ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκοπήσεις: Η ανάγνωση που κάνει η κυβέρνηση και τα μηνύματα Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα

Δημοσκοπήσεις: Η ανάγνωση που κάνει η κυβέρνηση και τα μηνύματα Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στο συμπέρασμα ότι η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό μπορεί να αμφισβητηθεί ή περαιτέρω να απειληθεί μόνο από λάθη της διακυβέρνησης της, καταλήγει η κυβερνητική ανάλυση για τις δυο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Σε μια συγκυρία φορτισμένη από την ανησυχία για την έξαρση της πανδημίας και τις ομόκεντρες, πολιτικές συγκρούσεις, που συνδέονται με αυτήν, από τα αποτελέσματα των ερευνών της Marc (Alpha) και της Μetron Analysis (Mega), αναδεικνύονται κατά την ανάγνωση της κυβέρνησης, δυο κοινά χαρακτηριστικά.

Καταρχάς ο αυξημένος βαθμός πολιτικής δυσκολίας που θα αθροιστικά προσδίδουν τα μέτρα απαγόρευσης, τα οποία συμπληρώνουν πάνω από έναν χρόνο εφαρμογής, όχι μόνο δεν επιδρά επιβαρυντικά στην εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας, αντίθετα την διατηρεί σε επίπεδα υψηλότερα από τα ποσοστά που κατέγραψε στις εκλογές του 2019.

Η εταιρεία Marc στην έρευνα της, καταγράψει διψήφιο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, και συγκεκριμένα 15,6 ποσοστιαίων μονάδων.

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, το κυβερνών κόμμα προηγείται του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ποσοστό 11,8%.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παρότι εδώ και σχεδόν δύο μήνες η αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «και τα διάφορα παρακλάδια του» - όπως δηκτικά σημειώνεται από τις ίδιες πηγές - έχει διαλάβει ακραία χαρακτηριστικά,το ποσοστό του είναι καθηλωμένο λίγο πάνω από το 20%. Ένα επίπεδο επιρροής, που σύμφωνα με την ανάλυση, καταδεικνύει μιαπρωτοφανή για κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης αδυναμία να συσπειρώσει «έστω και όσους τον ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές». Είναι επιπλέον δείκτης της σταθερής υπεροχής της αποδοχής των πεπραγμένων αλλά και των κυβερνητικών σχεδιασμών για την επόμενη ημέρα.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μεταξύ των Ευρωπαίων: Το απέδειξε στη διεκδίκηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Υγείας. Στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας: Με τα αποτελέσματα που έχει, τις καινοτομίες της στην ιχνηλάτηση και τα test και την άψογη διαδικασία εμβολιασμού. Στην πρώτη γραμμή της οικονομίας: Καθώς πέτυχε να περιορίσει την ύφεση και συγκράτησε την ανεργία. Αλλά και στην πρώτη γραμμή της διπλωματίας: Μετατρέποντας τα εθνικά της σύνορα και σε ευρωπαϊκά. Και αναπτύσσοντας μία ισχυρή αλυσίδα συμμαχιών», όπως αναφέρει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβαση του στο CNNGreece, για την εθνική επέτειο.

Δευτερευόντως στο Μέγαρο Μαξίμου, θεωρούν ότι κοινός παρονομαστής των δυο σφυγμομετρήσεων είναι τα πεδία για τα οποία εργάζεται μεθοδικά η κυβέρνηση. Ο πραγματικός εχθρός, όπως θεωρείται ότι οι έρευνες τονίζουν, είναι τα προβλήματα του ελληνικού λαού και κατά προτεραιότητα η αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεων της. Στο σκέλος των συνεπειών, η πανδημία δεν έχει αναστείλει την υλοποίηση προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, όπως είναι η ελάφρυνση φορολογικών βαρών για πολίτες και επιχειρήσεις:

«Ασφαλώς, κανείς δεν θα υπολόγιζε ότι η πατρίδα μας, ταυτόχρονα με την αποτελεσματική άμυνα κατά της πανδημίας, θα μείωνε φόρους, θα κρατούσε όρθια την κοινωνία και θα προχωρούσε σε αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις», όπως υπογραμμίζει και στο άρθρο του CNN Greece, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καταλυτικό δε, είναι το ξεκάθαρο προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Ταυτόχρονα στοιχείο της προσωπικής πολιτικής κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η μεγαλύτερη δημοφιλία που απολαύει έναντι όλων των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών.

Στις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, φιλοδοξώ να παρουσιάσω στους Έλληνες μια αλλαγμένη χώρα. Να θυμίσω όσα υποσχεθήκαμε και να δείξω όσα πετύχαμε. Ώστε οι πολίτες να μπορούν να συγκρίνουν ηγεσίες, επιτελεία και συγκεκριμένα έργα. Και να επιλέξουν, με σκέψη και ωριμότητα, αν θα συνεχίσουν με ανανεωμένη ορμή τον δρόμο της προόδου ή θα θελήσουν να πάρουν το ρίσκο της ανακοπής του.

Ο σφυγμός της κοινωνίας που αφορά στο lockdown, και αποτυπώνεται στα δημοσκοπικά ευρήματα αποτελούν στοιχεία του κυβερνητικού προβληματισμού. Στην έρευνα της Marc, κατά μέσο όρο, περισσότεροι από επτά στους δέκα ζητούν χαλάρωση των περιορισμών, στην κυκλοφορία( 65,5%), στο λιανεμπόριο (85,9%) και στην εστίαση (75%). Επιπρόσθετα ο δείκτης της απαισιοδοξίας για την επαναφορά στην κανονικότητα που καταγράφει αυξητική τάση στην μέτρηση της Metron Analysis

Ταυτόχρονα όμως, συμβαδίζει με την διάγνωση για την κόπωση του κόσμου. Η κυβερνητική αναγνώριση για το συγκεκριμένο παράγοντα έχει ήδη οδηγήσει σε προσαρμογές, ενώ σε συνεργασία με τους ειδικούς αξιολογούνται καθημερινά τα δεδομένα και εξετάζονται τα επόμενα βήματα. Υπό αυτό το πρίσμα όπως επισημαίνεται από την κυβέρνηση είναι σημαντικό αυτό είναι σημαντικό να προχωρήσει άμεσα ο εμβολιασμός, να χτιστεί το τείχος ανοσίας και με ασφάλεια να προχωρήσει η σταδιακή άρση των μέτρων που έχουν επιβληθεί.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, στο άρθρο του στο CNN Greece, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την εθνική παλιγγενεσία, προσδιορίζει τις συντεταγμένες, με τις οποίες θα διανυθεί η απόσταση που απομένει μέχρι τον τερματισμό:

«Η μάχη με τον κορωνοϊό που συνεχίζεται, παρά τις απώλειες που έφερε και τις δυσκολίες που ανέδειξε, έχει πλέον ορατό και νικηφόρο τέλος. Και όλα δείχνουν ότι, μέχρι το καλοκαίρι, η υγειονομική άμυνα θα συναντηθεί με τα αποτελέσματα του εμβολιασμού».

Και προσθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβαση του: «Έτσι, αυτή η περιπέτεια θα καταγραφεί ως αρνητική εμπειρία που, ωστόσο, η χώρα κατάφερε να την κάνει βατήρα προόδου».

Επαναλαμβάνει δε τον στόχο του, στις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, να παρουσιάσει στους Έλληνες «μια αλλαγμένη χώρα. Να θυμίσω όσα υποσχεθήκαμε και να δείξω όσα πετύχαμε. Ώστε οι πολίτες να μπορούν να συγκρίνουν ηγεσίες, επιτελεία και συγκεκριμένα έργα. Και να επιλέξουν, με σκέψη και ωριμότητα, αν θα συνεχίσουν με ανανεωμένη ορμή τον δρόμο της προόδου ή θα θελήσουν να πάρουν το ρίσκο της ανακοπής του».