ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ώρα μηδέν για την επίταξη των ιδιωτών γιατρών: Τα μηνύματα, το «ρήγμα» και οι αιχμές

Ώρα μηδέν για την επίταξη των ιδιωτών γιατρών: Τα μηνύματα, το «ρήγμα» και οι αιχμές
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η ώρα μηδέν για την επίταξη- όπως όλα δείχνουν- έχει φθάσει, μετά την αποθαρρυντική ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών στο προσκλητήριο του υπουργείου Υγείας και την παρέλευση της 48ωρης προθεσμίας που δόθηκε στον κλάδο.

Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Υγείας, από την πρώτη στιγμή βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και ετοιμάζονται να επισημοποιήσουν μια ειλημμένη απόφαση.

Εξέλιξη που έρχεται, εν μέσω τόσο της αυξημένης πίεσης στα νοσοκομεία, όσο και του ξεκάθαρου αδειάσματος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας στην τοποθέτηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος από την πλευρά του ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό και θέτει σειρά αιτημάτων.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Της απόφασης πάντως έχουν προηγηθεί διαδοχικά μηνύματα που αποσκοπούσαν στην αντιστροφή της μειωμένης συμμετοχή, με τις δηλώσεις να φθάνουν έως την Κυριακή στις 61.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε την Κυριακή σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής»:

«Προτιμούμε πάντα ως πρώτο βήμα τη συνεργασία. Διότι καταλαβαίνετε και εσείς ότι η επίταξη μπορεί να είναι μια έννοια νομικά ισχυρή, αλλά όταν ζητάμε από έναν γιατρό να παρέχει τις υπηρεσίες του, δεν αρκεί μόνο να τον υποχρεώνουμε. Πρέπει να τον εμπνεύσουμε και να το κάνει.


Αν όμως χρειασθεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, θα το κάνω».

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα υπενθύμισε και τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα της επίταξης των ιατρικών υπηρεσιών καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης:

«Εάν είχαμε σπεύσει να κάνουμε αυτό που ζητούσε η αντιπολίτευση από τον περασμένο Απρίλιο, θα είχαμε κάνει επιτάξεις χωρίς να τις χρειαζόμασταν τότε, ξοδεύοντας δεκάδες εκατομμύρια. Όμως τώρα που απαιτείται η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, προχωράμε σε πρώτη φάση σε συνεργασία μαζί του».

Το «σήμα» Κικίλια

Είχε προηγηθεί το σήμα του υπουργού Υγείας:

«Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη», είπε το βράδυ του Σαββάτου ο Βασίλης Κικίλιας από τη γενική εφημερία του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Ο κ. Κικίλιας μάλιστα, αφού ευχαρίστησε το προσωπικό του ΕΣΥ, των στρατιωτικών νοσοκομείων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων είχε προσθέσει με νόημα:

«Είναι πλέον ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που τους περιλαμβάνει όλους. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από όλα και απ' όλους. Αυτή τη μάχη θα τη δίνουμε καθημερινά, θα είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, στις εφημερίες. Θέλω να την κερδίσουν γιατί το αξίζουν οι συμπολίτες μας που έχουν προσπαθήσει πολύ για περισσότερο από έναν χρόνο».

«Περιμένουμε τα φύλλα» λέει ο ΠΙΣ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, από την πλευρά του, διατυπώνει έντονες επικρίσεις για τους χειρισμούς στο ζήτημα.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι τα μέλη του συλλόγου βρίσκονται εν αναμονή της παραλαβής των «φύλλων πορείας».

Ταυτόχρονα έκανε λόγο για «λαϊκισμό» και υποστήριξε ότι η υλοποίηση της απόφασης θα αυξήσει την πίεση προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στην ανακοίνωσή που εξέδωσε μάλιστα, στρέφει τα βέλη εναντίον του υπουργείου Υγείας για το αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν με την ηγεσία του υπουργείου.

Ταυτόχρονα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προβαίνει σε πακέτο αιτημάτων, στην αιχμή των οποίων βρίσκεται ο διορισμός γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Μεταξύ άλλων ζητά:

1. Άμεση πρόσληψη όλων των ειδικευμένων ιατρών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν υποβάλλει δικαιολογητικά για ένταξη στο Ε.Σ.Υ.

2. Άμεση πρόσληψη όλων των ιατρών που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για έναρξη ή συνέχιση της ειδικότητας μέχρι να την ολοκληρώσουν.

