Έρχεται τετ-α-τετ; Το παρασκήνιο για το κλείσιμο της πρώτης επαφής Μητσοτάκη-Μπάιντεν
Ανανεώθηκε:
Η ενεργοποίηση της απευθείας γραμμής του Μεγάρου Μαξίμου με το Οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, αναμένεται να προσθέσει ακόμη μια «ψηφίδα» στο μωσαϊκό των διαρκώς αναπτυσσόμενων σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ.
Η τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη, πέραν των συμβολισμών που εκπέμπονται, με την πραγματοποίηση την ημέρα της εθνικής επετείου, αλλά και από το γεγονός ότι υποσκελίζει στη σειρά προτεραιότητας μια επαφή του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δημιουργεί και μια προστιθέμενη αξία σε μια ιδιαιτέρως, ενεργητική συγκυρία, για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Τετ-α-τετ στο ΝΑΤΟ;
Παράμετρος που κάνει την Αθήνα να ατενίζει από την μια με ικανοποίηση τις προοπτικές που με γραμμική ροή διανοίγονται, και από την άλλη με αισιοδοξία το επικείμενο ραντεβού των ηγετών του ΝΑΤΟ στον μακρινό βέβαια, λόγω της πανδημίας, Ιούνιο.
Μια Σύνοδος Κορυφής στην οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος θα κάνει την πρώτη υπερατλαντική έξοδο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, και το momentum στο πεδίο των διμερών σχέσεων, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες και για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση –εάν φυσικά, το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.
Το παρασκήνιο
Ταυτόχρονα αναδεικνύει την εντατική προεργασία στο χρονικό διάστημα πριν αλλά και μετά την εκλογή του Αμερικανού Προέδρου, τις ενεργές προσβάσεις σε πρόσωπα – κλειδιά στο Λευκό Οίκο.
Προς αυτήν την κατεύθυνση εντείνονταν και οι προσπάθειες του λόμπι της ελληνικής ομογένειας με τους λειτουργικούς διαύλους στο περιβάλλον του Πλανητάρχη.
Άλλωστε ο Τζο Μπάιντεν, διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την ελληνική κοινότητα, και δεν είναι τυχαία η προσφώνηση Μπαϊντενόπουλος. Η εκτίμηση που υπήρχε στην Αθήνα, ήταν ότι η επικοινωνία ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τζο Μπάιντεν δεν θα αργούσε.
Επιπλέον δε, όπως επισημαίνεται από κυβερνητικά στελέχη τα διαπροσωπικά χαρακτηριστικά που υπάρχουν στη σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν.
Οι δυο ηγέτες είχαν συναντηθεί στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, κατά την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Αθήνα το 2017, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ηγέτες που συνεχάρησαν τον Αμερικανό Πρόεδρο για την εκλογή του.
«Αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα, είμαι σίγουρος ότι οι Ελληνοαμερικανικοί δεσμοί θα γίνουν πιο ισχυροί από ποτέ» είχε σημειώσει στο συγχαρητήριο μήνυμα του, τον περασμένο Ιανουάριο, ο κ. Μητσοτάκης.
«Είναι προφανές ότι υπάρχει μια σοβαρή αναβάθμιση του επιπέδου των ελληνοαμερικανικών σχέσεων», διέγνωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Τρίτης, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ο κ. Γεραπετρίτης προσδιορίζοντας τη σημασία της επικείμενης επαφής ανέφερε:
«Αντιλαμβανόμαστε όλοι την αξία που έχει το ζήτημα αυτό για την ελληνική διπλωματία».
Kαι πρόσθεσε εμφατικά:
«Γενικά βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό "φεγγάρι" με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα γίνει επικοινωνία του πρωθυπουργού και αυτή θα είναι η απαρχή μιας καλής περαιτέρω σχέσης».
Τα μηνύματα
Δηλωτικές των προθέσεων -και σύμφωνα με ορισμένους προφητικές με βάση την συγκεκριμένη εξέλιξη- ήταν πάντως οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και του πρέσβη των ΗΠΑ, στην κοινή παρουσία τους την Τρίτη στο αμερικανικό αεροπλανόφορο Αϊζενχάουερ που ελλιμενίζεται στη Σούδα.
«…Καθώς η χώρα μας ενισχύει και επενδύει στην αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεών της, η στρατιωτική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας δίπλα του, τον Τζέφρι Πάιατ στο κοινό φόντο με τα αμερικανικά ελικόπτερα “Romeo”, τα οποία θα ενισχύσουν τον αεροπορικό στόλο του Πολεμικού μας Ναυτικού από το 2022.
«Η στήριξη που προσφέρει η Ελλάδα είναι απαραίτητη για την παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Τονίζω ακόμα την απόφαση του Προέδρου Μπάιντεν αλλά και την προσωπική του δέσμευση να προάγουμε την σχέση αυτή σε ένα ακόμα υψηλότερο επίπεδο», υπογράμμισε στον χαιρετισμό του, ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Είχε προηγηθεί το θερμό μήνυμα του Τζο Μπάιντεν με το οποίο ευχήθηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενόψει της εθνικής επετείου της χώρας μας.
«Η Ελλάδα είναι ένας νατοϊκός σύμμαχος καίριας σημασίας και στενός φίλος των ΗΠΑ, παρέχοντας σταθερότητα και συμβάλλοντας ενεργά στην ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. Στη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς και να συνομιλήσω διά μακρόν με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ως Πρόεδρος, προσβλέπω στη συνέχιση της ένδοξης παράδοσης περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εκ νέου επιβεβαίωσης της κοινής μας δέσμευσης στην Διατλαντική Συμμαχία και στο σύνολο των κοινών αξιών που μας ενώνουν», ανέφερε μεταξύ άλλων στο μήνυμα του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Στις ΗΠΑ ο Στρατηγός Φλώρος
Υπό το φως και των νέων δεδομένων που δημιουργεί η επικείμενη επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, στις 8 Απριλίου μεταβαίνει στις ΗΠΑ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
Ο Στρατηγός Φλώρος, θα συναντηθεί στο Πεντάγωνο με τον Αμερικανό ομόλογό του, Στρατηγό Μάρκ Μίλεϊ, ενώ όπως μεταδόθηκε από την ΕΡΤ, η ατζέντα του ταξιδιού του περιλαμβάνει επαφές και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι οποίες θα προηγηθούν εκείνων με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.
Ειδικότερα στις 7 Απριλίου θα συναντηθεί με τον Φίλιπ Ρίκερ Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και την Μόλι Μοντγκόμερι Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης.