ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η Ευρώπη προσλαμβάνει την Τουρκία ως πρόβλημα και προτείνει τη διπλή ατζέντα

INTIME

«Κατ' αρχήν θετική» χαρακτήρισε την έκθεση του Ύπατου Εκπρόσωπου Ζοζέπ Μπορέλ για την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, καθώς, όπως τόνισε, «προσλαμβάνει σωστά την Τουρκία ως πρόβλημα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης και υπογραμμίζει επίσης τα προβλήματα, τα οποία η τουρκική συμπεριφορά δημιουργεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Βεβαίως όμως, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, «υπάρχουν και ελλείψεις όπως παραδείγματος χάριν το casus belli, οι αναφορές σε τουρκικές παραβατικότητες, όπως ο τρόπος διατύπωσης για τα Βαρώσια ή ευθείες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου για τη Θάλασσα, της UNCLOS».

Ο κ. Δένδιας τόνισε πως στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο Συμβούλιο, όπου και θα παρουσιαστεί η έκθεση Μπορέλ, θα υπογραμμίσει αυτές τις ελλείψεις και συμπλήρωσε:

«Όμως οφείλουμε να κρατήσουμε το θετικό: Η Ευρώπη προσλαμβάνει την Τουρκία ως πρόβλημα και προτείνει τη διπλή ατζέντα».

«Θετικά μέτρα μεν αλλά από την άλλη πλευρά σαφώς τη δυνατότητα λήψης μέτρων, κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εάν διολισθήσει πάλι στην απαράδεκτη παραβατική της συμπεριφορά», κατέληξε.

Έκθεση Μπορέλ: Θετική ατζέντα με την Τουρκία μόνο αν συμμορφωθεί

Στο τρίπτυχο της αναλογικότητας, αιρεσιμότητας και αναστρεψιμότητας «κινείται» η έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, για την Τουρκία -συνδέοντας τη θετική ατζέντα με τη συμπεριφορά της κυβέρνησης Ερντογάν και το συνολικό φάσμα της τουρκικής προκλητικότητας έναντι της Ελλάδας.

Η σχετική έκθεση πρόκειται να παρουσιαστεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής τη 25ης Μαρτίου που τελικώς θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού στα κράτη-μέλη.

Η Καθημερινή παρουσίασε την Κυριακή στην ηλεκτρονική της έκδοση τα βασικά σημεία της έκθεσης Μπορέλ που αφορούν στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα:

  • Προβλέπειται ότι η θετική ατζέντα παραμένει στο τραπέζι, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα επιδείξει ετοιμότητα για μια ειλικρινή συνεργασία με την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της, αλλά και θα επιλύσει τις διαφορές της μέσα από τον διάλογο και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
  • Η έκθεση Μπορέλ περιλαμβάνει σαφή αναφορά στα γεγονότα του Μαρτίου του 2020 στον Έβρο, καθώς επίσης και αποστροφή η οποία αναγνωρίζει ότι η Τουρκία με ενεργό τρόπο ενθάρρυνε μετανάστες και πρόσφυγες να παραβιάσουν τα σύνορα της ΕΕ, τα οποία συμπίπτουν με τα ελληνικά.
  • Περιλαμβάνει αναφορά στο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, το οποίο παραβιάζει τα νόμιμα δικαιώματα των νησιών στις θαλάσσιες ζώνες τους, στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία, στις υπερπτήσεις κατοικημένων νησιών, στις απειλές με ναυτικές ασκήσεις και στην επιθετική ρητορική αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης.
  • Παραπέμπει και στην κρίση του «Ορούτς Ρέις» με τρόπο, ο οποίος δικαιώνει τις ελληνικές θέσεις.
  • Γίνεται αναφορά στις επιλογές που μπορεί να αξιοποιηθούν, εφόσον η Τουρκία επιλέξει εκ νέου τον δρόμο της παραβατικής συμπεριφοράς και της κλιμάκωσης.
  • Υφίσταται αναφορά στις διερευνητικές. Στην έκθεση Μπορέλ επισημαίνεται, σε αυτό το πλαίσιο, ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου, διαπραγματεύσεων καλή τη πίστη και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
  • Γίνεται αναφορά στη διακοπή των επιστροφών προς την Τουρκία από τα ελληνικά νησιά που είναι υποχρέωσή της βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016. Ζητείται, μάλιστα, η άμεση επανεκκίνηση της διαδικασίας επιστροφών των σχεδόν 1.500 μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα αιτήματά τους έχουν απορριφθεί μετά την ολοκλήρωση όλων των νομικών ενεργειών που απαιτούνται (εφέσεις).

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής η Ελλάδα έχει υποστηρίξει τη διττή προσέγγιση, επί τη βάσει και της έκθεσης Μπορέλ, στο πλαίσιο αφενός μίας θετικής ατζέντας και αφετέρου της προοπτικής επιβολής κυρώσεων εφ’ όσον η Τουρκία εξακολουθήσει την παράνομη και προκλητική συμπεριφορά της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αυτός είναι, όπως έχει αποτυπώσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο κεντρικός άξονας της στάσης που θα τηρήσει η Αθήνα στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης και 26ης Μαρτίου, κατά την οποία θα τεθούν επί τάπητος οι ευρω-τουρκικές σχέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης