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει δώσε σαφή εικόνα για το αν και σε ποιο βαθμό τα self test θα είναι υποχρεωτικά.
Να σημειωθεί ότι η υποχρεωτικότητα των τεστ ενδεχομένως εγείρει ζητήματα συνταγματικότητας.
Οι εμβολιασμοί
Αν τα self test συνιστούν τον ένα πυλώνα της στρατηγικής του ελεγχόμενου ανοίγματος, ο εμβολιασμός αποτελεί τον δεύτερο.
Μπορεί ο στόχος της συλλογικής ανοσίας (που προϋποθέτει τον εμβολιασμό πλέον του 70% του πληθυσμού) να έχει παραπεμφθεί για το τέλος του καλοκαιριού, εντούτοις, η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 60 ετών θα δώσει μεγάλες ανάσες στο ΕΣΥ και θα διευκολύνει το ελεγχόμενο άνοιγμα.
Επισκεπτόμενος σήμερα το νέο mega εμβολιαστικό κέντρο στο Περιστέρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σχετικά:
«Ο μαζικός εμβολιασμός θα είναι αυτός ο οποίος θα μας επιτρέψει να πάρουμε πίσω τον έλεγχο των ζωών μας».
Ο πρωθυπουργός προσέθεσε δε ότι:
«Μέχρι το τέλος του μήνα εκτιμούμε ότι θα πλησιάσουμε το 1.700.000 δόσεις εμβολίων και θα έχουμε μία από τις υψηλότερες εμβολιαστικές καλύψεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Από τον Απρίλιο περιμένουμε πολλές περισσότερες παραδόσεις εμβολίων και εκτιμούμε ότι θα είμαστε συνεπείς στη δέσμευσή μας, μέχρι τα τέλη Απριλίου, το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαΐου, να έχουμε εμβολιάσει με τουλάχιστον μία δόση όλους τους συμπολίτες μας άνω των 60 που επιθυμούν να εμβολιαστούν καθώς και τους συμπολίτες μας που έχουν βαριά υποκείμενα νοσήματα».
Κι επισήμανε:
«Καθώς πια θα μπαίνει ο Απρίλιος και θα συζητήσουμε με τους ειδικούς τρόπους με τους οποίους θα ανακατανείμουμε τη δραστηριότητα στη χώρα, ώστε να μπορούμε να επανέλθουμε σε κάποια είδους κανονικότητα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο ιός κυκλοφορεί ακόμα και τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας: η μάσκα, οι αποστάσεις, η αποφυγή των συνωστισμών, αποτελούν τη μόνη -θα το επαναλάβω- τη μόνη δοκιμασμένη λύση για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και για να μπορέσει να μειωθεί συνολικά και η πίεση στα νοσοκομεία μας».
Κατά συνέπεια, το ελεγχόμενο άνοιγμα συνοδευτεί με μάσκες και αποστάσεις…