ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Αλλαγές στο κείμενο για την Τουρκία προς ικανοποίηση Αθήνας - Λευκωσίας

Σύνοδος Κορυφής: Αλλαγές στο κείμενο για την Τουρκία προς ικανοποίηση Αθήνας - Λευκωσίας
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης Yves Herman, Pool via AP

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών-κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πληροφορίες να αναφέρουν πως πραγματοποιήθηκαν αλλαγές στο κείμενο της δήλωσης των Ευρωπαίων ηγετών για την Τουρκία προς ικανοποίηση Αθήνας και Λευκωσίας.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων των «27» δεν είχε κριθεί ικανοποιητικό από ελληνικής και κυπριακής πλευράς, καθώς διατηρούσε μεν τη «θετική ατζέντα» έναντι της Τουρκίας, στον αντίποδα των κυρώσεων όμως απείχε από την έκθεση που παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, Ζοζέπ Μπορέλ.

Καταβλήθηκαν προσπάθειες εκ μέρους της Αθήνας και της Λευκωσίας ώστε να γίνουν βελτιώσεις και σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδίδει η ΕΡΤ, το κείμενο τελικώς τροποποιήθηκε κατά τρόπο που περιγράφει πολύ πιο αναλυτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις έναντι των οποίων πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία ώστε να ενεργοποιηθεί η θετική ατζέντα.

Συγκεκριμένα, η κοινή δήλωση αναμένεται να ορίζει ότι εάν η Τουρκία δεν εφαρμόσει τους κανόνες του κράτους Δικαίου δεν θα υπάρξει θετική ατζέντα, ενώ τα τελικά συμπεράσματα των «27» θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο -με την ΕΕ να θέτει ουσιαστικά την Άγκυρα υπό παρακολούθηση

Παράλληλα, κατά πληροφορίες το κείμενο συμπερασμάτων θα περιέχει τον όρο ότι η όποια πρόοδος με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αναστρέψιμη.

Σε σχέση με την Τουρκία, οι διαβουλεύσεις επί του κειμένου της κοινής δήλωσης για την Τουρκία συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας μεταξύ των κρατών-μελών και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Πληροφορίες του Φιλελεύθερου στην Κύπρο αναφέρουν εξίσου πως πλέον το λεκτικό βελτιώνεται στα σημεία που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, όπως η αναφορά στην τελωνειακή ένωση, το μεταναστευτικό, αλλά και το Κυπριακό.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, πρόκειται να παρουσιάσουν την έκθεση για την Τουρκία.

«Τον τελευταίο μήνα έχουμε δει θετικές εξελίξεις από την πλευρά της Τουρκίας αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Σήμερα θα μελετήσουμε μέτρα για να σταθεροποιήσουμε αυτή τη θετική τάση και για τη συνέχεια υπάρχουν κάποια μέτρα με διπλή προσέγγιση» σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ «προσερχόμενος» στην τηλεδιάσκεψη.

Μιλώντας, εν τω μεταξύ, στο γερμανικό Κοινοβούλιο, προ της έναρξης της Συνόδου, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «αποτελεί καλή είδηση το γεγονός ότι η Τουρκία, μετά τις προκλητικές δραστηριότητες σε κυπριακά και ελληνικά ύδατα, έδειξε τους τελευταίους μήνες ένα δείγμα αποκλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο, μπήκε και πάλι σε διάλογο με την Ελλάδα και θα συνεχιστούν και οι συνομιλίες για το μέλλον της Κύπρου στο σχήμα 5+1 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Η ίδια υπενθύμισε ότι «στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «συμφωνήσαμε ότι, σε περίπτωση αποκλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, θα προσφέρουμε επιπλέον επιλογές για την συνεργασία μας. Και τώρα σε αυτό το Συμβούλιο θα συζητήσουμε πώς θα προχωρήσουμε σε αυτόν τον δρόμο».

Δεν θα είναι εύκολες συνομιλίες, αναγνώρισε η Γερμανίδα καγκελάριος, και εξέφρασε την ελπίδα «να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα», σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Βερολίνο, Φαίη Καραβίτη.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία ότι πρέπει να σεβαστεί και να εφαρμόσει τους κανόνες του κράτους Δικαίου, χαρακτηρίζοντας «λυπηρό» το γεγονός της αποχώρησης από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών έναντι της βίας.

Η τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι, Πέμπτη 25η Μαρτίου. Κατόπιν της καθιερωμένης ανταλλαγής απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι η συζήτηση για την κρίση της πανδημίας Covid-19.

Επί τάπητος τίθεται η εμβολιαστική εκστρατεία στην ΕΕ, καθώς και τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού, όπως δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας προ της Συνόδου.

Στη Σύνοδο Κορυφής πρόκειται να δώσει το «παρών» και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, σε μια ισχυρή ένδειξη της ανανέωσης της διατλαντικής σχέσης.