3. Άμεση πρόσληψη όλων των ιατρών που έχουν ολοκληρώσει την άσκησή τους στην ειδικότητα και δεν έχουν δώσει εξετάσεις για να λάβουν τον τίτλο της ειδικότητας.

4. Ειδικευμένοι ιατροί που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική τους άσκηση στις Μ.Ε.Θ. των Νοσοκομείων για εξειδίκευση στην Εντατικολογία και αναμένουν να δώσουν εξετάσεις για τη λήψη του τίτλου εξειδίκευσης να τους αποδοθεί ο τίτλος και να ενταχθούν στις ΜΕΘ των Νοσοκομείων, με την υποχρέωση να υπηρετήσουν ένα χρόνο και αν θέλουν να παραμείνουν ως μόνιμοι.

5. Πλήρης κάλυψη της αστικής ευθύνης των ιατρών του Ε.Σ.Υ., όχι μόνο για τον COVID-19 αλλά για όλα. Απόσυρση της διάταξης Χουλιαράκη-Πολάκη από τις διαδικασίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δηλαδή τα εντάλματα αποζημιώσεων να καταβάλλονται από τα Νοσοκομεία και να μην μετακυλίωνται στους ιατρούς. Το ίδιο θα ισχύει και για τους ιδιώτες ιατρούς που θα προσφέρουν υπηρεσίες στο Ε.Σ.Υ.

6. Άμεση επαναπρόσληψη των ιατρών του πρώην ΙΚΑ για μα καλύψουν την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τα κενά στο ΕΣΥ.

7. Ενεργοποίηση σύμβασης εθελοντικής εργασίας ΟΛΩΝ των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών της χώρας στο ΕΣΥ ΧΩΡΙΣ αμοιβή.

8. ΑΜΕΣΗ σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας με τον ΠΙΣ για πρόσληψη 1000 ιατρών στον ΕΟΠΥΥ.

9. Δέσμευση του Υπουργού Υγείας ότι αμέσως μετά την πάροδο της οξείας φάσης της πανδημίας, θα ξεκινήσει διάλογος με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ατζέντα με τον Π.Ι.Σ. και τους Ιατρικούς Συλλόγους για όλα τα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα του χώρου της Υγείας.

Διαχωρίζει τη θέση του ο ΙΣΑ

Μέσα σε αυτό το κλίμα συνεδριάζουν εκτάκτως εκπρόσωποι των Επιστημονικών Εταιριών Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής Πνευμονολογίας και Αναισθησιολογίας, την οποία έχει συγκαλέσει, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρίσκεται η περαιτέρω ενσωμάτωση των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έως τώρα οι 61 συμμετοχές που έχουν δηλωθεί προέρχονται από ιδιώτες γιατρούς-μέλη του ΙΣΑ.

Σύμφωνα δε με την ανακοίνωση του ΙΣΑ, τα μέλη του τίθενται σύσσωμα στη διάθεση του υπουργείου Υγείας για να συνδράμουν στην ενίσχυση του ΕΣΥ.

«Καλούμε τον ιατρικό κόσμο σε συσπείρωση. Όλοι μαζί ενωμένοι θα συμβάλλουμε στην αναχαίτιση της πανδημίας και θα σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Αυτή την ώρα η σκέψη όλων μας είναι στους ασθενείς που αγωνίζονται για τη ζωή τους. Η κριτική και η εσωστρέφεια είναι για την επόμενη ημέρα. Πρέπει να επισημανθεί ότι οι ιδιώτες γιατροί το κρίσιμο αυτό διάστημα έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες κρατώντας ανοιχτά τα ιατρεία τους και στηρίζοντας την ΠΦΥ, που αποτελεί σημαντικό πυλώνα στην υγειονομική θωράκιση ενάντια στην πανδημία. Με ενότητα και ομοψυχία θα δώσουμε τη μάχη για τον ασθενή, τη δημόσια υγεία και την πατρίδα», αναφέρει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, Γιώργος Πατούλης.


Όπως προαναφέρθηκε μάλιστα ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας διαχώρισε τη θέση του από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και σε ανακοίνωσή του τόνιζε ότι:

«Ο ΙΣΑ διευκρινίζει ότι το τελευταίο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον ΠΙΣ είναι απόφαση του ΔΣ του ΠΙΣ, δεν έχει έγκριση της Ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και κατά συνέπεια του ΙΣΑ».