ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Μισούστιν: Οι σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας είναι στο χέρι μας να βαδίσουν πολύ μακριά

INTIME NEWS / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κοινές δηλώσεις πραγματοποίησαν την Τετάρτη πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρώσος ομόλογός του, Μιχαήλ Μισούστιν, με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το 1821.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε με θερμά λόγια για τον Ρώσο ομόλογό του, σημειώνοντας πως «είναι μια επίσκεψη με ξεχωριστή σημασία, καθώς σηματοδοτεί τη συμμετοχή της μεγάλης του χώρας στους εορτασμούς. Άλλωστε το 2021 έχει ανακηρυχθεί και Έτος Ιστορίας Ελλάδος-Ρωσίας»

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «οι σχέσεις των δύο χωρών έρχονται από πολύ μακριά και είναι στο χέρι μας να βαδίσουν και πολύ μακριά. Γιατί μας συνδέουν η Ιστορία, ο Πολιτισμός, η κοινή μας θρησκεία, οι δεσμοί που ξεκίνησαν από το Βυζάντιο, δυνάμωσαν μέσω των ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας και έγιναν συμμαχία με το ξέσπασμα του αγώνα του 1821. [..] Ο ίδιος ο Αλέξανδρος Πούσκιν είχε δώσει πρώτος το σύνθημα με το ποίημα "Εμπρός Ελλάδα"».

«Στο πέρασμα του καιρού οι διεθνείς συσχετισμοί και οι γεωπολιτικές συγκυρίες έφεραν τις χώρες περισσότερο ή λιγότερο κοντά. Ποτέ ωστόσο δεν κατέλυσαν τους ιστορικούς δεσμούς των λαών μας. Γι' αυτό και στις μεγάλες δοκιμασίες της ανθρωπότητας βρεθήκαμε μαζί. Στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά στην αναμέτρηση με το ναζισμό, όπου και η Ελλάδα και η Ρωσία -η Σοβιετική Ένωση συνολικά τότε- πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος» είπε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Και οι ιδιότητες αυτές είναι στη βάση της εξωτερικής μας πολιτικής. Ταυτόχρονα, όμως, αναγνωρίζουμε ότι και η Ρωσία αποτελεί σοβαρό παράγοντα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, η οποία, βέβαια, οφείλει να οικοδομείται μέσω συνεργατικών και όχι ανταγωνιστικών σχέσεων, με σεβασμό σε κοινές αξίες όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Άλλωστε, σύγχρονες προκλήσεις και ασύμμετρες απειλές, όπως η τρομοκρατία, ο εξτρεμισμός, η από κοινού αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με κοινή στάση και όχι με αντιπαράθεση» σημείωσε.

«Η ιδιότητα της χώρας σας ως μόνιμου μελους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σας επιφορτίζει με το καθήκον της διασφάλισης της παγκόσμιας ειρήνης. Και πάντα ακούμε με πολύ μεγάλη προσοχή τις θέσεις σας, ειδικά αυτές που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όπως η προσήλωσή σας στην ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας, ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για να προσθέσει: «Και βέβαια δεν ξεχνάμε και τη σταθερή υποστήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε μία λύση του Κυπριακού βασισμένη σε ένα ενιαίο διζωνικό, δικοινοτικό κράτος χωρίς ξένα στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις. Αυτές είναι θέσεις νομιμότητας, αρχών και ευθύνης».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως συζητήθηκαν με τον Ρώσο ομόλογό του και άλλα ζητήματα, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και η τόνωση του διμερούς εμπορίου, και συμπλήρωσε πως κοινή προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Και καθώς οι εμβολιασμοί εξελίσσονται, εξετάσαμε τρόπους και συμφωνήσαμε στο πώς μπορούμε -το συντομότερο δυνατόν- να θέσουμε σε κίνηση τις ροές Ρώσων επισκεπτών στη χώρα μας» επισήμανε.

Δείτε τις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης