Το 1821 η Εθνική Ανάσταση, το 2021 η Εθνική Ανάταξη
Ανανεώθηκε:
Από την αποτελεσματική άμυνα στη δυναμική επίθεση
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ CNN GREECE
Αυτές οι μέρες δεν είναι μόνο περίοδος εορτασμών των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, αλλά και αφορμές αναστοχασμού. Μια ευκαιρία να στρέψουμε με κριτική ματιά το βλέμμα στο παρελθόν για να το μετατρέψουμε σε αυτοπεποίθηση για το μέλλον. Μια ευκαιρία να σκεφτούμε την Ελλάδα μετά την πανδημία και μετά την κρίση. Την Ελλάδα των παιδιών μας. Ώστε δύο αιώνες μετά την εθνική ανάσταση, να φέρουμε την εθνική ανάταξη.
Είναι αλήθεια, ότι επί έναν χρόνο χρειάστηκε να αναλώσουμε πολλές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε πρωτοφανείς δοκιμασίες σε πολλά και ταυτόχρονα πεδία: στο μέτωπο της πανδημίας, της οικονομίας, του μεταναστευτικού, αλλά και των εθνικών προκλήσεων. Όμως, στιγμή δεν σταματήσαμε να σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα.
Η μάχη με τον κορωνοϊό που συνεχίζεται, παρά τις απώλειες που έφερε και τις δυσκολίες που ανέδειξε, έχει πλέον ορατό και νικηφόρο τέλος. Και όλα δείχνουν ότι, μέχρι το καλοκαίρι, η υγειονομική άμυνα θα συναντηθεί με τα αποτελέσματα του εμβολιασμού. Έτσι, αυτή η περιπέτεια θα καταγραφεί ως αρνητική εμπειρία που, ωστόσο, η χώρα κατάφερε να την κάνει βατήρα προόδου. Αναδιοργανώνοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εκσυγχρονίζοντας το κράτος και στηρίζοντας τον κόσμο της εργασίας και της επιχειρηματικότητας.
Κανείς, πριν από δύο χρόνια, δεν θα πίστευε τα εντυπωσιακά βήματα που έχουν γίνει στην ψηφιακή μετάβαση. Από τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά μέχρι την άυλη συνταγογράφηση και την εξυπηρέτηση του πολίτη χωρίς φυσική παρουσία. Δύσκολα, επίσης, θα φανταζόταν ότι η Ελλάδα θα οργάνωνε τόσο άψογα μία περίπλοκη αποστολή όπως η Επιχείρηση Ελευθερία για τον μαζικό εμβολιασμό. Συνδυάζοντας την τεχνολογία και το χαμόγελο. Και, ασφαλώς, κανείς δεν θα υπολόγιζε ότι η πατρίδα μας, ταυτόχρονα με την αποτελεσματική άμυνα κατά της πανδημίας, θα μείωνε φόρους, θα κρατούσε όρθια την κοινωνία και θα προχωρούσε σε αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις. Όλα αυτά, αποκρούοντας εθνικές απειλές και διευρύνοντας τις διπλωματικές συμμαχίες της.
Μετά την παγκόσμια δοκιμασία του Covid, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις όχι για μερικά βήματα βελτίωσης, αλλά για ένα εθνικό άλμα δεκαετίας. Με μια οικονομία ανταγωνιστική, που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και στα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας. Και συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας δεν είναι μόνο η φυσική ομορφιά, η βιοποικιλότητα και οι καθαρές της παραλίες. Είναι οι άνθρωποί της. Το ανθρώπινο κεφάλαιο, το οποίο, ύστερα από 10 χρόνια κρίσης, βγαίνει ακόμη πιο ώριμο. Με αυτοπεποίθηση και ενισχυμένη την εμπιστοσύνη του στην Πολιτεία και τους θεσμούς της. Είναι, ακριβώς, αυτές οι προοπτικές που βλέπουν και οι διεθνείς επενδυτές, δανείζοντας τη χώρα με χαμηλά επιτόκια για τα επόμενα 30 χρόνια.
Σημαντικό μοχλό ανάπτυξης αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι μια μοναδική ευκαιρία πρόσθετων ευρωπαϊκών πόρων, για να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως η ψηφιακή μετάβαση, η πράσινη ανάπτυξη, τα μεγάλα δημόσια έργα, οι ιδιωτικές επενδύσεις. Αλλά και οι επενδύσεις στην εξειδίκευση και την απασχόληση.
Και επειδή μιλάμε μονίμως για τις μεγάλες επενδύσεις, θα ήθελα να τονίσω και τη σημασία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Για την μικρή αγροτοδιατροφική και ξενοδοχειακή μονάδα ή τη νεοφυή εταιρία που θα είναι οι πρώτες που θα ευνοηθούν από όσα έχουμε, ήδη, πετύχει. Όπως, για παράδειγμα, η αποσύνδεση της εργασίας από τον χώρο διαμονής με τις καλές ψηφιακές υποδομές. Η απλοποίηση των διαδικασιών για την επιχειρηματική δράση. Και, βέβαια, η σύνδεση της ανάπτυξης με την προστασία του περιβάλλοντος.
Πυροδότη του μέλλοντος θα αποτελέσει, ασφαλώς, η νέα γενιά. Μια γενιά με συνείδηση, ρεαλισμό, ειλικρίνεια και γόνιμη αμφισβήτηση. Οπλισμένη με εκπαίδευση η οποία πρέπει, επιτέλους, να προσφέρει πτυχία που οδηγούν σε επαγγελματικό μέλλον και δεξιότητες που αναζητά η αγορά εργασίας. Η δημόσια Παιδεία ανέκαθεν υπήρξε ο βασικός μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας και έτσι θα μείνει. Γι΄αυτό και θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε το δημοτικό, το λύκειο, τις επαγγελματικές σπουδές και το Πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα.
Στις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, φιλοδοξώ να παρουσιάσω στους Έλληνες μια αλλαγμένη χώρα. Να θυμίσω όσα υποσχεθήκαμε και να δείξω όσα πετύχαμε. Ώστε οι πολίτες να μπορούν να συγκρίνουν ηγεσίες, επιτελεία και συγκεκριμένα έργα. Και να επιλέξουν, με σκέψη και ωριμότητα, αν θα συνεχίσουν με ανανεωμένη ορμή τον δρόμο της προόδου ή θα θελήσουν να πάρουν το ρίσκο της ανακοπής του.
Έχοντας, πλέον, 20 μήνες εμπειρία στα ευρωπαϊκά όργανα, μπορώ να σας βεβαιώσω ότι δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα απολύτως. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μεταξύ των Ευρωπαίων: Το απέδειξε στη διεκδίκηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Υγείας. Στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας: Με τα αποτελέσματα που έχει, τις καινοτομίες της στην ιχνηλάτηση και τα test και την άψογη διαδικασία εμβολιασμού. Στην πρώτη γραμμή της οικονομίας: Καθώς πέτυχε να περιορίσει την ύφεση και συγκράτησε την ανεργία. Αλλά και στην πρώτη γραμμή της διπλωματίας: Μετατρέποντας τα εθνικά της σύνορα και σε ευρωπαϊκά. Και αναπτύσσοντας μία ισχυρή αλυσίδα συμμαχιών.
Κάνοντας τον απολογισμό των 200 χρόνων, θα δούμε ότι η Ελλάδα από μια περιφέρεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατόρθωσε να γίνει η ισχυρότερη και πλουσιότερη χώρα στη στενή γειτονιά μας, αλλά και από τις δυναμικότερες της ευρύτερης περιοχής.
Σε αυτή την τροχιά ανάπτυξης και αυτοπεποίθησης θα μείνει, στην αυγή του τρίτου αιώνα της ελεύθερης ζωής της. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να κάνουμε το μέλλον ακόμα πιο φωτεινό και γαλανό.